Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Senatorul Claudiu Mureșan acuză CJ de dezechilibru în strategia de dezvoltare a județului. ”Localitățile din nordul județului Sibiu sunt mult în spatele sudului”

Senatorul Claudiu Mureșan acuză CJ de dezechilibru în strategia de dezvoltare a județului. ”Localitățile din nordul județului Sibiu sunt mult în spatele sudului”

Senatorul PSD Claudiu Mureșan acuză autoritățile județene că au elaborat o strategie de dezvoltare până în 2030 care favorizează în mod nejustificat sudul județului în detrimentul zonei de nord.

Mureșan a analizat “Strategia de dezvoltare a județului Sibiu 2030” și susține că majoritatea investițiilor propuse vizează sudul județului, în timp ce localitățile din nord sunt lăsate în urmă. Astfel, strategia nu prevede nicio investiție în infrastructura de transport sau în sănătate în zona de nord a județului.

”Sunt studii care arată clar faptul că Mediaș, Dumbrăveni, Copșa Mică sau Agnita, localitățile din nordul județului Sibiu, sunt mult în spatele sudului județean, că sărăcia este direct proporțională cu realitatea economică județeană și, recunosc, mă așteptam să vad că cei care ne reprezintă în conducerea județului vor propune strategii și instrumente care să reducă decalajele evidente dintre două jumătăți ale aceluiași întreg, județul Sibiu.

Nu de alta, dar evitarea subdezvoltării unor regiuni ale județului trebuie să fie un obiectiv prioritar aflat pe agendele tuturor managerilor și consilierilor județeni”, transmite Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Senatorul consideră că resursele sunt împărțite discreționar, pe criterii discutabile, fapt ce va duce la adâncirea decalajelor de dezvoltare între cele două zone ale județului. El solicită autorităților județene să clarifice care au fost criteriile care au stat la baza acestei strategii.

”Nu trebuie ca să fii analist economic ca să vezi că atunci când resursele sunt împărțite incorect, discreționar, pe criterii cel puțin discutabile, nu ai cum să eviți dezechilibrul care aduce frustrarea cetățeanului.

Asta cred eu că se întâmplă și în nordul județului nostru. Un nord condus de primari cu bugete străvezii, cu încasări mult prea modeste oferite de economiile locale sărace. Un nord subfinanțat de județ, în mod evident.

O economie județeana lăsată la voia sorții, cu privilegiați, dar și cu ghinioniști. (...) Este o strategie de distanțare a Sibiului județean bogat de…. Sibiul județean sărac și subdezvoltat. Și asta, tocmai acum când județul Sibiu ar avea șansa să se dezvolte sănătos, durabil, cu banii europeni care vin și completează, ca niciodată, pușculița națională, mereu prea mică pentru nevoile națiunii”, mai spune Mureșan.

Senatorul atrage atenția că lipsa investițiilor în infrastructură va îndepărta investitorii din zona de nord a județului, păstrând sărăcia și perpetuând un „sindrom al subdezvoltării”. Strategia ar trebui să vizeze dezvoltarea echilibrată a întregului județ, susține parlamentarul social-democrat.

”Am transmis o scrisoare celor care conduc județul, consilierilor județeni și conducerii acestei instituții, pe care îi rog să ne lămurească de ce în “Strategia de dezvoltare a județului Sibiu 2030”, situația obiectivelor de investiție pentru zona de nord este după cum urmează:

  • Infrastructura de transport – ZERO obiective de dezvoltare sau reabilitare (dintr-un total de 16);
  • Mediu - 1 obiectiv de dezvoltare/reabilitare (dintr-un total de 3);
  • Sănătate - ZERO obiective de dezvoltare și reabilitare (dintr-un total de 7);
  • Învățământ special - 2 obiective de dezvoltare și reabilitare (dintr-un total de 9);
  • Cultură și sport - ZERO obiective de dezvoltare (dintr-un total de 16);
  • Asistență socială - ZERO obiective de dezvoltare dintr-un total de 10);
  • Turism - 1 obiectiv de dezvoltare (dintr-un total de 9);
  • Administrație publică/Digitalizare/CDI/competitivitate economică - ZERO obiective de dezvoltare și reabilitare (dintr-un total de 7);
  • Campanii și evenimente - ZERO obiective de dezvoltare și reabilitare (dintr-un total de 17);

Haideți să vedem ce ne spune “județul” și cei pe care noi i-am ales ca să ne apere interesele și ca să ne gestioneze bugetul”, a mai completat senatorul.

Mureșan a fost ales în urma alegerilor din 2020 pe listele USR Sibiu. Ulterior, în acesta an, a demisionat din partid, iar în această săptămână și-a anunțat înscrierea în PSD.

Sursa foto: Facebook / Claudiu Mureșan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Eu

Acum 7 luni

Oricum strategiile acestea nu se prea aplica., deci nu conteaza. Sudul județului este mai dezvoltat datorita drumurilor Dn1 si Dn7, care trec pe aici, acum inlocuite de autostrada, nu ca ar fi facut CJ mai mult in Sud decat in Nord (cu exceptia aeroportului nu cred ca exista o investitie notabila, in județ)
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 luni

Defavorizarea nordului se întâmplă cam din 2005, adică de când se știa că Sibiul devine Capitală Culturală Europeană. Toți banii au fost investiți în sudul județului, toate proiectele județene se aplicau doar aici. O amărâtă de centură ocolitoare a Mediașului nu au fost în stare să finanțeze. Se fac 20 de ani de când este în proiect.
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Intotdeauna a fost mai sarac, mai ales de cand au plecat sasii, care erau vreo 30% acolo. Ar trebui facut un judet Tarnava, cu Blaj, Medias, Tarnaveni si Sighisoara. E o prostie ca localitati din aceeasi zona istorica (sute de ani au fost 2 judete/comitate separate de restul celor din jur: Tarnava Mare si Mica) sa fie in 3 judete cu capitalele relativ departe de aceasta zona.
Raspunde

Adina

Acum 7 luni

Foarte adevarat! Unde e Klaus Penner Iohanis sa puna o vorba buna la consiliul judetean? Ca e judetul lui. Acum ceva vreme din 35 de proiecte noi discutate de consiliul judetean, unul ( 1 ) a fost gandit pentru Medias, restul tin de sudul judetului. Ca sa va faceti o imagine...
Raspunde

Adrian

Acum 7 luni

Și în mod clar, domnul traseist Mureșean consideră că singura soluție pentru această problemă ar fi să votăm PSD. Pentru că în mod clar, așa cum se poate observa în sudul țării, județele conduse de PSD sunt pline de prosperitate și onestitate.
Raspunde

Cristi

Acum 7 luni

Nu! Consideră doar că PNL-ul nu a făcut ce trebuie! Și nici FdGR-ul, pt că un primar sas din Mediaș a trecut la PDL. Așa ceva nu a fost agreat de johanis. In consecință nordul județului a fost lăsat baltă! Apoi johanis a trecut la PNL. El avea voie! A ajuns președinte. Dar orgoliul nu i-am dat pace. Așa că PNL-ul pe care acum îl conduce nu va face nimic pt N județului! Bine-nteles este doar o bucată de poveste. Mai sunt și altele, care au dus la situația actuală. Un exemplu ar fi pe cine și-au ales medieșenii edil. Dar asta este deja o problemă națională, ar spune unii......
Raspunde

Bunea

Acum 7 luni

Satul Bogatu e trecut la săraci ? Ca e hiperbola, si ar trebui schimbat numele:)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus