Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

3 ani de închisoare cu suspendare pentru o funcționară de la ”finanțe”. Păcălea sibienii cu o taxă inventată

3 ani de închisoare cu suspendare pentru o funcționară de la ”finanțe”. Păcălea sibienii cu o taxă inventată

O funcționară a Administrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, după a cerut în mai multe rânduri bani pentru activități care apăreau în fișa postului.

Ea a fost denunțată chiar de către conducerea instituției, după ce un alt funcționar de aici, care a apelat la persoana condamnată pentru o nepoată, medic la Polisano, a aflat că aceasta cere bani pentru înregistrarea unui PFA.

Un medic endocrinolog ce dorea să se angajeze la Polisano a apelat la mătușa sa, funcționar la ANAF, pentru a-l ajuta să-și fie înregistrat ca persoană fizică autorizată. Avea nevoie de asta pentru a desfășura profesia liberală de medic.

Funcționarul a apelat la rândul său la persoana din cadrul Biroului Registru Contribuabili, Declarații Fiscale Persoane Fizice, cea care se ocupa de aceste probleme.

Medicul a aflat, în urma întâlnirii cu funcționarul, că trebuie să achite 250 de lei pentru a i se întocmi actele. A plătit 100 de lei, pentru că atât avea în portofel, urmând ca la o dată ulterioară să aducă restul de 150. Mătușa medicului s-a arătat contrariată de această situație, pentru că nu știa de existența unei taxe, așa cum a fost informată de cadrul medical, și a făcut câteva cercetări în instituție.

A ajuns până la conducerea instituției, pentru a afla pentru ce se cer bani în plus, iar de aici s-a decis să se facă o sesizare oficială către procurori. Asta, pentru că taxa respectivă nu exista, în realitate.

”Constatându-se de către acești funcționari publici cu funcții de conducere că nu există o astfel de obligație de achitare a unei taxe și că pretențiile pecuniare ale numitei aveau un caracter ilicit, fiind în realitate o pretindere insidioasă a mitei, context în care a fost apoi formulată sesizarea cu nr. SBG-DEX 9915 din data de 23.05.2022, prin care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Sibiu – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a denunțat săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, prev. și ped. de art. 290 alin.1 C.pen., cu referire la art.6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv luare de mită, prev. și ped. de art.289 alin.1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată”, se precizează în Hotarâre nr. 97/2023 din 27.07.2023 pronunțată de Tribunalul Sibiu.

Ulterior, procurorii au aflat de alte patru cazuri de mită în cazul acestui funcționar.

În sentință se prevede că se interzice inculpatei pe o perioadă de 2  ani de la data rămânerii definitive a hotărârii ca pedepse complementare, interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție , de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Totodată funcționara este obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Sentința nu este definitivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Hermann Stadt

Acum 9 luni

Nu înțeleg de ce hoților nu li-i se fac publice numele.Ar merita sa i se facă reclamă,așa poate pe viitor nu o sa mai aibe nimeni idei crețe.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 9 luni

uite domnule un functionar mai hot ca statul care a avut initiativa si facea concurenta!!!Bravo!!Avand in vedere foamea de bani pt buget nu m-ar mira ca in urmatoarea perioada sa apara taxa de intocmire dosar, pe bune , din partea institutie abilitate!!!!
Raspunde

Sparrow

Acum 9 luni

Au " turnat-o " ai ei...... Ce natie de sobolani.......
Raspunde

Un sibian

Acum 9 luni

DE CE NU LE DA CU EXECUTARE!!! NENOROCITA AIA A SCAPAT PRACTIC CU O MANGAIERE PE UMAR!!!
Raspunde

Un sibian vero

Acum 9 luni

Uite domnule un functionar mai hot ca statul roman care a avut si initiativa si facea si concurenta!!!Bravo!!Avand in vedere foamea de bani pt buget nu m-ar mira ca in urmatoarea perioada sa apara taxa de intocmire dosar, pe bune , din partea institutie abilitate!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Altul

Acum 9 luni

Functionarii ANAF sunt incompetenti si nesimtiti (am constatat-o pe pielea mea). Asa ca mai bine dai 250 lei si beneficiezi de un tratament "premium". Te alegi cu niste acte facute corect si repede. Initiativa functionarei ar trebui generalizata. Altfel umbli pe la ANAF ca un prost, zile in sir si aia mai si rad de tine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus