Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
19°C

Pedeapsa primită de pensionarul care a vrut „să rezolve” un dosar la Urbana cu o mită de 100 de euro: doi ani de închisoare cu suspendare

Pedeapsa primită de pensionarul care a vrut „să rezolve” un dosar la Urbana cu o mită de 100 de euro: doi ani de închisoare cu suspendare

Doi ani de închisoare cu suspendare a primit pensionarul sibian care a încercat să-l mituiască cu 100 de euro pe un funcționar de la Urbana. Sentința în acest dosar a fost dată la finele lunii iulie de Tribunalul Sibiu. Suta de euro i-a fost confiscată și a mai plătit 600 de lei, cheltuieli de judecată. 

Potrivit motivării deciziei publicate pe rejust.ro, instanța a apreciat că stabilirea acestei pedepse orientate spre minimul prevăzut de lege este suficientă pentru a-l determina pe inculpat să numai intre în conflict cu legea penală. În favoarea bărbatului a fost și faptul că bărbatul nu are antecedente penale și că a recunoscut și regretat fapta.

Astfel, „inculpatul a fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților,” se arată în decizia instanței. 

„Din disperare” 

În 27 octombrie 2022, în jurul orei 10, sibianul în vârstă de 69 de ani a încercat să mituiască un funcționar de la Urbana pentru a-i primi dosarul necesar închirierii unei locuințe sociale din fondul locativ Municipiului Sibiu, dosar care era incomplet.

Certificatul de atestare fiscală eliberat de Direcția Fiscală a Municipiului Sibiu lipsea din dosar, astfel că a fost îndrumat de funcționar către instituția respectivă. Totodată, i s-a solicitat să revină cu o carte de identitate valabilă, în condițiile în care acesta avea o carte de identitate provizorie, expirată.

”Inculpatul a introdus mâna într-unul dintre buzunare, de unde a scos mai multe bancnote împăturite, iar dintre acestea a extras o bancnotă de 100 de euro, pe care a așezat-o pe pervazul interior al ghișeului unde lucra, la geam. Funcționarul public a respins oferta de mită, luând bancnota și aruncând-o înapoi, spre pervazul exterior, atrăgând totodată atenția acestuia să nu mai facă astfel de gesturi întrucât va anunța organele de poliție. După acest dialog, a închis geamul despărțitor, iar inculpatul a părăsit sediul societății „Urbana” S.A.” rechizitoriul procurorilor.

„Emiterea cărții de identitate durează 30 de zile” i-a spus inculpatul funcționarului și a încercat „să rezolve” problema, din nou, cu 100 de euro. Acesta anunțase însă încercarea de dare de mită, astfel că inculpatul a fost prins de forțele de ordine în flagrant.

Potrivit mărturiei sale, inculpatul a recunoscut parțial acuzația, precizând că a locuit timp de 40 de ani într-o locuință de serviciu. A fost evacuat de acolo, cu trei săptămâni înainte de săvârșirea faptei, iar între timp a locuit pe la prieteni, pentru că nu are familie. I-a fost repartizată locuința socială, dar nu a reușit să finalizeze dosarul din cauza unor amenzi primite anterior și pentru că avea buletinul expirat.

„Din disperare,” spune el, a recurs la gestul care l-a dus în fața instanței de judecată. Pensionarul, care are studii liceale și nu are antecedente penale, va efectua muncă în folosul comunității, în loc de cei 2 ani de închisoare. 

foto ilustrativă arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Victoria

Acum 11 luni

Dacă n-a mai pus un zero... pe ăştia micii îi puneți repede la muncă în folosul comunității, dar pe ăia care fură milioane, ba! Sunt curioasă pe unde va sta omul acesta, că n-are casă, acum nici prietenii nu te pot ține toată viața-n brațe, şi 2 ani de muncă neplătită.
Raspunde

Xfgh

Acum 11 luni

asta este justitia noastra "speciala" care isi bate joc de omul de rand in schimb bogatanii se plimba liberi si devin mai bogati...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus