Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
21°C

Cel mai mare șantier sibian, extinderea Aeroportului, a ajuns la jumătate cu program non-stop: „În noiembrie, închidem Aeroportul pentru o zi”

Cel mai mare șantier sibian, extinderea Aeroportului, a ajuns la jumătate cu program non-stop: „În noiembrie, închidem Aeroportul pentru o zi”

Cu o valoare estimată la 65 de milioane de euro și un termen de finalizare care coincide cu încheierea acestui an, șantierul de extindere a Aeroportului internațional Sibiu a ajuns la jumătate. Atât autoritățile, cât și constructorul dau asigurări că termenul va fi respectat, astfel încât banii europeni nerambursabili contractați pentru această investiție să nu fie pierduți.

„Suntem la un avans al lucrărilor de aproximativ 48%, per total”, spune Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului, în timp ce se află într-unul din cele două noi corpuri care vor fi integrate în terminalul de la Sibiu.

Declarația a fost făcută în la miezul zilei de miercuri, când s-a ajuns și la jumătatea perioadei de derulare a contractului între Consiliul Județean Sibiu și asocierea condusă de sibienii de la Con-A și din care mai fac parte Bog`Art și, respectiv, UTI Facility Management.

O parte din noul corp dinspre vest. La etaj sunt birourile administrative și spații tehnice

Contract de proiectare și execuție semnat pentru suma de 48,5 milioane de euro în urmă cu un an și care acum a ajuns la valoarea de 64,4 milioane de euro, ca urmare a indexărilor generate de creșterea prețurilor pe piața construcțiilor. 85% din aceste fonduri sunt atrase nerambursabil prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul căruia cheltuielile mai sunt eligibile doar în acest an (de unde și termenul de finalizare a lucrărilor în 31 decembrie 2023).

Potrivit constructorilor de la Con-A, cel mai mare risc în respectarea termenului este ridicat de termenul de livrare a echipamentelor care vor funcționa pe Aeroportul din Sibiu, dar acest risc a început să scadă ca urmare a faptului că au început deja livrările pentru aceste echipamente. „Suntem la jumătatea termenului contractual și tot la jumătate au ajuns și lucrările. Temerile că lucrările ar putea întârzia se risipesc tot mai mult. Avem încredere că va fi respectat termenul”, a declarat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, instituție în subordinea căreia funcționează aeroportul sibian.

„Spații generoase”

Proiectul de extindere a Aeroportul internațional Sibiu a fost lansat în baza prognozelor care arată că, până în 2046, aerogara ar urma să fie utilizată de 2,5 milioane de pasageri pe an (față de 627.344 în 2022 și, respectiv, 743.872 în 2019, anul cu cei mai mulți călători în trafic de la modernizare).

„Spațiile sunt generoase, răspund unor necesități viitoare. Dar vă garantez că vom zice, la un moment dat, de ce nu l-am făcut mai mare”, arată Marius Gîrdea. 

Dincolo de spațiile mult mai generoase (suprafața terminalului crește de mai bine de două ori), pasagerii Aeroportul internațional Sibiu vor mai vedea de la finele acestui an nu doar echipamente de ultimă generație în domeniul securității aeroportuare, ci și mai multe facilități. Benzile transportoare ale bagajelor, de exemplu, cresc de la două la trei, iar fiecare din aceste viitoare trei noi benzi vor avea o lungime mai mare decât dublă.

O parte din viitoarea zonă de Plecări

Vor fi introduse echipamentele de „self check in” sau „check out” pentru cei cu pașapoarte biometrice, iar numărul fluxurilor pentru control de securitate va crește la cinci. „Pe lângă acest lucru, faptele că echipamentele sunt de ultimă generație va duce la reducerea timpilor pentru efectuarea controlului de securitate, prin faptul că, de exemplu, pasagerii nu vor mai trebui să separe de restul bagajelor, la controlul celor de mână, recipientele cu lichide ori electronicele”, mai arată Gîrdea. El face un apel către pasageri, cărora le sunt trimise „scuze în avans”, pentru a arăta înțelegere față de disconfortul creat de șantierul de extindere.

Non-stop. Și până la 1.000 de muncitori

Reprezentanții Con-A au declarat în cursul zilei de miercuri - cu ocazia unei vizite a șantierului organizat pentru presa locală - că situațiile de plăți sunt „ușor în urma lucrărilor”. Lucrări care sunt în grafic, după ce au fost depășite problemele neprevăzute generate de terenul de fundare, a cărui calitate nu era precum cea estimată (erau multe umpluturi, prin urmare nivelul de fundare a trebuit excavat până la 4,5 metri).

„De la începutul lucrărilor confortul pasagerilor s-a diminuat, iar noi încercăm să diminuăm eventualele efecte nedorite cât mai mult. Pentru acest lucru sunt executate operațiuni – mai ales în corpul central, cel existent – pe timp de noapte. Pe acest șantier se lucrează 24 de ore din 24. În ceea ce privește numărul de muncitori, am plecat de la 200. Vom ajunge în curând la 1.000 de muncitori în următoarele două luni, pentru că se vor suprapune toate fronturile de lucru”, arată reprezentanții Con-A.

Autoritățile și constructorii spun că termenul strâns va fi respectat

Aeroportul se închide o zi

În luna noiembrie Aeroportul internațional Sibiu va fi închis pentru o zi pentru finalizarea lucrărilor la benzile transportoare pentru bagaje. Până atunci, însă, pasagerii vor observa modificările generate de șantier ca urmare a mutării unor fluxuri în spațiile nou construite. A căror ordine va fi păstrată, în sensul că în partea dinspre oraș a terminalului vor fi zonele de plecări, iar în cea de vest, înspre Cirstian, vor fi zonele de sosire.

Citește și 48,5 mil. de euro: Aeroportul Sibiu se extinde cu un mega-șantier, pe care călătorii îl vor simți o singură zi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Un sibian

Acum 2 luni

POVESTI NEMURITOARE cu "d-na Campean"...NU avem zboruri din Sibiu...avem cateva penibile la MUC si VIE...si cam atat...NU ne mai aburiti cu TAMPENII!!!
Raspunde

Marjinimea Airlines

Acum 2 luni

Pentru numarul actual de zboruri si de pasageri, era suficient un cort de 10 m x 10 m prevazut cu 2 ghisee!
Raspunde

Alex

Acum 2 luni

Si tavanul tot așa rămâne descoperit ca la o hală de zarzavaturi? De se vede tabla conductele cablurile și țevile ? Nu mai zic că nu este prevăzut cu sistem de conectare a avionului cu terminalul de parcă ar fi o autogară nu aeroport.
Raspunde

Florin

Acum 2 luni

Fac terminale, ne pregatim pentru 2050, dar nu sunt in stare sa puna, ca in toate aeroporturile civilizate un shuttle bus care sa lege aeroportul de oras printr-o linie directa catre gara de exemplu. Ceva intelegeri tacite cu taximetristii? Lumea a treia ne mananca.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 2 luni

Haure, pe 2 din aeroporturile pe care mă dau eu des, Berlin și Dusseldorf, nu există nici shuttle, nici metrou. Suntem la fel de civilizați ca ei. Te dai cu avionul, și n-ai 30 de lei de uber până-n gară?
Raspunde

Z

Acum 2 luni

Aiureli, in Sibiu e rușine să mergi cu autobuzul
Raspunde

Linii de tramvai

Acum 2 luni

Ce să faci cu linia de autobuz de la aeroport la gară? Un shuttle de-ăsta ar trebui sa ducă în centru, ar fi în primul rând pentru turiști, după aia pentru localnici.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 2 luni

Văd atâtea comentarii de la Hateri . Vă spun un singur lucru . Odată cu terminarea lucrărilor o să fie un regret imens că nu au făcut Aeroportul Sibiu Mai încăpător și mai mare . O să fie un haos pe Aeroport dar sunt sigur că se va mai construi o altă pistă de aterizare - Decolare .
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

Felicitări CJ!
Raspunde

Panoiu

Acum 2 luni

Cata vreme avioanele fac taxi pe pista de aterizare decolare, aeroportul poate sa suporte un trafic foarte mic. zona de parcare ar trebui sa fie mai generoasa. in coppurile noi de cladire ar fi trebuit sa poata sa se faca imbarcarea direct de la poarta in avion (cu burdufuri). Ar fi aratat ca un aeroport micut, cochet functional. dar de e mai importanr ca birourile se fie la etaj.
Raspunde

R

Acum 2 luni

In lipsa de alte activitati si realizari, o data la 2-3 saptamani reprezentatntii Consiliului Judetean fac cate o vizita pe santierul aeroportului intr-o veritabila campanie de PR.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac! SBZ de ce nu inchideti aeroportul, rusine sa va fie , aveti 2-3 curse/zi, ati ramas la capatul lumii cu destinatiile. Ne-am saturat sa facem naveta spre Cluj, Bucuresti si Timisoara ca sa putem pleca in concedii. Inca aveti norma intreaga si salariile acelea nesimtite la 3 zboruri pe zi? Ca atunci cand aveati 7 destinatii numai cu Ryan Air ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus