Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
20°C

Cinci alimente importante pentru sănătatea ta

Cinci alimente importante pentru sănătatea ta

Ce este inflamația?

Este răspunsul imun al organismului în urma unei vătămări sau pur și simplu în urma a mai mulți factori.

Inflamație cronică sau acută?

Inflamația acută este un răspuns natural și necesar al organismului la o leziune sau infecție. 

Apare în mod obișnuit ca un mecanism de apărare pentru a proteja organismul și pentru a începe procesul de vindecare. Inflamația acută poate apărea în diferite părți ale corpului și poate fi declanșată de o varietate de factori, inclusiv traume, infecții, iritații sau reacții alergice.

Inflamația cronică este o formă de inflamație care persistă timp îndelungat în organism, de obicei timp de săptămâni, luni sau chiar ani. 

Este diferită de inflamația acută, care este un răspuns rapid și de scurtă durată la o leziune sau infecție. Inflamația cronică poate fi rezultatul unei inflamații acute nerezolvate sau poate apărea direct ca răspuns la factori cum ar fi infecții persistente, expunerea la substanțe toxice, stresul oxidativ sau reacții autoimune.

Vrem să evităm inflamația cronică ce vine în urma unui stil de viață nesănătos, dezordonat, și poate fi cauzată de stres, fumat, consum de alcool, somn de proastă calitate și binențeles mâncare nesănătoasă.

Alimentația contează?

Da, alimentația contează foarte mult și poate fi un factor important pentru a scădea inflamația. Tot alegerile alimentare pot să crească inflamația în organism. Tocmai de aceea există alimente anti- inflamatorii și alimente pro- inflamatorii.

Ecuația este simplă

Avem nevoie să consumăm cât mai multe alimnete anti inflamatorii și să evităm mâncarea proinflamatorie.

Alimente proinflamatorii

De regulă sunt reprezentate de mâncarea procesată, scăzută în nutrienți. Printre acestea se numără dulciurile rafinate, băuturile carbogazoase și băuturile dulci, în general, margarina, alcoolul, produsele rafinate de patiserie precum pâinea.

Ideal ar fi să eliminăm sau să reducem cât putem noi de mult aceste alimente din dietă noastră.

Alimente anti-inflamatorii?

Da, sunt o mulțime și ar trebui să ne concentrăm pe acestea. Ar fi indicat să ne concentrăm să aducem în dieta noastră cât mai multe alimente de genul acesta. 

Printre acestea se numără cerealele integrale, legumele, nucile, proteină de calitate, fructele.

1. Uleiul de măsline- un aliment de nelipsit din bucătăria ta. Îl poți folosi la salate și adăuga ca atare în mâncare sau poți găti cu el, însă nu este indicat să îl folosești la temperaturi mai mari de 180 grade.

2. Nucile românești - conțin grăsimi sănătoase, ajută în menținerea greutății ideale pe termen lung și vin cu aport mare de acizi grași omega 3.  Le poți folosi ca atare sau le poți adăuga în diverse budinci, salate sau poți să  presari peste o carne gătită.

3. Somonul - plin de nutrienți care țin inflamația sub control, atât timp cât nu îl prăjești. Îl poți găti în variate feluri și îți recomand cel puțin o masă de somon pe săptămână.

4. Fructele de pădure cât mai închise la culoare - sunt o binecuvântare a naturii pline de anti-oxidanți. Le poți consuma ca atare sau poți prepara smoothieuri delicioase, le poți adăuga în iaurturi, salate, etc.

5. Sfeclă roșie - indiferent cum o prepari, fie că o fierbi, fie că o pregătești la cuptor sau o consumi murată este un dușman de temut a stării inflamatorii. Este plină de vitamine, minerale, și alte substanțe benefice în lupta împotriva inflamației.

Nu îți place să consumi sfeclă?

Incearcă să o pregătești sub formă de smoothieuri sau sucuri pe care să le condimentezi cu lămâie, scorțișoară sau cardamon.

În concluzie, inflamația este un proces complex și necesar pentru organism, dar inflamația cronică poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Din fericire putem reduce inflamația prin intermediul dietei.

O dietă antiinflamatoare poate juca un rol semnificativ în combaterea inflamației cronice. Alimentele bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile și semințele, sunt pline de compuși antiinflamatori, precum antioxidanți și acizi grași omega-3. 

În același timp, este important să evităm alimentele procesate, bogate în zaharuri rafinate, grăsimi trans și carbohidrați simpli, deoarece acestea pot provoca inflamație în organism. 

Alegerea alimentelor integrale și alegerea de surse sănătoase de proteine, cum ar fi peștele, leguminoasele și carnea slabă, poate contribui la menținerea unui echilibru inflamator.

În plus, hidratarea adecvată, reducerea stresului și menținerea unui stil de viață activ sunt elemente esențiale în gestionarea inflamației. Exercițiile fizice regulate și somnul de calitate pot avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar și pot ajuta la controlul inflamației în organism.

Prin urmare, adoptarea unei diete antiinflamatoare și a unui stil de viață sănătos combate inflamația cronică.

Spor la sănătate! 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Mihai Tanase

Acum 2 ani

Nu e cam mult ? stil de viață NESANATAOS, alegerile ALIMENETARE, există ALIMNETE, ALIMNETE, ALIMNETE anti-inflamatorii, Uleiul de măsline un ALIMNT, poți să E presari, INCEARACA să o pregătești
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus