Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Primele controale la centrele pentru bătrâni din Sibiu: peste 60 de sancțiuni și amenzi de peste 100.000 lei. Au fost controlate 42 de centre din totalul de 77

Primele controale la centrele pentru bătrâni din Sibiu: peste 60 de sancțiuni și amenzi de peste 100.000 lei. Au fost controlate 42 de centre din totalul de 77

O comisie mixtă de control verifică în aceste zile centrele sociale și rezidențiale din județ, unde sunt îngrijite persoane adulte cu dizabilități, copii din sistemul de protecție socială și persoane vârstnice, în urma dezvăluirilor de la centrele pentru bătrâni din orașul Voluntari.

Comisiile alcătuite din reprezentanții mai multor instituții au început în 10 iulie verificările la centrele sociale din Sibiu, atât cele publice, cât și cele private, se precizează într-un comunicat de presă remis de Prefectura Sibiu.

Până în prezent, au fost controlate 42 de centre din totalul de 77 existente la nivel județean. În urma controalelor, au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale: 14 amenzi în valoare totală de 114.250 lei și 54 de avertismente.

Amenzile au fost impuse pentru deficiențe legate de condițiile insalubre, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu.

Printre alte nereguli descoperite, se numără mobilierul degradat, instalațiile sanitare neconforme și nerespectarea capacității maxime de funcționare a centrelor.

„Sancțiunile au fost impuse, în principal, din cauza deficiențelor constatate în ceea ce privește condițiile de igienă, depozitarea necorespunzătoare a produselor, funcționarea fără autorizație de securitate de incendiu”, se precizează în comunicat.

De asemenea, între neregulile depistate în timpul verificărilor, se mai numără starea degradată a mobilierului, instalațiile sanitare neconforme și nerespectarea capacității maxime a centrelor.

”Controalele vor continua și în perioada următoare pentru a verifica îndeplinirea standardelor minime de funcționare și pentru a preveni potențiale probleme în ceea ce privește serviciile oferite grupurilor vulnerabile de persoane aflate în grija centrelor sociale din județul Sibiu”, anunță autoritățile.

Până lastăzi nu a fost suspendată activitatea niciunui centru social.

Probleme vechi în Sibiu

În octombrie 2022, Turnul Sfatului scria despre „Elders Home”, căminul de vârstnici de pe strada Moldoveanu, Nr. 3 din Sibiu, acolo unde au fost filmați bătrâni murdari de excremente, căzuți pe jos, în baie.

Potrivit administratorului cei doi vârstnici care apăreau în imagini aveau afecțiuni grave, unul dintre ei suferind de parkinson în stadiul IV și celălalt de demență mixtă, fiind imobilizat la pat. De asemenea, administratorul spunea că cea care a făcut publice imaginile are un dosar la Spitalul de Psihiatrie din anul 2003, fiind cunoscută cu afecțiuni psihice.

„În ambele cazuri, doamna a filmat beneficiarii într-un moment de criză fără a chema pe cineva”, spunea administratorul.

La finalul lunii martie 2021, 15 bolnavi de Covid erau găsiți încuiați, abandonați într-un cămin de bătrâni ce funcționa ilegal pe strada Moș Ion Roată din centrul Sibiului.

La sediul Instituției Prefectului au avut loc atunci mai multe ședințe pe această temă, în care au fost implicate opt instituții publice.

Sursa foto: captură video

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Chirica

Acum 2 luni

Da' unde **** au fost pana acum institutiile de control? Ca de obicei se face actiune la comanda politica si dupa aia se retrag in adormirea lor de veci...
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

de ce n-au facut pana acum controale??? de ce n-au facut ceva pana acum...stiau toti cum sta treaba!!!???
Raspunde

Câini latra

Acum 2 luni

Cât din amenzi este suportat de cei care nu si-au făcut treaba ?! Chiar vor sa ne facă credem ca nu știau nimic din ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Pe orice proprietate publica ar trebui sa fie permis filmatul , mai puțin unități militarizate . Oriunde este interzis este ceva de ascuns.
Raspunde

Andrei

Acum 2 luni

Sa verifice și numărul de angajați raportat la necesarul din fiecare unitate, au înghețat posturile pentru cei care au nevoie de personal și stau toți conducătorii cu cate 15 consilieri și îi trimit odată la 5 ani in control. O mizerie de politică
Raspunde

Maria

Acum 2 luni

Da. Angajează în birouri, făcători de cafele și plimbatori de hârtii ... nu asistente, nu infirmiere... iar cele care sunt..vai..colcăie viermii în escare... ferească Sfântul. Dar nimanui nu- i pasa.. nici celor din birouri , ca își iau oricum salariile babane, nici celor de la patul bolnavilor/ bătrânilor, pentru ca au salarii de mizerie și sunt prea putini... nu fac fata. Trist.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 luni

Da, acum nu mai prodidesc cu controalele! Au gasit veriga slaba ca sa debarce din functiile politice tandemul Pandele-Firea si acum o tin cu azilele. De ani de zile se vorbeste despre asta, acum s-au trezit?! Asta nu e o reglare de conturi intre unii si ... altii?
Raspunde

Jenel

Acum 2 luni

Nu doar în azilele pentru vârstnici sunt grave abateri. Verificați centrale controlate de DGASPC, cel de pe Transilvaniei și cel de pe Bastionului, verificați achizițiile de medicamente dopante , cumpără cantități enorme , ori îi dopează pe copii ori le scot din cămine cu alte scopuri. Nu mai zic de nepotismul din aceste instituții, numai șefi și concursuri cu dedicație pentru fidelii de partid.
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 2 luni

Din pacate amenzile nu vor rezolva nimic ..pentru nereguli serioase trebuie efectiv inchise si cei raspunzatori sa faca puscarie. Cu executare .. dar unde ? In tara unde omori oameni cu masina si iei cu suspendare ?
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 2 luni

Țara bătăii de joc "bine făcute". Toți, absolut toți, știau despre dezastru dar nu au intervenit. Ei, cei îndreptățiți să ia măsuri, pe BANI PUBLICI, pleacă la cursuri de "specializare și perfecționare profesională", la mare (în plin sezon, când sunt cele mai mari tarife), cu cazări de 300 Euro / noapte (pentru ei și familiile lor), primesc bonificații "de performanță", vouchere de vacanță, zile libere cu punți între ele și mai au și neobrăzarea să sfideze "pe cei din mediul privat care trag la șaibă" (vezi un articol anterior din acest ziar - unul dintre comentarii dovedește nesimțirea supremă a unui funcționar public). Când mergi la câte o instituție publică, ești obligat să stai, obedient, înclinat în fața ghișeului (nu întâmplător așa au fost amenajate ghișeele, pentru a ne obliga să luăm postura "corespunzătoare" în fața analfabeților din administrație - îmi cer scuze celor câțiva angajați care încearcă să-și facă datoria) de unde, un sfertodoct abia înțelege solicitarea ta. Acum se discută majorarea unor accize și a unor taxe pentru că bugetul nu mai are bani. Pe bune? De ce fac ei toate acestea? Pentru că POT! Somn ușor, dragi concetățeni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus