A fost închis definitiv dosarul penal generat de sesizarea conducerii Clubului Sportiv Municipal Sibiu, potrivit căreia Primăria le-a distrus sala de box și o magazie. Este vorba de vechea sală aflată în vechiul stadion municipal, care a fost demolat și reconstruit inclusiv cu o sală de box de aceleași dimensiuni și magazia aferentă. O seamă de instituții s-au implicat în dosarul prin care, în anumite momente, s-a încercat oprirea investiției de 47 de milioane de euro în noul Stadion Municipal.
Reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Sibiu au formulat plângere penală împotriva Primăriei orașului în aprilie 2021 pentru „săvârșirea infracțiunii de distrugere, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, având ca obiect demolarea ilegală a sălii de box și a magaziei situate în Sibiu”. În plus, cei de la CSM Sibiu au solicitat ca ancheta procurorilor să ducă la despăgubirea clubului cu suma de 181.872 (valoarea de inventar a sălii și magaziei în decembrie 2020). Sala avea o suprafață de 275 de mp, iar magazia – 50 de mp.
Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu când stadionul era deja un imens șantier gestionat de constructorii de la Con-A și când era evident faptul că vechea sală de box și magazia aferentă vor fi reconstruite. De depunerea acestei plângeri penale a fost înștiințat și Ministerul Finanțelor, care s-a constituit parte civilă în dosar (pentru cei 181.000 de lei, din inventar).
Reprezentanții CSM au formulat plângere penală după ce ani la rândul s-au plâns de igrasia care le măcina aerul din vechea sală de box
Unde e distrugerea?
După depunerea plângerii penale, conducerea CSM Sibiu a fost audiată de către procurori, așa cum rezultă din datele făcute publice ca urmare a unui dosar aflat recent pe rolul Judecătoriei Sibiu.
„În cadrul lucrărilor de modernizare a Stadionului Municipal Sibiu, cele două construcții, mai sus-menționate, au fost demolate fără autorizație de desființare a acestora. Astfel, sus-numitul (în actele publice numele persoanelor sunt anonimizate – n.r.) precizează faptul că demolarea magaziei a fost constatată Ia sfârșitul anului 2018, iar a sălii de box în cursul anului 2020, aproximativ în luna septembrie-octombrie. Persoana vătămată precizează faptul că cele două construcții au fost demolate fără a se verifica situația juridică a acestor , cauzându-se un prejudiciu de 77.500 lei.”, se arată în hotărârea recent pronunțată de Judecătoriei Sibiu, pentru clasarea definitivă a plângerii penale în discuție.
Procurorii au reținut și faptul că reprezentanții CSM Sibiu au fost informați de către Primăria Sibiu că sala de box și magazia urmează a fi reconstruite. „În încercarea de rezolvare amiabilă a acestui litigiu, Clubul Sportiv Municipal a transmis o adresă către Primăria Municipiului Sibiu prin care solicitau să li se comunice dacă în proiectul de modernizare al stadionului sunt prevăzute și cele două construcții care au fost desființate fără autorizație, sens în care reprezentanții primăriei au comunicat faptul că au cuprins refacerea magaziei și a sălii de box, cu respectarea volumetriei inițiale”, au mai reținut procurorii pe parcursul cercetărilor penale.
Dosarul penal a fost clasat de către procurorul de caz către finalul lunii august 2022, pe motiv că nu sunt întrunite toate elementele infracțiunii de distrugere, în sensul că, deși sala de sport și magazia au fost dezafectate, acest lucru s-a întâmplat numai temporar, iar scopul final nu a fost cel de distrugere ci, dimpotrivă, de modernizare.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor și cei ai CSM nu au fost mulțumiți, însă, de soluția de clasare și au formulat plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. Acesta a menținut soluția dată de subalternii săi și a mai atras atenția asupra unui alt fapt: pentru distrugere, plângerile penale trebuie depuse în termen de trei luni de la momentul în care persoana vătămată află despre aceasta. Or, cei de la CSM au depus plângere după trei ani de la demolarea magaziei și după un an de la demolarea sălii de box.
Nemulțumiți de faptul că dosarul penal nu se redeschide, cei de la CSM Sibiu și Fisc au mers mai departe, în fața Judecătoriei Sibiu, căruia i-au solicitat să oblige procurorii să redeschidă dosarul. Doar că nici instanța sibiană nu le-a dat dreptate.
„Referitor la bunurile despre care se reclamă că ar constitui obiectul material al infracţiunii de distrugere, se constată că au făcut obiectul procesului de modernizare al Stadionului Municipal, iar din nicio probă administrată în cursul urmăririi penale nu se poate decela elementul intelectiv care să fundamenteze acuzaţia penală formulată. În cauză, există modalități specifice dreptului civil/administrativ de soluţionare a situaţiei juridice privind cele două imobile, nefiind vorba de o faptă penală de distrugere” a constatat și Judecătoria Sibiu. Prin hotărârea emisă în cursul săptămânii trecute, Judecătoria Sibiu a stabilit, definitiv, că dosarul rămâne clasat.
A intervenit prefectul
Din dezbaterile din cadrul dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu rezultă, însă, că pentru a opri modernizarea Stadionului municipal Sibiu s-au implicat și alte instituții publice. În primă fază a fost Inspectoratul Regional în Construcții. Solicitați de procurori, reprezentanții Inspectoratului au arătat că, până atunci, ei nu au verificat nicio autorizație de desființare sau de construire legată de stadionul municipal.
Iar după ce au fost întrebați de procurori, au mers în control. Și au descoperit că una din autorizațiile de demolare emise de Primăria Sibiu legat de proiectul stadionului nu erau legale, fiind emise în lipsa unor planuri cadastrale actualizate. În principal, autorizațiile nu erau legale deoarece nu aveau în vedere faptul că sala de box și magazia aferentă erau înscrise în alte cărți funciare, potrivit cărora proprietarul celor două săli era Statul Român, nu Municipiul Sibiu (în fapt, din dosarele autorizațiilor lipseau extrasele CF). După control, inspectorii în construcții au cerut Primăriei să completeze dosarele autorizațiilor, după care au sesizat și Instituția Prefectului cu privire la această speță.
Peste dosarul penal a intervenit și Instituția Prefectului Sibiu, care a solicitat anularea autorizației în baza căreia a fost demolată și vechea sală de box
Prefectul Sibiului nu a stat pe gânduri: sesizat de Inspectoratul Regional în Construcții, instituția pe care o conduce a deschis proces pentru anularea autorizației de desființare 2/10 ianuarie 2020, din al cărui dosar lipseau extrasele CF care să indice faptul că sala de box și magazia nu sunt ale Sibiului, ci ale Statului Român. Procesul de anulare a autorizației de desființare a fost deschis la Tribunalul Sibiu.
Cel mult o amendă
În motivarea hotărârii prin care Judecătoria Sibiu arată că procurorii au respectat legea atunci când au clasat dosarul penal, judecătorul de caz arată de ce nici celelalte acuzații aduse reprezentanților Primăriei nu fac parte din registrul penal. „Se poate observa că legea nu explică în nici un moment modalitatea de săvârșire sau condițiile cerute de legiuitor pentru ca deficiențele constatate prin procesul verbal de control încheiat de către Inspectoratul Regional în Construcții Centru să fie considerate infracțiuni și nu contravenții. Fără o astfel de analiză sau explicație, situația de fapt ar putea atrage doar răspundere contravențională, iar nu pe cea penală (...). Concluzionând aspectele mai sus menționate, rezultă că fapta de a demola cele două construcții din incinta Stadionului Municipal Sibiu în lipsa unei autorizații de desființare sau fără a fi verificată situația juridică a acestora, constituie contravenții”, se arată în motivarea dată publicității de către Judecătoria Sibiu.
După o primă „etapă de modernizare” de aproximativ două milioane de euro, în care au fost demolate peluzele și una din tribune, stadionul municipal Sibiu a intrat într-o a doua etapă, în care a fost demolată și reconstruită și vechea tribună oficială. Aproximativ 47 de milioane de euro au fost investiți în această a doua etapă, în urma căreia și sala de box și magazia celor de la CSM au fost reconstruite și redate spre utilizare.
Noul stadion al Sibiului a fost inaugurat pe 6 decembrie 2022. Citește mai multe despre această inaugurare aici: Sărbătoare mare: Noul Stadion Municipal a fost inaugurat. ”Sibiul este un oraș în care se trăiește frumos”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: plangere penala stadion munici , adevarat razboi blocarea noulu , plangeri sala de box sibiu , club sportivi municipal sibiu , Stadion Municipal Sibiu
Vizualizari: 10758
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Iepurasul
Acum 3 ore
R.
Acum 3 ore
Marko
Acum 3 ore
Lucian