Sâmbătă,
18.01.2025
Innorat
Acum
-2°C

An prost pentru fructele de pădure: ”Avem doar foarte puțină afină. A venit un înghețat târziu, o zăpadă și nu s-a făcut. Nu vindem”

An prost pentru fructele de pădure: ”Avem doar foarte puțină afină. A venit un înghețat târziu, o zăpadă și nu s-a făcut. Nu vindem”

Direcția Silvică din Sibiu nu a început să culeagă fructele de pădure și cel mai probabil nici nu o va mai face în acest an, anunță directorul instituției, Ilie Troancă.

Același lucru se întâmplă în mai multe județe din Transilvania. Direcțiile silvice din Mureș, Covasna și Brașov au anunțat la rândul lor că în acest an nu va fi producție. În plus, mai au pe stoc fructe de anul trecut.

”Noi nu avem decât foarte puțină afină, anul acesta. A venit un înghețat târziu, o zăpadă și nu s-a făcut. Nu vindem. Își adună populația, dar nu sunt cantități mari de vânzare. E adevărat că pe țară au rămas 350 de tone anul trecut, pentru că nu s-a cumpărat. Nu am avut nici anul trecut”, a spus Ilie Troancă.

În Mureș este aceeași situație.

"Nu știu dacă începem să culegem, pentru că fructele de anul trecut încă nu le-am vândut. Cererea este foarte scăzută, noi după 2010 am retrocedat multe suprafețe. Anul trecut, noi am mers mai mult pe afin, ne-am propus în jur de 10-15 tone și am făcut numai vreo 6 tone și, de regulă, completăm în fiecare toamnă cu cătină și cu măceșe. Cătina am reușit să o livrăm, dar afinele nu. Sunt probleme cu culegătorii, la cătină mai puțin, achiziția se face de la domiciliul persoanelor care recoltează", susține directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, citat de Agenția de presă Rador, care citează Radio Mureș.

O altă problemă ține de forța de muncă, sezonierii nu mai vor să se angajeze la direcțiile silvice, culeg pe cont propriu și vând la negru pe marginea șoselelor sau în piețele de zi.
"Dacă în urmă cu 10-15 ani era un nucleu stabil de culegători, acuma și cei din zona aceasta din Ghindari-Eremitu nu mai sunt interesați. Prețurile noi am încercat să fie atractive, deci am urcat până la 12-15 lei kilogramul, dar, din păcate, mai este și piața concurentă, la negru oferă mai mult, 20-25 de lei. Acei culegători sau, mă rog, achizitori clandestine vindeau cantități mai mici prin piețele din orașe", spune Covirg.
Cu doar patru ani în urmă, 40 de tone de fructe de pădure, afine și cătină culese în Mureș ajungeau la export. După recoltare, fructele erau duse într-un depozit din Reghin, de unde erau preluate pe bază de contract de o firmă din București care, ulterior, le exporta.
În plus, tot mai mulți întreprinzători privați dețin suprafețe de cătină de cultură, fruct care acaparează tot mai mult magazinele de profil din țară.
Interesul tot mai scăzut de a culege și valorifica fructele de pădure se observă în aproape toată țara, remarcă și directorul Direcției Silvice Covasna, Alexe Muntean.
"Direcția Silvică Covasna are, de anul trecut, 1.500 kg de fructe, pe care nu am reușit să le valorificăm, din cauza înființării culturilor private de fructe de pădure, existența pe piață și a fructelor care intră pe piața din România. Culegătorii tradiționali ar culege, dar atâta timp cât prețul de achiziție e mult mai mare decât prețul de valorificare, e un interes scăzut. Un preț de achiziție pentru kilogramul de afine este între 15 și 20 de lei, iar vânzarea în jur de 10 lei”, spune Muntean.
Și în județul Brașov, unde fondul forestier a fost retrocedat peste 85%, pe suprafețele mici deținute de Direcția Silvică nu se recoltează fructe de pădure.
Tradițional, sezonul culegerii fructelor de pădure începea pe la jumătatea lunii iulie și se încheia în cursul lunii septembrie, însă schimbările de climă au modificat aceste perioade în ultimii ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Gospodina

Acum 1 an

Mda... Ultima data, zmeura cost 50 de lei kg, iar murele, 40 in Piata Cibin.
Raspunde

A

Acum 1 an

Si totusi, cei de la "Afine de cultura Sibiu" au si multe soiuri si productie mare. Am fost de cateva ori la ei si mi-am cules afinele, am platit si au fost delicioase.
Raspunde

Gospodina

Acum 1 an

Unde se afla aceste culturi de afine?
Raspunde

A

Acum 1 an

Calea Poplacii. Eu i-am gasit pe fb, si au acolo trecuta locatia exacta. Am setat-o in maps si am ajuns fix unde trebuia. 25 de lei kg de afine culese de mine, 30 daca le culeg ei. Precum aveam timp la dispozitie chiar a fost distractiv sa le culeg eu :) Se culeg altfel decat alea de padure. Ma asteptam sa-mi rup spatele, sa imi prind urechile cu pieptenele :)) Dar nu, tufele is inalte si se culeg cam ca strugurii de pe ciorchine.
Raspunde

Sss

Acum 1 an

Asa e cand astepti sa iti pice totul din cer
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus