Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Instrumentiștii Filarmonicii de Stat Sibiu amenință cu greva de avertisment: nu s-au înțeles cu conducerea pe subiectul contractului de muncă

Instrumentiștii Filarmonicii de Stat Sibiu amenință cu greva de avertisment: nu s-au înțeles cu conducerea pe subiectul contractului de muncă

Sindicaliștii din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu anunță demararea procedurilor legale pentru intrarea în grevă de avertisment pentru că, spun ei, nu au reușit să negocieze cu cei din conducerea instituției contractul colectiv de muncă.

Seria amplă a conflictelor dintre actualul director al Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, și o bună parte dintre angajații instituției se diversifică prin notificarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu referitor la declanșarea conflictului colectiv de muncă. Sesizarea ITM este un pas prealabil grevei de avertisment, la care sindicaliștii spun că trebuie să recurgă pentru a atrage atenția factorilor decizionali și a sibienilor asupra faptului că le este imposibil să încheie negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă.

„Având în vedere faptul că în aproape patru luni de zile în cadrul procedurii de negociere au fost analizate doar 14 articole (cu caracter general, introductiv), speranțele noastre de a semna un contract colectiv de muncă se îndreaptă către procedura de conciliere prevăzută de legea dialogului social, ca etapă obligatorie a conflictului colectiv de muncă, etapă premergătoare declanșării grevei de avertisment”, se arată într-un comunicat remis de către sindicaliști cititorilor Turnul Sfatului.

Sindicaliștii Filarmonicii arată că negocierile pentru contractul colectiv de muncă au început pe 19 mai 2023, iar până la începutul lui septembrie, când a expirat termenul alocat negocierilor, au fost discutate doar 14 din cele 110 articole și zece anexe ale proiectului de contract colectiv de muncă.

Iar acest lucru este pus pe seama conducerii instituției. „Ședințele de negociere au avut o durată medie de doar 40 de minute, în condițiile în care trebuia negociat și redactat un contract colectiv de muncă complet care să stabilească drepturile și obligațiile salariaților, modul în care se desfășoară relațiile de muncă, precum și aspecte care de-a lungul timpului au creat situații litigioase în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. Deși în cadrul procesului de negociere, angajatorul și-a asumat de trei ori transmiterea unui punct de vedere asupra proiectului de contract colectiv de muncă, până la expirarea termenului alocat negocierii colective, respectiv 8 septembrie, acesta nu și-a respectat angajamentele”.

Sindicaliștii consideră că eșecul negocierilor este un alt efect al lipsei de dialog real dintre conducere și angajații Filarmonicii, de la venirea noului director, cele două părți fiind într-un conflict crescendo. „Sperăm ca reprezentanții angajatorului vor analiza, acum, în cel de al 13-lea ceas, proiectul de contract colectiv de muncă și că în cadrul procedurilor descrise de legea dialogului social vom reuși să ajungem la un consens, pentru a evita posibile tensiuni sociale generate de declanșarea grevei de avertisment”.

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu, în dimineața acestei zile, ca urmare a comunicatului emis de către sindicaliști. Reacția managerului poate fi citită aici: Lista lui Lupeș: cele 13 puncte prin care managerul Filarmonicii arată de ce instrumentiștii nu au dreptate să amenințe cu greva

Citește și Filarmonica „de scandal” Sibiu. Președinta Cîmpean se poziționează de partea managerului Lupeș: dezacord față de „câțiva instrumentiști”

Filarmonica Sibiu contraatacă: Zeci de semnături de susținere strânse de la personalitățile orașului

Sursa foto: comunicat Sindicatul Filarmonicii de Stat Sibiu

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Un cititor

Acum 1 săptămână

Ce treabă are o grevă cu cultura, fie ea și la filarmonică?
Raspunde

Free_ag

Acum 1 săptămână

Totul e despre bani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus