Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Cârța, capitala educației prin joc. Inspector sibian: „O sută și ceva de profesori nu pot schimba lumea, dar pot schimba lumea din clasele lor”

Cârța, capitala educației prin joc. Inspector sibian: „O sută și ceva de profesori nu pot schimba lumea, dar pot schimba lumea din clasele lor”

Luni, 7 august, la Cârța, județul Sibiu, aproximativ 170 de profesori din județ și din țară au învățat cum să le predea copiilor prin joacă, stârnindu-le curiozitatea pentru a învăța. ReFRESH „Joc și explorare în învățare” este un eveniment organizat de Aspire Teachers care adună lideri educaționali și profesori interesați de formele învățării prin joc și explorare. Cei prezenți astăzi într-unul dintre cele mai frumoase sate sibiene au avut parte de o zi cu ateliere și practici gata de încercat la clasă.

Aproximativ 170 de profesori din Sibiu și din alte județe ale țării au fost astăzi prezenți la Cârța acolo unde timp de aproximativ șapte ore au experimentat metode de învățare prin joc.

„Școlile au ajuns să opereze într-o falsă dilemă, în care jocul și emoțiile asociate acestuia sunt percepute ca fiind în opoziție cu rigoarea și învățarea serioasă. Dar jocul e doar una din multiplele metode de a crea experiențe de învățare riguroasă, indiferent de vârstă. Evenimentul Joc și explorare în învățare vine să reamintească profesorilor de orice vârstă că pedagogia ludicului, departe de a fi în opoziție cu rigoarea și disciplina învățării, le potențează. Câtă vreme are scop și reguli, jocul poate fi un instrument excelent de a cultiva cele mai importante abilități și valori de care au nevoie elevii în această lume: spiritul de echipă, învățarea cu plăcere, creativitatea, autonomia și metacogniția”, spune Măriuca Morariu, directoare executivă și membră board Aspire Teachers.

Astfel, prin acest eveniment participanții au aflat de ce este nevoie de o pedagogie a jocului, ce înseamnă o astfel de pedagogie în practică, cum pot folosi jocul și explorarea pentru a produce învățare cu impact, ce implică învățarea prin explorare și ce practici pot prelua în activitate pentru a folosi la maxim potențialul pedagogiei jocului.

Cârța a fost aleasă pentru că cei de la Aspire Teachers spun că au descoperit profesori dedicați care de câțiva ani derulează atelierele PEL – Play, Explore, Learn în școlile lor, prin care ghidează elevii de la cele mai mici vârste să descopere lumea și să învețe prin joc și explorare, folosind obiecte la îndemâna oricui. De asemenea, un aport important a avut și faptul că anul acesta se împlinesc 800 de ani de la atestarea localității Cârța.

„În pedagogia jocului, jucătorii își dezvoltă autonomie și exersează colaborarea și feedback-ul, câtă vreme profesorul facilitează reflecția prin conversații cu sens. În pedagogia jocului, greșeala și riscul sunt ingrediente obligatorii ale învățării, pentru că implică explorarea noului, deci curajul de a adresa întrebări și de a încerca soluții noi”, mai spun organizatorii.

11 experți în educație au venit în calitate de invitați

Profesorul sibian Diana Bucuță a fost prezentă la eveniment în calitate de invitat fiind inspector școlar pentru învățământ primar la ISJ Sibiu de 20 de ani și cu o experiență la catedră de 34 de ani. De asemenea, este formatoare și coordonatoare de proiecte cu finanțare europeană, mentor și membră în echipa de organizare Aspire Teachers.

„Astăzi ne-am reamintit de puterea jocului didactic ca metodă de predare, de învățare sau evaluare, de caracterul său formativ, elevul devenind practic actor în propria creștere și dezvoltare. Un învățător face mai mult decât 10 laptopuri spunea în vara anului 2020 academicianul Ioan Aurel Pop. În condițiile în care uneori abuzăm de tehnologie, extind ideea și spun că ziua de azi ne-a reamintit că un joc didactic, bine ales de către profesor, face mai mult decât 10 laptopuri. La finalul unei astfel de zile, privesc cu încredere spre viitor: sistemul educațional are profesori valoroși, care aleg să învețe într-o zi de vacanța, cu suflet mult și cu implicare pentru calitatea activităților lor. O sută și ceva de profesori nu pot schimba lumea, dar pot schimba puțin câte puțin lumea din clasele lor. Astfel de zile ne aduc încrederea că suntem pe un drum bun și cel mai mult îmi doresc să multiplicăm astfel de evenimente, pentru a duce în cât mai multe clase practici de învățare valoroasă. Ducem azi cu noi de la Cârța bucuria de a fi împreună, profesori din colțuri diferite ale țării și bucuria de a învăța, deopotrivă”, a spus pentru Turnul Sfatului Diana Bucuță.

Printre invitați s-au mai numărat Iuliana Turi, profesoară pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Cârța de peste 34 de ani, 15 ani fiind directoare a școlii, Tudorel Drăgoi, profesor pentru învăţământ primar la Şcoala Gimnazială Cârţa, cu peste 13 ani de experiență la catedră, Viora Rozorea, profesoară pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu, Bianca Dobrin, profesoară de educație socială la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale" și Școala Gimnazială Vurpăr, Ana Stamatescu, formatoare de educație non-formală cu o experiență de peste 5 ani în crearea de resurse și cursuri de competențe digitale pentru profesori din pre-universitar, Liliana Chivulescu, profesoară pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 2 Picior de Munte, Francesca Răileanu, project manager la Aspire Teachers, Liliana Olărașu, profesoară de matematică și TIC la Școala Gimnazială „Vasile Conta” din Iași, Măriuca Morariu, directoare executivă și membră board Aspire Teachers, membră board Oxford for Romania, și Cristian Fitzek, Director de vânzări la Distribution Services Management, companie specializată în marketing și distribuție de jucării creative și educative.

Evenimentul este susținut local de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Primăria Cârța și Școala Gimnazială Cârța prin susținerea directoarei Camelia Limbășan.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Euuuu..

Acum 1 lună

Refresh...... pentru inspectori ca Bucuta și alte personaje ce vor la pensie din isjsb..... tare as vrea sa o vad la catedra.....

Raspunde

Un pedagog de scoala ... veche

Acum 1 lună

Pana la un anumit nivel se poate invata prin joc, pe urma mai trebuie sa pui osul. E aiurea ca la clasa a VII-a sa le ceri elevilor sa-si aduca jucarii de plus de acasa ca sa invete adjectivul in felul acesta. Asta merge la copii de clasele a III-a - a IV-a, cel mult a V-a...

Raspunde

Cineva care a fost acolo

Acum 1 lună

Domna inspector Diana Bucuță face treabă foarte bună și ca inspector și la catedră. Și asta este adevărul! Se pare că pe unii, care comentează aici, îi roade invidia sau “strigă” frustarea din ei. Este urât să încerci să denigrezi persoane și un astfel de eveniment care chiar aduce plus valoare si pentru organizarea căruia s-a depus foarte mult efort. Dar, na! Așa suntem noi, românii…în special unii: până nu aruncăm puțin cu noroi în alții, nu ne simțim bine. Nici nu ați fost acolo să vedeți ce s-a discutat de fapt, însă comentați! Criticați tot ceea ce este bun și aveți impresia că le știți pe toate sau că dețineți adevărul absolut. Rușine!

Raspunde

???

Acum 1 lună

De ce rusine? Orice om are dreptul la opinie... Joc si jocuri... N-o putem tine asa la infinit...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus