Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Concluziile DSP Sibiu în urma anchetei copiilor bolnavi din Avrig: ”O intoxicație alimentară de natură bacteriană”

Concluziile DSP Sibiu în urma anchetei copiilor bolnavi din Avrig: ”O intoxicație alimentară de natură bacteriană”

Cei 23 de copii ajunși săptămâna trecută la urgențe în timp ce se aflau în tabără în zona Avrigului s-au intoxicat de la o bacterie, luată cel mai probabil din apă sau de la un angajat al unității un se aflau. Cu toții au fost externați ulterior fără probleme majore. Acestea sunt principalele concluzii al anchetei Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

În primul rând, specialiștii DSP Sibiu precizează că toți cei 23 de copii internați la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, cu forme medii și ușoare de îmbolnăvire au fost externați până în 27.07.2023, ”cu evoluție favorabilă, simptomatologia remițându-se sub tratament simptomatic”.

Încă de la început a existat suspiciunea unei îmbolnăviri cu o bacterie, probele biologice preluate și analizate venind să confirme prezumția.

”Tabloul clinic și paraclinic al bolnavilor a prezentat caracteristicile unei îmbolnăviri de tip bacterian (hemoleucograma). Probele biologice (din lichidele de vărsătură și materii fecale) recoltate de la copii și prelucrate atât în laboratorul de diagnostic și investigație în sănătate publică al DSP Sibiu, cât și în laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Pediatrie au fost negative pentru principalii germeni suspicionați: Stafilococ și Salmonella, în lichidele de vărsătură; E. Coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus în probele de materii fecale”, explică oficialii DSP Sibiu, într-un comunicat de presă remis luni.

Pe urmă, nici probele preluate de la unitățile alimentare unde au mâncat copiii nu au fost pozitive.

”Probele alimentare păstrate în unitate din meniurile servite copiilor au fost, de asemenea, negative pentru bacteriile din genul Stafilococ și Salmonella”, explică DSP Sibiu.

În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că cei mici s-ar fi putut îmbolnăvi de la apa băută sau de la vreun angajat al unității.

”Unele din probele recoltate de la personalul unității și de pe suprafețele din blocul alimentar al unității au prezentat neconformități: prezența enterobacteriaceae pe mâna (1 angajat); stafilococului în secrețiile nazale și faringiene (2 angajați); microorganisme aerobe mezofile și bacterii coliforme pe o masă de lucru. Neconformități au fost identificate și în proba de apă prelevată din unitate: bacterii coliforme, Escherichia Coli; nitrați; clor rezidual sub limita necesară”, au mai detaliat specialiștii DSP Sibiu.

Concluzia anchetei DSP este că o intoxicație de natură bacteriană a stat a baza îmbolnăvirilor.

„La data prezentei, odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ținând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic și paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicație alimentară de natură bacteriană” încheie DSP Sibiu.

Pentru neconformitățile constatate, serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Sibiu a aplicat unității, sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

În cursul acestei zile fost inițiat recontrolul la sediul unității de cazare, cu recoltarea unor probe suplimentare de apă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1994

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Contra

Acum 9 luni

Să fi stat acasă!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus