Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu: participă 150 de artişti, din 22 de ţări

Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu: participă 150 de artişti,  din 22 de ţări

„Cel mai mare eveniment cultural diplomatic din România”, cu peste 150 de artişti din 22 de ţări de pe 5 continente, în care sunt implicaţi peste 50 de parteneri - ambasade, muzee, galerii şi alte instituţii, are loc la Sibiu, în perioada 16-30 septembrie, în organizarea Muzeului Naţional Brukenthal şi a Asociaţiei Brukenthal von Studio, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

"Muzeul Naţional Brukenthal, împreună cu Asociaţia Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe, organizează în perioada 16 - 30 septembrie, Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu - SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival). SCAF este o iniţiativă condusă de Alexandru Constantin Chituţă, manager al Muzeului Naţional Brukenthal - preşedinte SCAF şi Ilie Mitrea, preşedintele al Asociaţiei Brukenthal von Studio", se arată în comunicat.

Expoziţiile şi evenimentele din cadrul festivalului se vor desfăşura în mai multe spaţii culturale din Sibiu - Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană, Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus.

Conform sursei citate, SCAF are o extensie internaţională integrând elemente de diplomaţie culturală reprezentate de participarea unor artişti străini, cu sprijinul Ambasadelor României din China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Finlanda, Uruguay, Emiratele Unite Arabe şi Georgia.

"Festivalul deschide o platformă de cercetare şi de dialog cu inserţii internaţionale între artişti, arhitecţi, curatori, critici de artă, manageri de instituţii culturale şi platforme culturale independente cât şi specialişti din muzee care vor completa programul expoziţional cu o serie de conferinţe şi prelegeri", se menţionează în comunicat.

IN|TOUCH, tema festivalului pentru ediţia curentă, este, potrivit organizatorilor, o metaforă a inter-conectivităţii şi interactivităţii limbajului cultural contemporan, fiind generată de dorinţa de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic care se intersectează creând reţele de conţinut atât la nivelul discursului, cât şi la nivelul tematicii şi cercetării problemelor contemporane.

"Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din ţara noastră, dar şi cel mai amplu festival dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice - pictură, sculptură, grafică - până la instalaţii multimedia, instalaţii de obiect şi instalaţii imersive, NFT, artă foto-video şi practici artistice experimentale. Mulţi dintre artişti expun pentru prima dată în România. Avem, de exemplu, artiste din Orientul mijlociu, un lucru foarte îndrăzneţ şi interesant, dar şi artă contemporană din centrul Africii, din Nigeria. Anul acesta, ţară invitată este Republica Moldova. Vom avea o expoziţie curatoriată de dl. Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău", a declarat managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal şi preşedinte SCAF, Alexandru Constantin Chituţă, care i-a mulţumit pentru implicare ministrului Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Potrivit lui Chituţă, SCAF 2023 este, totodată, cel mai important eveniment expoziţional, dar şi cel mai amplu şi complex din istoria Sibiului.

"Acum, avem peste 150 de artişti din peste 22 de ţări de pe 5 continente. Avem peste 50 de parteneri: ambasade, muzee, galerii şi alte instituţii din ţară şi din străinătate. (...). Aşa cum am anunţat, vom avea o serie de conferinţe în materie de artă şi arhitectură şi vom deschide şi un nou punct de vânzare a produselor de brand la Muzeul de Artă Contemporană. (...). Să fie o ediţie frumoasă în care să ne apropiem şi să promovăm arta contemporană", a mai spus Alexandru Constantin Chituţă.

Fondurile de organizare provin din sponsorizări şi din bugetul Muzeului Naţional Brukenthal.

foto Muzeul Brukenthal/facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus