Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Prietenii Mocăniței anunță o premieră: locomotivă cu aburi adusă din Anglia pentru Zilele Mocăniței. „Arată cu totul diferit față de ce vedem la noi în țară”

Prietenii Mocăniței anunță o premieră: locomotivă cu aburi adusă din Anglia pentru Zilele Mocăniței. „Arată cu totul diferit față de ce vedem la noi în țară”

Asociația Prietenii Mocăniței anunță că vedeta celei de-a opta ediții a Zilelor Mocăniței este o locomotivă cu abur din Anglia. Este pentru prima dată în peste 100 de ani când o locomotivă cu abur englezească pășește pe sol românesc. Ea va tracta trenurile la cele 10 curse din acest weekend în gara Cornățel din județul Sibiu și așteaptă să fie admirată.

Citește și: Sibienii, invitați la plimbare de Zilele Mocăniței. „Cu toamna în pridvor, aducem în prim-plan aventurile noastre pe șine, mai antrenante ca niciodată”

Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, a explicat pentru Turnul Sfatului că locomotiva arată diferit față de cele pe care le vedem la noi în țară, iar mecanismul de funcționare este cu totul altul.

„Nu a mai văzut România această locomotivă. De mai bine de 125 de ani nu s-a mai adus locomotivă cu aburi din Anglia, asta a fost când s-a făcut prima cale ferată din Principatele Române pe București - Giurgiu. Arată cu totul diferit față de ce vedem la noi în țară, ale noastre toate sunt negre. Noi vrem de multă vreme să luăm înapoi locomotivele cu aburi care au circulat pe linia asta. Avem adrese trimise la Ministerul Transporturilor de vreo trei ani, am trimis și retrimis în fiecare an. Nu doar că nu am primit nici până acum răspuns, dar nici măcar număr de înregistrare nu avem. Așa că dacă nu putem să luăm una din România, am luat una din Anglia”.

Locomotiva nu va fi folosită în fiecare weekend, ci doar la evenimentele mai speciale, care implică mai multe curse.

„O vom folosi la evenimentele mai speciale pentru că necesită destul de mult lucru ca să o pui în presiune, destul de multe ore. La locomotiva Diesel îi dai drumul la cheie și a pornit în câteva secunde, la aceasta trebuie câteva ore să o încălzești, să faci focul, să bagi apă în ea, să ajungă la presiune, să fiarbă aburul. La Zilele Mocăniței avem cinci curse pe zi și o să o mai folosim atunci când sunt zile libere de la stat, când putem face mai multe curse pe zi, chiar mai multe curse consecutive”, a mai spus acesta.

Zilele Mocăniței vă așteaptă în acest weekend

Evenimentul Zilele Mocăniței revine în acest an între 9 și 10 septembrie. Cu acest prilej, sibienii, dar și turiștii sunt invitați să cunoască împrejurimile într-o altfel de călătorie.

Mocănița va pleca din gara Cornățel la orele 9:30, 11:30, 14, 16 și 18 pe traseul traseul Cornățel - Hosman și retur. Bilete pot fi cumpărate aici.

Durata călătoriei este de aproximativ o oră și jumătate, în stația Hosman trenul face pauză 15 minute pentru alimentarea locomotivei și pentru manevrele de întoarcere a garniturii. Copiii între 3 și 18 ani beneficiază de reducere, iar cei sub 3 ani călătoresc gratuit dacă sunt ținuți în brațe de părinți.

Sursă foto: Asociația Prietenii Mocăniței/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sibianul

Acum 2 săptămâni

Din Vasile Aron spre Selimbar se desființează linia de mocanita. Se dezmembrează șina pentru mocanita. O sa duceți totul la cornatel cu camioanele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus