Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Am întrebat ISU și Meteo despre codurile portocaliu și roșu care nu s-au mai adeverit. „Nu întotdeauna norii care trec pe deasupra Sibiului umplu niște pivnițe”

Am întrebat ISU și Meteo despre codurile portocaliu și roșu care nu s-au mai adeverit. „Nu întotdeauna norii care trec pe deasupra Sibiului umplu niște pivnițe”

O avertizare de vreme rea cu cod portocaliu emisă în cursul zilei de marți, urmată de una emisă miercurea, dar cu cod roșu, nu au mai fost urmate, în tot municipiul Sibiu, de ploile, tunetele și grindina prognozate. Alertele au ajuns inclusiv pe telefoanele unor conspiraționiști care s-au inflamat pe rețelele de socializare despre „cum vor ăștia să ne țină în case”. Prin urmare, am întrebat reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență Sibiu și meteorologii sibieni dacă nu cred că astfel de situații vor duce la scăderea încrederii populației în alertele pe care le transmit.

Codul portocaliu de marțea trecută a vizat orarul interval 18:15 – 19:15, în care erau prognozate rafale de vânt care ar fi putut depăși 70 – 80 de km/h și „vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 20-25 l/mp”. Cel puțin în zona centrală a orașului, fenomenele prognozate nu s-au mai petrecut, dar alerta a vizat, pe lângă municipiul Sibiu, alte 20 de localități din zonă.

A doua zi, miercuri, tot prin intermediul sistemului Ro-alert, cetățenii din Sibiu și alte 24 de localități au primit pe telefon o nouă avertizare: rafalele vor depăși 90 de km/h, iar alături de grindină apa va cădea în cantități de peste 25 de litri pe metru pătrat au fost principalele elemente ale mesajului de „extreme alert” lansat de ISU Sibiu pentru intervalul orar 12:15 – 13:15.

Municipiul Sibiul s-a cufundat în întuneric la jumătatea zilei de la mijlocul săptămânii trecute, dar în zona centrală fenomenele prognozate nu s-au mai petrecut.

La solicitarea Turnul Sfatului de a comenta aceste situații, lt. col. Lucian Trefaș, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, a răspuns telefonic. „Din punctul de vedere al Inspectoratului pentru Situații de Urgență pe care îl conduc, aceste fenomene chiar s-au întâmplat. Acum, că în anumite zone ale orașului nu a plouat în cursul zilei de ieri (când a fost emis codul portocaliu – n.r.) sau că astăzi (ziua cu cod roșu – n.r.) nu au fost efecte ale vremii de intensitatea de care ne-am temut cu toții nu poate decât să ne bucure. Strict legat de cele două zile cu alerte: noi am fost solicitați la intervenții, e adevărat că la un nivel mai scăzut decât cel de care ne-am temut. A fost vorba de niște copaci căzuți pe mașini, în localități din jurul Sibiului, de exemplu, intervenții de mai mică amploare”, și-a început șeful ISU Sibiu răspunsul.

Legat de utilizarea sistemului Ro-Alert pentru a transmite avertizările meteo, Lucian Trefaș a arătat că nu este în pregătirea pompierilor să interpreteze astfel de prognoze. Și că lor, celor de la ISU Sibiu, astfel de alerte sunt foarte utile în pregătirea unor potențiale situații de urgență. „Noi preluăm informațiile, Centrul meteorologic este o instituție în care avem încredere. În afară de faptul că alertăm populația conform mesajelor primite, noi aplicăm niște măsuri interne de pregătiri pentru intervenție. De exemplu, astăzi (în ziua codului roșu – n.r.) de la ora 12:00 noi am avut o serie de demersuri de operaționalizare a unor structuri, de pregătire a unor mijloace pentru a fi pregătiți pentru intervenții. Tot timpul suntem pregătiți să intervenim, dar în urma unor astfel de mesaje creștem capacitățile, ne adaptăm mijloacele cu care putem interveni în anumite momente. Prin urmare, consider că aceste alerte sunt foarte utile și nu pot decât să mă bucur când nu întâmplă fenomenele prognozate. Eu înțeleg faptul că este o estimare, o prognoză. Prin urmare, nu întotdeauna norii care trec pe deasupra Sibiului umplu niște pivnițe. Dar, în multe cazuri când peste Sibiu trec nori amenințători noi avem de golit multe pivnițe, adică avem mult de lucru. Cumva, mă bucur de faptul că știu lucrul acesta de dinainte”, explică Trefaș.

El consideră că „doar niște păreri exprimate greșit pot duce la pierderea încrederii cetățenilor în aceste sisteme”.

Meteorologii: o amplă explicație, inclusiv tehnică

Am solicitat și reprezentanților Centrului meteorologic Transilvania Sud Sibiu să explice care sunt motivele pentru care alertele cu cod portocaliu și roșu transmise pe telefoanele cetățenilor nu s-au mai petrecut întocmai celor prognozate.

Răspunsul este unul extrem de amplu, prin care sunt redați și pașii tehnici prin care s-a ajuns la decizia de emitere a avertizărilor de vreme severă imediată. Meteorologii arată și că rolul acestora este de a permite pregătirile specifice pentru fenomenele anunțate. „Predictibilitatea unui fenomen meteorologic depinde de «timpul său de viață»: în cazul furtunilor convective (averse torențiale însoțite de descărcări electrice, grindină, vijelie) care au «timp de viață» scurt, aria și intervalul de valabilitate pentru care este emisă mesajul nowcasting sunt reduse. De exemplu, pentru supercelule care determină averse torențiale, grindină de dimensiuni medii și mari - peste 2 cm, rafale puternice ale vântului - peste 25 m/s, respectiv 90 km/h, frecvente descărcări electrice, tornade, timpul de viață variază între două și patru ore, iar dimensiunea orizontală este de aproximativ 25-50 km”, este un astfel de exemplu de răspuns cu detalii tehice.

„Atenționările/avertizările emise de către Administrația Națională de Meteorologie subliniază potențialul de severitate al fenomenelor meteorologice vizate de acestea și este evident că fenomenele vizate nu se vor produce la aceeași intensitate și la același moment de timp pe întreaga suprafață ce face obiectul mesajelor. De asemenea, evenimentului sever se poate produce în locația sau în apropierea locației pentru care a fost emisă avertizarea”, mai arată meteorologii.

Vezi mai jos răspunsul detaliat al meteorologilor referitor la evenimentele care au determinat emiterea alertelor cu cod portocaliu și, respectiv, roșu

Conform datelor de la radarul meteorologic amplasat la Bobohalma, jud. Mureș, în data de 25 iulie 2023 (marți – n.r.), în județul Sibiu au fost detectate sisteme noroase convective.

Din analiza datelor provenite de la radarul meteorologic, furtunile convective severe s-au manifestat în intervalul orar 17:30-20:00. În decursul acestui interval, sistemele convective severe au traversat județul Sibiu pe direcția VSV-ENE și V-E, având viteze de deplasare estimate la aproximativ 50-60 km/h. Furtunile convective au avut o dezvoltare rapidă, timpul de viață fiind de ordinul orelor. Mai mult, au fost detectate și furtuni convective ce au prezentat fenomenul de scindare, din celula covectivă inițială rezultând două celule convective severe. Acest fenomen are loc atunci când curentul ascendent ce alimentează furtuna cu aer cald și umed este foarte puternic, întărind caracterul sever al acesteia. Fenomenele meteorologice asociate sistemelor convective severe detectate, în acest caz, de radarul meteorologic, includ averse de ploaie cu caracter torențial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină.

Nucleele convective au fost caracterizate de valori mari ale reflectivității radar, depășind 50 dBZ și atingând local peste 60 dBZ. Înălțimea vârfului norilor estimată din date radar a fost mai mare de 10 km, izolat peste 14 km. De asemenea, la scară locală, conform algoritmului radar de estimare a probabilității existenței grindinei severe în nor, este posibil ca grindina să fi căzut la sol.

În plus, conform înregistrărilor de la stația meteorologică Sibiu, jud. Sibiu, în data de 25.07.2023 în municipiul Sibiu vremea a fost călduroasă, iar temperatura maximă a fost de 33,2 grade Celsius. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare în orele serii, când s-au semnalat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. Cantitatea de apă înregistrată la stație a fost de 1.2 l/mp. Vântul a suflat slab și moderat, iar viteza maximă la rafală a fost de 9 m/s (32.4 km/h). Temperatura minimă a fost de 18 grade Celsius.

În data de 26 iulie 2023, conform datelor de la radarul meteorologic amplasat la Bobohalma, jud, Mureș, și de această dată în județul Sibiu au fost detectate sisteme noroase convective.

Din analiza datelor provenite de la radarul meteorologic, furtunile convective severe s-au manifestat în intervalul orar 11:45-13:30. În decursul acestui interval, sistemele convective severe au traversat județul Sibiu pe direcția VSV-ENE, având viteze de deplasare estimate la aproximativ 60-70 km/h. De asemenea, au fost detectate și furtuni convective severe ce s-au ințiat (apărut) în zona județului Sibiu, acestea unindu-se cu cele deja dezvoltate și formându-se, astfel, un sistem convectiv de scară largă cu caracteristici termodinamice complexe ce sunt critice pentru dezvoltarea, întreținerea sau intensificarea acestor sisteme noroase convective severe, Fenomenele meteorologice asociate sistemelor convective severe includ averse de ploaie cu caracter torențial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină.

Nucleele convective au fost caracterizate de valori foarte mari ale reflectivității radar, depășind 60 dBZ și atingând chiar și 70 dBZ. Înălțimea vârfului norilor estimată din date radar a fost mai mare de 10 km, izolat peste 14 km în partea de SV a județului Sibiu. De asemenea, la scară locală, conform algoritmului radar de estimare a probabilității existenței grindinei severe în nor, este posibil ca grindina să fi căzut la sol.

Astfel, conform înregistrărilor de la stația meteorologică Sibiu, jud. Sibiu, în data de 26.07.2023 în municipiul Sibiu cerul a fost prezentat înnorări, mai accentuate în orele amiezii și spre seară, când s-au semnalat averse și descărcări electrice. Cantitatea de apă înregistrată la stație a fost de 20.8 l/mp. Vântul a avut intensificări de scurtă durată în timpul averselor, când a luat aspect dle vijelie, Viteza maximă la rafală a fost de 23 m/s (82.8 km/h). Temperatura maximă a aerului a fost de 24.6 grade Celsius, iar cea minimă a fost de 13.6 grade Celsius.

Vă aducem la cunoștință faptul că vijelia reprezintă fenomenul caracterizat prin intensificarea bruscă și în general de scurtă durată a vitezei vântului, însoțită de schimbarea bruscă a direcției sale.

Schimbarea și intensificarea vitezei vântului a fost însoțită, în acest caz, de următoarele variații ale parametrilor meteorologici:

În intervalul orar 11:00-13:00 temperatura aerului a scăzut cu 8.9 grade Celsius, iar dupa consemnarea fenomenului de vijelie a crescut cu 0,7 grade Celsius. În intervalul orar 16:00-18:00 umezeala relativă a aerului a crescut de la 64% (la ora 11:00) la 93% (la ora 13:00), iar dupa consemnarea fenomenului de vijelie a scăzut treptat spre 86% (la ara 15:00).

Presiunea atmosferică s-a menținut coborâtă, favorizând mișcările ascendente ale aerului asociate instabilității atmosferice

Deoarece gradul de instabilitate atmosferică urma să fie accentuat în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie), Administrația Națională de Meteorologie a emis în data de 24 iulie o atenționare meteorologică cod galben de interes general, pentru perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, pe care o atașăm prezentei, iar în nota care însoțea acest mesaj de atenționare a fost precizat faptul că: "Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului”,

În dimineața zilei de 25 iulie 2023, Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou mesaj meteorologic cod galben de interes general, pentru perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, respectiv "intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste BO km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 mp)”, pentru Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în zona de munte, printre care și județul Sibiu, pe care o _atașăm prezentei. Mai mult, în nota care însoțea acest mesaj a fost precizat faptul că: "Miercuri intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.”

De asemenea, în dimineața zilei de 26 iulie 2023, Administrația Națională de Meteorologie a emis un mesaj meteorologic cod portocaliu de interes general, pentru perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, respectiv "intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 V/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.”, pentru Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, printre care și județul Sibiu, pe care o atașăm prezentei,

Ca urmare a creșterii frecvenței și intensității fenomenelor specifice instabilității atmosferice, dinamica și modul de manifestare al acestora pot fi explozive, așa cum a fost situația din județul Sibiu în zilele de 25 și 26 iulie 2023, atingându-se foarte repede valori extreme ale parametrilor meteorologici, ceea ce impune emiterea de avertizări de vreme severă imediată (de tip nowcasting) cod roșu, ce dublează avertizările generale cod portocaliu sau galben care indică posibilitatea de apariție a acestor fenomene, inclusiv la intensități extreme.

Prin urmare, în data de 25 iulie 2023 la ora 18:06 Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), pentru intervalul 18:15-19:15, care viza: "vânt puternic cu rafale de peste 70-80 km/h, vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 20-25 l/mp".

În data de 26 iulie 2023 la ora 12:03 Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod roșu pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), pentru intervalul 12:15-13:15, care viza: "vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula local peste 25-30 l/mp”.

În data de 26 iulie 2023 la ora 12:40 Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod roșu pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), pentru intervalul 13:00-13:45, care viza: "vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula local peste 25-30 V/mp".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus