Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat la București, la Festivalul George Enescu. „Am fost deosebit de onorați să ne regăsim printre marile nume ale muzicii”

Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat la București, la Festivalul George Enescu. „Am fost deosebit de onorați să ne regăsim printre marile nume ale muzicii”

Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat la București, în cadrul Festivalului Enescu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 13, la Sala Radio din București.

„Am fost deosebit de onorați să ne regăsim printre marile nume ale muzicii, să evoluăm pe una dintre cele mai prestigioase scene naționale, alături de dirijorul american Roderick Cox și solista Ioana Cristina Goicea, în fața publicului exigent al Festivalului Enescu, și să demonstrăm încă o dată că orchestra sibiană își merită locul în cel mai important eveniment cultural din România”, transmit reprezentanții filarmonicii într-un comunicat de presă.

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, a vorbit despre întâlnirea cu prezența E.S. dl. Hiroshi Ueda, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România.

„O surpriză foarte plăcută a fost prezența E.S. dl. Hiroshi Ueda, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România, alături de soția domniei sale. M-am bucurat să îi întâmpin pe oaspeții noștri de seamă și să-i invit și la Sibiu, în luna februarie a anului viitor, când dorim să dedicăm Zilei Naționale a Japoniei un concert simfonic", a spus acesta. 

La finalul concertului, violonista Ioana Cristina Goicea a acordat autografe pe cel mai recent CD al său, produs de Editura Casa Radio.

„Am petrecut o săptămână fantastică la Sibiu și București, iar colaborarea cu extraordinarul dirijor Roderick Cox a fost inspirată și fantastică! Mulțumesc pentru această oportunitate unică! Sunt foarte fericită și mândră că am fost invitată să cânt la acest mare festival pentru prima dată alături de incredibilul dirijor și muzician Roderick Cox și Filarmonica de Stat Sibiu", a mărturisit violonista Ioana Cristina Goicea.

„Un matineu cum nu se putea mai frumos și mai reușit la Sala Radio, în cadrul Festivalului «George Enescu». Un program divers, un caleidoscop artistic cu un fir narativ-muzical bine definit. Un omagiu adus lui Ligeti prin misterioasa și puternica «Lontano» pentru orchestră (o experiență sonoră unică și marcantă tocmai prin puterea de sugestie), urmată de unul din cele mai frumoase, interpretate și melodioase concerte ale secolului al XX-lea - Concertul pentru vioară și orchestră de Erich Korngold. Totul încheindu-se cu maiestuoasa și dramatica Simfonie a IV-a de Ceaikovski.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu într-o formă de zile mari, condusă cu eleganța unui balerin și cu profunzimea unui filosof de dirijorul Roderick Cox (cât de aparte și frumoasă a fost interpretarea sa asupra piesei lui Ligeti, dar și a simfoniei lui Ceaikovski!). Și o solistă de neuitat - tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, unul din vârfurile violonisticii românești actuale, o interpretaă cu o tehnică deosebită, dar și cu o sensibilitate și delicatețe ieșite din comun care a oferit o variantă foarte personală a Concertului de Korngold. De apreciat în plus faptul că bisul ales a fost o lucrare enesciană (doar suntem în festivalul ce-i poarta numele), «Lăutarul», în care violonista și-a demonstrat încă o dată tehnica și virtuozitatea. O frumoasă interpretare a Simfoniei a IV-a a lui Ceaikovski - cu mențiunea specială că partea a treia, Scherzo-ul pizzicato, și ultima parte, acel Allegro triumfător, au dat măsura măiestriei dirijorului și a orchestrei sibiene", a consemnat și Tudor-Costin Sicomaș, jurnalist și critic de artă.

Festivalul Internațional "George Enescu" este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus