Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
7°C

Primăria înlocuiește gazonul de pe Stadionul Municipal Sibiu

Primăria înlocuiește gazonul de pe Stadionul Municipal Sibiu

Pentru că „suprafața de joc a noului Stadion Municipal trebuie menținută la standardele internaționale și naționale”, Primăria Sibiu a luat decizia înlocuirii gazonului de pe Stadionul Municipal. Potrivit unui anunț publicat joi pe site-ul de licitație publică, valoarea contractului este de 2.600.000 de lei, puțin peste 500 de mii de euro. Se dorește obținerea și menținerea unei suprafețe de joc cu „gazon hibrid performant și de calitate, care să corespundă atât cerințelor tehnico-funcționale pentru joc cât și celor de ordin estetic, conform  standardelor și normelor impuse de FIFA și UEFA”.

Serviciile de înlocuire a gazonului se vor presta obligatoriu în pauza competițională dintre sezoanele 2023-2024 și 2024-2025 (lunile mai – august 2024), se arată în descrierea licitației care va avea loc în data de 1 aprilie 2024. 

Amenajat în 2019, gazonul de un milion de euro al noului Stadion municipal Sibiu a fost protejat pe timpul șantierului de modernizare, început în anul 2020 și finalizat la sfârșitul anului 2022. Compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 13.013 de locuri acoperite, fiind acreditat UEFA 4. 

CItește și Finanțatorul FC Hermannstadt a câștigat licitația pentru gazonul Municipalului. “Și dacă ies pe pierdere, termin cât mai repede“

Citește și Epopeea stadionului municipal, etapa gazonului: să nu fie contestații și să țină vremea

Citește și Pe stadionul din Sibiu, iarba va crește și noaptea: instalații pentru stimularea artificială a fotosintezei

„Stadionul Municipal Sibiu găzduiește la nivel național și internațional competiții sportive estimate  la o medie de 37 de meciuri anual. Suprafața de joc trebuie menținută la standardele și recomandările U.E.F.A, F.I.F.A. și F.R.F., tinându-se cont și de cerințele particulare ale organizatorilor meciurilor de fotbal, iar în acest sens  este necesară achiziția serviciilor de înlocuire a gazonului, pentru buna desfășurare a activităților sportive”, arată reprezentanții administrației locale necesitatea schimbării suprafeței de joc.

Potrivit informațiilor cuprinse în caietul de sarcini, sistemul de gazon va asigura o suprafață de joc conform ghidului FIFA/UEFA pentru terenurile cu gazon hibrid, oferind o suprafață de joc mai stabilă, cu iarbă naturală consolidată și cu o interacțiune mai bună a crampoanelor jucătorilor cu aceasta. De asemenea, noua suprafață va permite mai multe ore de joc, se va putea juca și antrena pe același teren fără a se forma denivelări.

Suprafața de joc are o suprafață de 8.030 mp (110 m x 73 m), care va fi acoperită cu gazon hibrid, iar suprafața turnantelor (semicercuri) din spatele porților, în suprafață de 1.500 mp va fi acoperită de gazon natural.

Decopertarea gazonului existent trebuie să se efectueze la o adâncime de 3 - 4 cm cu un utilaj purtat de tractor de tip combinator cu elevator și bandă care descarcă materialul frezat direct în remorcile de tractor. Suprafața decopertată va fi uniformă și curată,  fără impurități vegetale rămase în urma operațiunii 
mecanice. Procedeul și utilajele trebuie să garanteaze păstrarea integrității sistemului de încălzire, irigație și drenaj.

Noul gazon va fi livrat sub formă de big-rolls cu lățimea de minim 0,70 m și lungimea variabilă între 10 – 18 m. Variațiile țin de gradul de umiditate din sol, la momentul decopertării. Montarea se va face cu utilaje speciale de montat gazon în role pentru spații sportive, utilaj agregat la tractor prevăzut cu anvelope pentru gazon. Rola va avea o grosime de minim 3 cm (1-2 cm strat de sol și partea vegetală aeriană (fir de iarbă) de 2-3 cm). 

Citește și Stadionul din Sibiu va avea o mașină de tratare a gazonului: „E folosită pe toate marile stadioane din Europa și pe câteva din România”

Caracteristici gazon hibrid

- Combinația de semințe - certificate cu certificat de calitate, folosită pentru obținerea rulourilor de gazon va fi realizată din soiuri de Lolium perenne 70%, Poa pratensis 30% - dark green cultivaluri; 
- Gazonul rulou trebuie să fie dintr-un amestec de semințe selectate pentru toleranță la călcare, viteză de refacere, rezistență la iernat, toleranță la tundere cu înălțime joasă, densitate mare; 
- Lățime rolă minim 1,2 m; lungime rolă minim 12 m; grosime rolă minim 3 cm; 
- Vârsta gazon hibrid: între 10 și 12 de luni; 
- Perioada de garanției pentru mocheta sintetică: minim 36 de luni;

Ofertantul va prezenta o recomandare de la un forum de fotbal național sau internațional (FRF/UEFA) pentru „Servicii de înlocuire a gazonului hibrid pentru terenurile de fotbal,” precizează Serviciul Public Administrare Baze Sportive și de Agrement al Municipiului Sibiu în documentația consultată de Turnul Sfatului.

Criteriul pe baza căruia se atribuie contractul de achiziție publică este „prețul cel mai scăzut”, cu respectarea cerințelor minime din prezentul caiet de sarcini, iar garanția solicitată este de minim 12 luni.  Perioada de garanție începe de la data recepției finale a serviciilor de înlocuire.  Garanția trebuie să acopere toate costurile rezultate din remedierea defectelor în perioada de  garanție, inclusiv, dar fără a se limita la repararea tuturor componentelor defecte sau furnizarea unor noi componente, precum și înlocuirea părților/componentelor defecte.

Garanția trebuie să acopere reparațiile sau înlocuirile, trebuie să asigure faptul că produsele sunt conforme cu specificațiile contractuale, fără costuri suplimentare.

Citește și Nu e doar lapte și miere pe noul stadion. Măldărășanu: Gazonul este foarte rău... Dacă nu știi să ai grijă de el

Citește și După criticile aduse gazonului, Primăria Sibiu invită FC Hermannstadt să se antreneze pe terenul propriu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Ioan

Acum 1 lună

Tot proiectul ăsta a fost făcut pe dos de primărița noastră, cu bani aruncați de parcă am fi cel mai bogat oraș din lume și fără respect față de cetățeni și taxele plătite de ei. Să nu uităm tribuna construită de două ori, care a crescut aberant prețul stadionului, acum iată și gazonul cumpărat ca să fie protejat trei ani fără să joace nimeni pe el și acum aruncat la gunoi, că vorba aia, unde merge un milion de euro, mai merge și juma de milion comasat. Să vedem cum votează sibienii pe 9 iunie, tare-s curios.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Zici bine. Serios, trebuie inlocuit gazonul ca sa fie, citez "mentinut la standarde nationale si internationale"? Pe banii nostri? De ce trebuie sa il mentina la "standarde internationale"? Urmeaza vreun meci din Champions League aici? Urmeaza sa joace Nationala? O jumatate de milion de ieuro, o nimica toata pentru primaria sibiu: se pare ca avem bani de dat pe gazoane. Bine tanti bunicuta, buna decizie! Firma care va castiga licitiatia o stim deja sau ne mai prefacem?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 1 lună

Eu o să votez alianța FDGR-PNL . Cred că o să merg tot pe mâna Doamnei Fodor cu toate criticile aduse dânsei . Cam atât am avut de spus . Domnul Adrian Bibu va fi mâna dreaptă a Doamnei Primar și nu cred că dânsa va avea obiecții cu privire la acest aspect . Mulțumesc mult.

Raspunde

Milupa

Acum 1 lună

Dacă echipa de fotbal Hermanstadt, nu primește bani, direct sau indirect, de la Primăria Sibiu, această pică-n Liga secundă. Dacă-i bine sau rău ce face Astrid Fodor, vom vedea la vot.
Raspunde

Noi

Acum 1 lună

La “gazonul “ de pe CUTIUȚĂ nu se gândește nimeni? Zilnic cel puțin 300 de copii se antrenează pe el . Bine ca se înlocuiește un gazon pe care se joacă un meci la 2 săptămâni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus