Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
8°C

Cărți interactive pentru copii lucrate manual - ideea de afacere a unei mămici din Sibiu. „De mică mi-a plăcut să meșteresc”

Cărți interactive pentru copii lucrate manual - ideea de afacere a unei mămici din Sibiu. „De mică mi-a plăcut să meșteresc”

Magdalena Maria Tatu are 37 de ani și este din Sibiu. După ce a lucrat timp de zece ani în industria farmaceutică, Magda a decis să meargă pe alt drum și a început să creeze cărți interactive lucrate manual. Inițial, a confecționat cărți interactive din fetru, iar apoi gama de produse s-a extins cu obiecte interactive din lemn, dar și cu accesorii.

Prima carte pe care a conceput-o a fost realizată în momentul în care Natalia, fetița Magdei, a venit pe lume.

„M-am apucat să fac cărticele din fetru odată ce s-a născut fetița mea, acum 7 ani jumătate mai exact, și am făcut cunoscut brand-ul în 2019 când am devenit și oficiali pe piață.

Am făcut prima carte pentru fetița mea, îi plăcea foarte mult să meșterească și am căutat o alternativă educativă pentru ea, o modalitate prin care să învețe lucruri pe care să le poată aplica în viața de zi cu zi. De exemplu, să-și desfacă singură fermoarul sau să învețe să-și desfacă nasturii. Pe parcurs, pe măsură ce a crescut, ne-am adaptat nevoilor ei. Cartea este făcută din fetru, fetru este un tip de pânză, are în compoziție și lână, sunt mai multe tipuri de fetru. Eu îl folosesc pe cel rigid deoarece cartea va trebui să aibă o anumită ținută la final”, a povestit aceasta pentru Turnul Sfatului.

„Încercăm să introducem activități noi care să dezvolte abilitățile motrice ale copilașului”

Prima carte a realizat-o atunci când Natalia avea șapte luni. „M-am chinuit mult să o fac, inițial am vrut să o cumpăr, am găsit de la cineva din Rusia. Nu prea se găseau la noi, iar prețurile erau foarte mari. Atunci am constatat că poate ar trebui să încerc să fac eu. Aveam și satisfacția că am creat-o eu, că îi va rămâne și Nataliei amintire. Am muncit foarte mult la ea, mă uit încă după atâția ani la cum arată cartea, căci încă o avem. Văd cum am evoluat și cât de mult a ajutat-o pe ea startul acesta”.

Cărțile sunt construite urmând principiul pedagogiei Montessori. Având motto-ul „Bucurii mari văzute prin ochi mici”, principalul scop al cărților create de Magda este ca cel mic să dobândească abilități practice pe care le va putea folosi în viața de zi cu zi și, în același timp, să își dezvolte capacitatea de concentrare și de creștere a atenției. Totodată ele vin și ca o activitate care să-i ajute pe copii să stea departe preț de câteva minute de tehnologie și gadgeturi.

„Practic, cărțile pe care le facem se adresează copiilor începând cu vârsta de un an, se pot face și pentru cei de vârste mai mici, dar acolo este nevoie de activități diferite, mai mult pe partea senzorială. Deja de la un an trecem la partea de activități, nu doar pe partea tactilă. Ele se personalizează în funcție de vârsta copilului, în funcție de abilitățile lui și în funcție de ceea ce urmărim noi să învețe cu această carte. Nu este o carte oarecare, ci în primă fază căutăm să  învețe copilul ceva nou din ea. De aceea, de exemplu, dacă copilașul cunoaște culorile, clar nu își au rostul în acea carte pentru că se va plictisi de ea. Practic, încercăm să introducem activități noi care să dezvolte abilitățile motrice ale copilașului”, a mai explicat aceasta.

Și-a extins portofoliul de produse

În 2019, Magda a reușit să acceseze fonduri europene care au făcut ca visul ei să înflorească. Pe lângă dotarea micului atelier pe care îl avea, sibianca a reușit și să-și diversifice portofoliul de produse.

„Îmi trebuiau câteva utilaje care erau foarte costisitoare, nu mi le permiteam, cu acele utilaje am reușit să decupez formele, să trec de la foarfecă la un aparat profesional. Pe măsură ce am descoperit capacitatea utilajului și pentru că îmi doream să dezvolt portofoliul nostru de produse am început să ne gândim la ce am putea crea și pe partea de materiale educative din lemn.

Așa am confecționat hărțile din lemn, planșele educative din fetru, materiale de dezvoltare motrică pe lemn. Pentru că și cei mari ne-au întrebat dacă putem face și pentru ei ceva, am decis să facem broșe cusute manual pe lemn cu motive tradiționale, semne de carte, coliere, cercei. Avem și materiale destinate fiecărui sezon, diverse tipuri de mărțișoare pentru martie, materiale dedicate copiilor cu tematică de Paști sau cu tematică de Crăciun. De Crăciun suntem bucuroși pentru crearea unei cutii tip „Activity advent box” în sensul că fiecare copil care achiziționează o astfel de cutie are de îndeplinit o activitate în fiecare zi, începând din 1 până în 24 decembrie. Totodată, de Crăciun facem și globuri din fetru cusute manual, umplute cu vatelină hipoalergenică, globuri din lemn personalizate cu nume, mesaje de Crăciun”, a mai detaliat ea.

Ateliere educative pentru copii

De ceva vreme, încă o dorință a Magdei a fost îndeplinită. Organizează ateliere educative pentru micuții care vor să-și dezvolte abilitățile practice, iar feedback-ul pe care îl primește valorează enorm pentru ea.

„Îmi doream foarte mult să fac atelierele cu cei mici. Îmi este greu să găsesc un spațiu, dar pe măsură ce se ivește o ocazie prielnică pentru a găsi un spațiu desfășurăm și ateliere, sau chiar în cadrul evenimentelor la care mai participăm, precum târguri sau festivaluri de hand-made. În weekend o să fim prezenți în Muzeul Astra cu ateliere creative în cadrul Sibiu Guitar Meeting, am fost prezenți la Flori pe scări, la Creative Buzz, am făcut și independent ateliere.

Ce este foarte frumos este că cei mici pleacă acasă cu materialele create de ei, meșterite cu mâna lor, iar mie îmi transmit o energie foarte frumoasă, ca un fel de combustibil ca să continui tot ceea ce fac”, a mai spus ea.  

„Inspirația vine de la fetița mea”

Creativitatea a avut-o dintotdeauna, iar pentru mica sa afacere, ea a fost sporită și de fiica ei, Natalia, sursă principală de inspirație infinită pentru Magda.

„Inspirația vine de la fetița mea. Și materialele pe care le-am conceput se văd evolutiv și în funcție de vârsta fetiței. Dacă la început făceam materiale pentru copii de un an, de doi, de trei, pe măsură ce ea a crescut vedeam necesitatea de a crea altele, încercam să le transform într-o activitate educativă pentru ea.

De mică mi-a plăcut să meșteresc. De Crăciun, de exemplu, preferam să creez eu un cadou prietenilor decât să cumpăr ceva. Dintotdeauna am fost atrasă de partea aceasta și am avut parte de tot sprijinul din partea soțului care m-a susținut și care m-a încurajat în acest drum. Am avut momente când a fost greu în perioada pandemică, dar am reușit să găsesc sprijinul lui și al familiei și să merg mai departe.

Cred în ceea ce fac, văd și primesc feedback de la părinți, educatori, învățători pentru că livrăm și în școli și grădinițe materiale educative, văd beneficiul acestor materiale. Este un impuls extraordinar și îmi întărește gândirea că ce fac, fac bine”, a concluzionat aceasta.

Produsele și afacerea Magdei le găsiți pe pagina de facebook Naty's Quiet Books & Felt Accessories.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Sus