Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Imobiliare: Vânzările sunt în scădere, în Sibiu, în ultimii 3 ani, iar prețurile s-au dublat.  ”Pandemia ne-a dat peste cap pe toți. La chirii, prețurile au crescut doar de la începutul anului cu 25%”

Imobiliare: Vânzările sunt în scădere, în Sibiu, în ultimii 3 ani, iar prețurile s-au dublat.  ”Pandemia ne-a dat peste cap pe toți. La chirii, prețurile au crescut doar de la începutul anului cu 25%”

”Pandemia ne-a dat peste cap pe toți”, este explicația dată de unul din cei mai vechi agenți imobiliari din Sibiu în legătură cu datele statistice de pe piață: prețurile aproape că s-au dublat în ultimii 3 ani, iar vânzările au scăzut cu peste 25%.

”Multe din proprietățile scoase la vânzare au un preț fără nicio bază reală”

Vânzările au scăzut, spun agenții imobiliari, pentru că se construiește mai puțin, la un preț mai mare. Condițiile de creditare sunt mai dificile decât acum câțiva ani, iar perspectiva economică este sumbră, oamenii se tem de un nou val de scumpiri.

„Foarte mulți dezvoltatorii imobiliari, pentru că o mare parte din tranzacții provin de la cei care construiesc, ridică mai puține ansambluri imobiliare, pentru că profitul lor nu mai e cel scontat din pandemie. O parte din dezvoltatori au închis, pentru că obișnuiau să lucreze cu banii clientului. Oamenii plăteau un avans și din acel avans se începea lucrul. Din cauza asta, acum 2, 3 ani mai erau tranzacții, după un an jumate, 2 ani apăreau la OCPI aceste tranzacții. De la începutul anului sunt foarte, foarte puține tranzacții”, spune agentul.

El susține că o altă cauză a scumpirilor ține de pretențiile exagerate ale proprietarilor.

”Un cetățean avea un teren de un hectar în Hamba, l-a scos la vânzare pentru că și-a găsit o casă de 200 de mii de euro. L-am întrebat cât vrea pe teren, nu avea niciun CF, geometrie, intabulare, nimic. Mi-a spus că vrea 200 de mii de euro. Așa sunt anumite persoane care își fac prețurile în funcție de pretențiile lor, nu de ce există pe piață.

Sunt foarte multe agenții naționale care angajează persoane care lucrau în HORECA, înainte, fără experiență. Ei rostogolesc aceste prețuri, iar piața se umflă artificial. Multe din proprietățile scoase la vânzare au un preț fără nicio bază reală”, explică agentul.

”Oamenii sunt tot mai dificili”

Interacțiunea socială, relațiile dintre vânzători și cumpărători, felul cum se raportează aceștia la agenții imobiliari contează mult în atmosfera sumbră de pe piața imobiliară locală, spune unul din agenții contactați de Turnul Sfatului.

”Oamenii sunt tot mai dificili, e foarte greu de lucrat cu ei. De exemplu, cineva a vrut să vândă un apartament cu 57 de mii de euro. El l-a cumpărat cu 38 de mii, acum doi ani, cu credit. I-am găsit client dispus să plătească banii pe care i-a cerut și nici măcar nu mi-a răspuns la apel. I-am scris mesaj. Mi-a răspuns imediat: da eu ce mai cumpăr cu banii ăștia? Și s-a închis tranzacția, a schimbat prețul”, mărturisește bărbatul.

Agentul imobiliar spune că piața imobiliară din Sibiu se mută masiv pe închirierea locuințelor.

”Atâta timp cât oamenii nu mai au posibilitatea de a cumpăra locuințe, se îndreaptă spre chirii. Acum prețurile cresc de la începutul anului, nu din toamnă, când vin studenții, așa cum era acum câțiva ani. Acum contractele trebuie declarate la finanțe, s-a schimbat puțin procedura. Prețurile au crescut de la începutul anului cu 25%. Un apartament cu 2 camere sub 300, 350 de euro nu mai găsești în Sibiu”, explică agentul.

De la 34 de mii în 2019, la aproape 60 de mii în 2023

Apartamente mai scumpe și mai puține tranzacții, aceasta este concluzia cifrelor publicate lunar de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Conform datelor instituției, în luna iunie s-au efectuat în total 814 tranzacții, cu 22% mai puține decât luna iunie a anului 2022. Doar în luna iunie 2019 au fost mai puțin tranzacții imobiliare decât acum, în județul Sibiu: 500.

Pe de altă parte, prețurile la apartamente, de exemplu s-au dublat.  Aproximativ 34 de mii de euro costa în 2018-2019 un apartament la Magnolia Residence. La Ansamblul Alma din cartierul Turnișor, un apartament cu două camere costa atunci 39.000 de euro. Acum, însă prețurile sunt aproape duble. La Magnolia Residence se vinde acum, conform site-ului oficial un apartament cu 3 camere între 55 mii de euro și 59.500.

Prețurile vor scădea în iulie

În municipiul Sibiu, prețul la apartamentele de vânzare a fost, în medie, de 1.404 Euro/mp, însemnând o scădere cu -0,07% față de luna precedentă.

Media pe segmentul de vânzări de apartamente situate în zona Centrală a variat în jurul valorii de 1.759 Euro/mp (+14,37%), iar în zona Ultracentrală, apartamentele au avut un preț mediu de vânzare de 1.590 Euro/mp (-6,14%), se precizează într-o analiză Blitz.

Cele mai ieftine au fost apartamentele din cartierul Ștrand pentru care proprietarii au solicitat un preț mediu de 1.336 Euro/mp (+7,14%).

Chiriile în Sibiu au crescut de la 434 Euro la 451 în luna iunie, fiind mai mari cu +3,92% față de luna precedentă.

În aproape toate orașele volumul de tranzacții a scăzut cu până la -35%, iar prețurile au crescut atât pe vânzări, cât și pe chirii!

Agenții imobiliari spun că în luna iunie prețurile și-au reluat tendința de creștere după ce scăzuseră progresiv timp de trei luni consecutiv, iar în cele mai mari orașe Cluj și București au fost înregistrate prețurile record ale anului.

„Previziunea noastră este că prețurile din luna iulie vor suferi o ușoară corecție, urmând trendul setat de volumul mai scăzut al tranzacțiilor din luna iunie”, transmit reprezentanții Blitz.

Scădere de 26% la șase luni în ceea ce privește tranzacțiile, la nivel național

În primele șase luni ale anului 2023 au fost tranzacționate 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puține față de perioada similară a anului trecut (-26,79%), arată datele ANCPI. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în luna martie – 57.499, iar cele mai puține, în ianuarie – 33.274.

De asemenea, dezvoltatorii au devenit reticenți. Peste 8811 de proiecte rezidențiale se aflau în diverse stadii de lucru în această prima jumătate a anului, la nivel național (față de aproximativ 10.000 în S1 anul trecut), conform datelor centralizate la solicitarea Economedia de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Dacă le comparăm cu cele de anul trecut, cifrele confirmă scăderile din piața imobiliară pe care le arată de ceva vreme și alți indicatori, cum ar fi autorizațiile de construire sau tranzacțiile. De asemenea, specialiștii din piață remarcă o scădere pe segmentul de proiecte de mari dimensiuni.

Ce caută sibienii pe internet: casele au generat 36% dintre căutări

În luna mai în Sibiu casele au generat 36% dintre căutări, se precizează într-o analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX

”S-a observat cel mai mare interes pentru locuințele cu trei camere din toate orașele analizate (33% dintre căutări). Segmentul de două camere a fost cel mai popular (34% dintre căutări), iar locuințele cu patru camere au generat 21% dintre căutări”, se arată în analiză.

Cele mai multe dintre căutări au fost pentru locuințele construite între 2001-2020 (34% dintre căutări), urmate de cele noi, construite după 2021 (28%) și de cele construite între 1977-2000 (28%). Doar 10% dintre căutări au fost pentru proprietățile construite înainte de 1977.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anais Șonchereche

Acum 1 an

Apartamentele cumparate pentru olteni trebuie sa aiba preturi preferentiale ca multumire pentru ca fratii nostri ne-au scapat de ghearele asupritorilor straini si au adus bunastare si dezvoltare in burgul nostru, care la inceputul anilor 2000, se confrunta cu foamete si subdezvoltare!
Raspunde

Bleahh

Acum 1 an

Ai intelectul unui copil de clasa primara.
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Tocmai ce a disparut de la vanzare o casa de 119k EUR si a re-aparut acum la incredibilul pret de .. de ... 189k EUR !! Riddle me this ..
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

"S-a observat cel mai mare interes pentru locuințele cu trei camere din toate orașele analizate (33% dintre căutări). Segmentul de două camere a fost cel mai popular (34% dintre căutări)" - am foarte mare incredere in aceasta "analiza".
Raspunde

Nelu

Acum 1 an

Cata incredere sa ai intr-un "studiu" in care autorii nu stiu sa aplice regula de 3 simpla Mmtematica de clasa VI) ? "În primele șase luni ale anului 2023 au fost tranzacționate 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puține față de perioada similară a anului trecut (-26,79%)" 59500 x 100 / 341073 = 17.44%
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus