Academia Forțelor Terestre (AFT) a scos la licitație construcția unui ansamblu modular pe structură metalică, ce va fi amplasat în poligonul Daia, locul unde va fi viitorul centru de instruire prin intermediul sistemelor de simulare reală și virtuală.
Aici vor fi pregătiți ofițeri în controlul dronelor și va fi instalat sistemul MILES, folosit de NATO în antrenamentul trupelor. Acesta utilizează lasere și cartușe cu gloanțe oarbe pentru a simula o luptă reală.
În plus, tot aici va funcționa un centru VBS (Virtual Battle Space) de unde se pot simula scenarii de luptă, se pot crea câmpuri de luptă pe baza diferitelor date culese din teren și planuri de misiune.
Garanție de minim 3 ani
Ansamblul modular va costa 9,66 de milioane de lei fără TVA și va fi ”Centru de antrenament tehnologii avansate”.
Conform caietului de sarcini, clădirea va avea un modern sistem de securitate, care prevede camere video și sisteme de alarmare la efracție cu ”contacte magnetice, detectori de prezență în infraroșu, detectoare de geamuri sparte”.
Durata maximă de furnizare a modulelor, instalare și montare, precum și punerea în funcțiune este de maxim 180 de zile, de la data semnării contractului de atribuire. Se solicită, de asemenea, o perioadă de garanție de minim 3 ani.
”Daia va deveni o capabilitate de instrucție de înalt nivel a ofițerilor”
General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre, susține că Daia se transformă într-un poligon cu multiple capabilități.
”Vom avea aici sistemele MILES cu senzori pe tehnică și militari, vom dezvolta centrul de comandă drone, care va fi interconectat cu centrele de la Cincu și de la Academia Forțelor Terestre. Toate acestea, în plus față de ceea ce există deja. Sunt 490 de locuri de cazare pentru militari, avem zonă de recreere pentru studenți, un amfiteatru în aer liber cu 500 de locuri, un poligon CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense), avem zonă de instrucție la apă, turn de rapel pentru vânători de munte. Daia va deveni o capabilitate de instrucție de înalt nivel a ofițerilor”, susține Ghiță Bârsan.
Schimb de terenuri cu primărie pentru mărirea poligonului din Daia
Între Ministerul Apărării și Primăria Sibiu există discuții din 2005 pentru un schimb de terenuri prin care poligonul din Daia să se poată mări.
Discuțiile s-au concretizat în luna februarie 2023 într-o hotărâre locală, iar luna trecută aceasta a fost anulată și a fost adoptată una nouă, ca urmare a solicitării Ministerului Apărării Naționale.
Pentru cele 52 de ha de teren intravilan, Sibiul s-a angajat să ofere la schimb 141 de ha aflate în zona poligonului Daia.
Doar că la cinci zile de la adoptarea hotărârii din februarie, Ministerul a transmis că nu este de acord cu ceea ce a aprobat Sibiul și că actul trebuie modificat.
„Propunerile reprezentanților instituției militare privesc aspecte de formă, structură și conținut ale hotărârii, cât și ale anexelor acestora, care impun atât reformularea unor părți importante din hotărâre, dar și completarea condiționărilor comunicate prin acordul inițial al MApN, precum și asumarea unor termene de către Consiliul local pentru realizarea unor investiții de interes public local pe terenul preluat din domeniul public al Statului Român. Prin urmare, pentru rațiuni de eficiență și claritate este necesară abrogarea în întregime a HCL 92/23 februarie 2023 și emiterea unei noi hotărâri”, se arată în documentația care însoțește noul proiect de hotărâre care vizează schimbul de terenuri în discuție.
Proiectul a fost votat în ședința Consiliului local Sibiu din luna iunie.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2480
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Em
Acum 3 ore
Hermann Stadt
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
H-Bomb