Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
9°C

BiciBus și PediBus la Sibiu. Urban Bike Revolution: Ne dorim ca 1.000 de elevi să meargă spre școli în grupuri mici, cu bicicleta, trotineta sau pe jos

BiciBus și PediBus la Sibiu. Urban Bike Revolution: Ne dorim ca 1.000 de elevi să meargă spre școli în grupuri mici, cu bicicleta, trotineta sau pe jos

Asociația Urban Bike Revolution vine cu o nouă inițiativă prin care își propune ca o mie de elevi din Sibiu să se deplaseze în grupuri mici spre școli, cu bicicleta, trotineta sau pe jos. Provocarea lansată de cei de la Urban Bike va avea loc vineri, 22 septembrie. Deplasarea se va face în grupuri mici de părinți, profesori și elevi care pornesc spre școală, în acest fel copiii putând fi supravegheați și protejați de adulți.

Citește și: Urban Bike Revolution: 10.000 de mașini circulă zilnic în Sibiu pentru a transporta elevi între casă și școală. „Mobilitatea școlară este o problemă crucială”

„Venim cu o provocare pentru Săptămâna Europeană a Mobilității. Prin implicarea voastră, părinți și profesori, dorim să facilităm deplasarea a 1.000 de elevi din Sibiu, în grupuri mici, spre școli cu bicicleta, trotineta sau pe jos. Conceptul se numește #BiciBus și a pornit în Barcelona, fiind replicat la scurt timp în diferite orașe în jurul lumii, iar varianta pedestră se numește #PediBus. Cel mai important, toată acțiunea e posibilă prin implicarea voluntară a părinților și profesorilor”, transmite asociația pe pagina de Facebook.

Cum se va desfășura activitatea

În grupuri mici, părinți, profesori, elevi pornesc pe un traseu spre școală. Pe traseu se alătură și alți participanți urmând să ajungă în format compact la școală. În acest fel copiii sunt supravegheați și protejați de adulți, iar părinții care nu pot participa în ziua respectivă pot lăsa copilul în grija altor părinți sau voluntari.

Apel la participare voluntară

Fiind la prima ediție acțiunea nu reprezintă un eveniment realizat de Urban Bike Revolution, ci un apel la participare voluntară, mai arată cei de la asociație.

„Realizarea unui eveniment ar fi presupus un traseu birocratic greoi cu trasee prestabilite, ore fixe de plecare. În acest format suntem mai flexibili și agili. În acest moment nu deținem date pentru a realiza sau propune trasee. De aceea, pentru acțiuni viitoare, am pregătit un formular prin care cuantificăm nivelul de implicare și propune viitoare rute între cartiere și școli.

Cea mai bună formă de organizare este prin intermediul prietenilor și al vecinilor care merg în direcții similare sau prin intermediul clasei, cu susținerea dirigintelui sau învățătorului. Invitați prieteni, vecini, cunoscuți comunicând direct cu ei. Lansați-le provocarea în special celor care folosesc în mod curent mașina. Comunicarea directă este cea mai eficientă, mult superioară rețelelor de socializare. Vă mulțumim și sper că împreună atingem obiectivul de 1.000 de participanți”, mai transmit cei de la Urban Bike Revolution.

BiciBus (și PediBus) este un concept de deplasare în grup, pornit la Barcelona, care presupune crearea unor grupuri de elevi, părinți și/sau profesori care se deplasează împreună spre școală, pe rute comune. Acest lucru înseamnă că elevii se pot alătura grupurilor pe parcurs, în drum spre școală, urmând să ajungă la destinație în grupuri compacte. Scopul acestor deplasări în grup este de a degreva părinții de efortul de a transporta copiii la școală și a facilita mobilitatea activă a elevilor, formând în jurul lor, prin prezența adulților, un cordon de siguranță. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ela

Acum 1 săptămână

Daaa, mai ales pe trotuarul dinspre Arhitectilor vor fi multe grupuri compacte pe directia Sibiu. Asteptam reportajul live, vineri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus