Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Tensiunile între părinți și conducerea Școlii 4 continuă. „Dacă copiii noștri nu vor veni de dimineață, lăsăm clasele goale”

Tensiunile între părinți și conducerea Școlii 4 continuă. „Dacă copiii noștri nu vor veni de dimineață, lăsăm clasele goale”

Situația de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu este departe de a se rezolva. Mulți dintre părinții elevilor de clasa a VIII-a nu sunt de acord cu decizia Consiliului de Administrație care a votat ca acești copii să învețe de după amiază, iar conducerea școlii nu vede altă soluție decât așteptarea unor containere pentru care abia s-au făcut demersuri. În aceste condiții părinții spun că se gândesc serios să nu mai aducă la ore copiii sau să-i transfere la alte școli.

În jur de 20 de părinți din cele patru clase de a VIII-a s-au strâns astăzi, 8 septembrie, în fața Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu pentru a-și arăta, încă o dată, dezacordul cu faptul că, în Consiliul de Administrație, care a avut loc la sfârșitul lunii august, s-a votat venirea acestor elevi în programul de după amiază. Principalele probleme ridicate de părinți sunt faptul că nu au fost anunțați din timp de direcțiune că există acest risc și nu li s-a lăsat timp de reacție, apoi au adus în discuție timpul limitat pe care copiii îl au pentru a învăța sau pentru a se pregăti prin meditații, calitatea vieții și dezavantajul pe care îl au față de ceilalți elevi de clasa a VIII-a din Sibiu care învață de dimineață și gradul ridicat de oboseală pe care îl poate aduce un astfel de program.  

„Băiatul meu face fotbal de performanță și din cauza faptului că va avea ore de după amiază va face o oră, o oră jumătate de antrenament de la ora 21.00. Are patru antrenamente pe săptămână plus meci, plus clasa a VIII-a la finalul căreia îl așteaptă un examen național. Cum să-și împartă timpul?”, se întreabă tatăl unui elev de clasa a VIII-a.

Părinții au intrat în biroul directorului în speranța că vor găsi înțelegere și se va găsi o soluție pentru ca acești elevi să vină de dimineața așa cum s-a întâmplat în fiecare an la această școală până acum.

Citește și: Școala Nr. 4 din Sibiu își mută elevii de clasa a VIII-a după amiază din cauza aglomerării. „Cel mai dureros este că nimeni nu ne-a anunțat”

„Ne înțelegeți și pe noi cât de greu ne este? În înțelegeți și pe copiii cât de greu le este să ajungă seara la 20.00 acasă, să se trezească a doua zi dimineață și la 11.00 să fie deja plecați spre școală? Nu au timp de studiu. Înțelegeți că va urma un an întreg toate acestea? [...] Vă rog să ne înțelegeți și pe noi. Sunt copii. Gândiți-vă la fiecare în parte, că-i cunoașteți. Nu vă este milă de ei? Ne tot băgați aici că nimic nu se poate, dar haideți să încercăm să găsim o soluție. Eu cred că se poate”, spune o mămică.

Soluțiile propuse de părinți sunt folosirea unor spații ca biblioteca sau sala de sport ca sală de clasă, rotirea elevilor de clasa a IV-a în program de dimineață și după amiază astfel ca două clase să rămână libere dimineața sau cea mai susținută variantă, mutarea clasei a IV-a de după-amiază, astfel încât clasa a VIII-a să vină de dimineață.

Directoarea a considerat că nu este nevoie de un plan B

Directoarea școlii Prof. Gabriela Maniu a stat mai bine de o oră în fața părinților demontând orice propunere. Aceasta a precizat că din punct de vedere legal nu ea este cea care decide schimbarea destinației sălilor școlii și că trebuie multe acte pentru a obține o astfel de mutare așa că biblioteca și sala de sport nu pot fi folosite ca săli de clasă. 

„Îmi trebuie o groază de acorduri. Nu pot face eu de capul meu, mâine, sală de clasă, că pun niște mese acolo. Nu este legal și eu nu pot să fac ce nu este legal”, a spus directoarea.

Nu a fost de acord nici cu rotirea claselor a IV-a, pentru că elevii ar fi privați de un program de învățare consecvent. În ceea ce privește mutarea tuturor claselor a IV-a în programul de după amiază a spus că această mișcare nu este posibilă din cauza vârstei fragede a copiilor care nu ar putea veni singuri la școală și nici nu ar putea fi aduși de părinți.  

Precizăm însă că, la această școală, programul de după amiază al elevilor începe începe din clasa a V-a și, până anul acesta școlar, se termina la clasa a VII-a. Directoarea consideră însă, că un an de zile este suficient pentru ca elevii să se maturizeze și să poată veni de după amiază.  

Citește și: Proteste la Școala 4 din Sibiu, după ce elevii din clasa a VIII-a au fost mutați în schimbul al doilea. Director: „Am făcut demersuri când am văzut nemulțumirea părinților”

„Eu în anii 90 când am venit în Școala 4 au fost trei schimburi, asta ca să nu mai vorbim de evoluția demografică școlară. Anul trecut au fost peste 960 de elevi și anul acesta avem peste 1.000 de elevi”, a spus directoarea.

Prof. Gabriela Maniu (foto) recunoaște că nu a avut niciun moment un plan de rezervă în cazul aglomerării școlii pe care o conduce, pentru că nu s-a gândit că mutarea elevilor de clasa a VIII-a ar fi o problemă.

„Nu aveam de ce să am (un plan de rezervă n.r.) pentru că sunt atâtea școli care au făcut de după-amiaza și nimeni nu s-a mai cramponat, acum, în zilele noastre”, a mai spus Gabriela Maniu.

Din discuțiile avute cu părinții planul B nu există nici pentru viitor pentru că directorul se bazează pe demersurile începute în urmă cu șase ani prin care Primăria Sibiu urmează să extindă această școală.  

„Din anul 2016 s-au făcut demersurile către primărie, văzând care este evoluția populației școlare, pentru extinderea școlii. A urmat o perioadă lungă pentru studii de fezabilitate, a fost o perioadă lungă pentru proiectarea tehnică, dar toate aceste lucruri s-au întâmplat, s-au făcut și urmează acum să găsească primăria sursa de finanțare. Deci oricând pot începe lucrările de construcție”, a spus directoarea precizând în timpul discuțiilor cu părinții că peste alți patru ani elevii ar putea învăța într-un corp noi.

Totuși, chiar dacă pe timpul discuțiilor părea că singura soluție viabilă este așteptarea unor containere care pot sosi în câteva luni, potrivit celor care au fost prezenți, prof. Claudia Maniu a fost de acord să faciliteze în această lună o întâlnire între părinții de clasa a IV-a și cei de a VIII-a în care cei din urmă să-i convingă, cu argumente, pe cei dintâi să facă schimb de program școlar: clasa a IV-a să vină de după-amiază și clasa a VIII-a de dimineață.

Dacă lucrurile nu se vor așeza așa cum speră părinții, aceștia spun că iau în calcul varianta de a nu-și mai aduce copiii la școală. „Lăsăm clasele goale”, au spus ei. O parte au ales deja să-i transfere la alte școli.    

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Chiar nu înțeleg de ce se plâng acum că au pistă de biciclete vopsită.

Raspunde

Petre

Acum 2 săptămâni

Dragi parinti de elevi de clasa a 8a ai scolii 4, spuneti sincer, cati aveti viza de flotant la o adresa din zona ca sa ii puteti aduce la aceasta scoala, dar locuiti in complet alta zona? Vedeti Dvs., daca nu ati incerca atata de multi sa fentati regulile de arondare, nu s-ar crea inghesuieli la unele scoli si la altele ar ramane locuri. Un comentariu valabil si pentru toti ceilalti parinti ai elevilor de clase mai mici.

Raspunde

Elev

Acum 2 săptămâni

Perfecta dreptate. E simpatic ala cu fotbalul. Pai sa l faca fotbalist ca nu are nevoie de scoala. Si eu am facut ore dupamasa si am intrat la liceu cu examen printre primii. Hai s*****!

Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Eu nu inteleg revolta... Noi mergeam toti de la 12:30 la 17-19 la scoala in perioada claselor V-VIII (2009) Si nu am patit nimic niciunul din cauza programului.... Dimineata se poate invata chiar mai bine decat seara... Si asta cu "nu pot merge la meditatii" e chiar o prostie. Chiar e mai bine ca nu pot. Ia incercati sa ii ascultati pe copiii asa cum ne ascultau parintii nostri si sa ii redirectionati catre tonele de continut de pe net care le explica tot, gratuit... Si nu mai trebuie meditatii platite si stresante pt nimeni, garantat...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Parinte

Acum 2 săptămâni

Auzi prietene,dacă nu înțelegi revolta,vezi-ți de treaba!
Raspunde

Le verique

Acum 2 săptămâni

De luni reincepe asaltul mamikilor de puiet de somon venit în bancuri în amonte! Pe Arhitecți și Selimbar trebuie dat cu napalm!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa decât fani

Acum 2 săptămâni

Primaria Sibiu nu face absolut nimic pentru noi, cei din Arhitecți, ne obliga sa ne ducem pruncii la scoala în Cisnadie și alte sate sa ia gândaci! Ar trebui toți romanii sa se revolte și sa protesteze pentru ca primăria face decât pentru sasi și ucrainieni!
Raspunde

LIVIONE

Acum 2 săptămâni

Sunteti sigura ca ati nimerit primaria care trebuie? Pichetati Primaria Cisnadie...Din cate stiu, de Cisnadie apartineti
Raspunde

Cristi

Acum 1 săptămână

Când s-au plâns cei de la Bruk, unde toți elevii claselor 5-8 fac ore după-amiază, că este prea aglomerat liceul, câți ați empatizat cu ei? Acum v-a ajuns bucuria și pe cei de la școala 4. Iar unii se trezesc să spună că sașii au avantaje! No bucurați-vă de ele!
Raspunde

Vasilikis

Acum 1 săptămână

Directoarea Maniu și managementul sunt exact ca doua linii paralele!!! Nu a promovat absolut nici un concurs și este menținută în funcție absolut inexplicabil!!! Prin ce miracol oare ca nu este recomandata de nici o performanta!!!!????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus