Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

De unde vin ”noii sibieni”: Vâlcea, Alba și din străinătate. Și unde pleacă: Brașov, Alba și București

De unde vin ”noii sibieni”: Vâlcea, Alba și din străinătate. Și unde pleacă: Brașov, Alba și București

Din județul Vâlcea vin să se stabilească în Sibiu cele mai multe persoane, conform datelor recensământului populației, încheiat anul trecut. Urmează Alba și cei veniți din străinătate. De plecat, se pleacă în Brașov, Alba și București. Iar în străinătate se află temporar aproape 5.000 de sibieni.

12.766 de vâlceni s-au mutat în Sibiu

Conform datelor consultate de Turnul Sfatului de pe site-ul recensamant.ro, 73.786 de persoane recenzate în județul Sibiu (19% din totalul populației actuale) aveau reședința într-un alt județ, la recensământul din urmă cu 11 ani. DIntre aceștia, 42 de mii provin din mediul urbal și 31 de mii provin din mediul rural. 9.830 de persoane se aflau în străinătate la recensământul trecut, iar acum au fost recenzați în Sibiu.

Cele mai multe persoane stabilite în Sibiu în ultimii 10 ani, conform recensământului provin din județul Vâlcea: 12.766 de persoane.

După județul Vâlcea urmează județul Alba, cu 10.852 de persoane. Alte 9.830 de persoane și-au schimbat rezidența din străinătate, în județul Sibiu, în ultimii 10 ani, conform datelor recensământului.

Totuși, aceste date sunt informative, pentru că răspunsurile la acest capitol din recensământ nu erau obligatorii și cel mai probabil numeroase persoane nu au răspuns la întrebarea dacă și-au schimbat rezidența în ultimii 10 ani și din ce județ s-au stabilit la actuala rezidență.

O altă problemă, semnalată inclusiv în comuna Șelimbăr, este aceea că nu toate persoanele care se mută în județ își modifică și rezidența în actele de identitate.

Datele arată că următoarele județe din care provin ”noii sibieni” sunt: Mureș (8.359 de persoane), Brașov (5.262 de persoane), București (4.306 persoane), Cluj (3.151 de persoane) și Olt (3.121 de persoane).

Județele care au ”exportat” cei mai puțini locuitori în județul Sibiu sunt Tulcea (298 de persoane), Ilfov (227 de persoane), Călărași (222 de persoane) și Giurgiu (128 de persoane).

Citește și: 

Primele date provizorii ale recensământului: Populația Sibiului este asemănătoare cu cea din anii 50' și în scădere față de cel mai recent recensământ

3.457 de sibieni s-au mutat în Vâlcea

Cei mai mulți sibieni care au preferat în ultimii 10 ani să-și schimbe rezidența au făcut-o pentru a pleca în Brașov, conform datelor preliminarii ale recensământului.

Astfel, au plecat în județul vecin 5.217 de persoane. Urmează județul Alba (4.802 persoane), București (4.531 de persoane), Mureș (4.318) și Cluj (4.210 persoane).

Interesant este că și mulți sibieni au preferat să se mute în Vâlcea, județul din care provin cei mai mulți noi locuitori în județul Sibiu. Conform acestor date, 3.457 de sibieni s-au mutat în Vâlcea, în ultimii 10 ani.

Citește și: Sibiul este unul din cele mai ”tinere” județe. În Timiș și Satu Mare sunt cei mai mulți etnici germani

10% din persoanele venite din străinătate în Sibiu susțin că au venit pentru a munci aici

9.830 de persoane și-au stabilit reședința în județul Sibiu, după ce anterioara reședință a fost în străinătate, conform datelor recensământului.  Dintre aceștia, 66,3% au invocat motive familiale. 973 de persoane din total (9,89%) au declarat în cadrul recensământului că au avut reședința anterioară în străinătate fiind plecați la muncă.

96 de persoane au declarat că au venit în interes de afaceri, 315 au spus că sunt aici pentru a studia, iar 225 au declarat că se află în județ în căutarea unui loc de muncă.

Citește și:

Recensământ: Peste 40% din sibieni s-au născut în altă parte. Șelimbăr a devenit a patra localitate din județ după numărul de locuitori. Situația din fiecare localitate

MOTIVUL STABILIRII REȘEDINȚEI OBIȘNUITE ÎN SIBIU

La lucru      973

În căutarea unui loc de muncă       225

La studii     315

În interes de afaceri     96

Motive familiale  6519

Vizita/Turism       201

Solicitant de azil  -

Refugiat     valoare confidențială

Persoană cu protecție subsidiară   valoare confidențială

Alte motive         1455

Citește și: 

Recensământ: 83,65% din totalul persoanelor văduve din județ sunt femei. 10,8% din populația de peste 20 de ani e divorțată

4.762 de sibieni au anunțat că sunt plecați temporar în străinătate. Aproape jumătate de milion la nivel național

Conform datelor recensământului, 6.215 sibieni au anunțat că au reședința temporar în alt județ sau în străinătate. Dintre aceștia, 1.453 sunt plecați într-un alt județ din țară, iar 4.762 se află în străinătate.

După vârstă, cei mai mulți dintre sibienii plecați în străinătate, 1.089, au între 35 și 44 de ani. Urmează categoria de vârstă 25-34 de ani, fiind plecate 1.059 de persoane. 968 de persoane sunt din categoria 45-54 de ani.

Dintre cei 4.762 de sibieni care au declarat că au reședința temporar într-o altă țară, cei mai mulți s-au dus în Germania (2.843). Urmează Spania (442), Italia (283), Marea Britanie (213), Franța (167) și Austria (162).

La nivel național, sunt plecați temporar în străinătate aproape jumătate de milion de persoane (457.570), conform datelor recensământului.

Cei mai mulți se află în Italia (111.850), Germania (89.328), Marea Britanie (67.662), Spania (57.510), Franța (28.161) și Austria (18.774).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Gica sibainul

Acum 2 luni

Buna! Din pacate, aceste date sunt mai mult aproximative decat reale pt ca, de exemplu, e clar ca sunt mult mai multi sibieni plecati in strainatate dar care in acte figureaza ca avand inca domiciliul permanent in Sibiu desi ei stau si muncesc de ani buni prin strainataturi unde au si locuinte iar copii lor invata acolo. La fel e si cu cei ce declara (mai mult nu) ca provin din alte judete...
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Romanii, asemenea antilopelor gnu, migreaza dupa hrana si medii prospere. Majoritatea romanilor si-au parasit habitatul si patria pentru a scapa de pradatori.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 2 luni

Lumea este in miscare foarte bine ca vin in Sibiu .
Raspunde

DanBV

Acum 2 luni

In ciuda a ce citesc uneori prin rubrica de comenturi, noi in Brasov va asteptam cu drag si fara prejudicii. Spre deosebire de alte judete, diferentele culturale intre Brasov si Sibiu nu sunt asa mari incat sa va simtiti printre straini. Iar ca si planuri noi aici in Brasov avem in plan multe sa facem, prin urmare orice mana de ajutor e bine venita. Asa ca va asteptam cu drag, daca doriti sa ni va alaturati!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Dan

Acum 2 luni

Cred ca nu ai înțeles prea bine ce e scris in articol:)) 5262 de persoane s-au mutat din Brasov in Sibiu și 5212 persoane s-au mutat din Sibiu in Brasov, deci e relativ echilibrata balanta. E dreptul fiecăruia de a se stabili acolo unde-i e mai bine, legat de diferențele culturale , te înșeli , Brașovul s-a miticizat maxim, nu mai are nimic din trăsăturile ardelenilor , respectiv Alba, Sibiu , Cluj … Știu ca vrei sa te flatezi singur, dar te asigur ca nu am nevoie de aprobarea ta sau a altui brasovean pentru a ma muta in Brasov , asta in cazul in care as dori sa o fac , in cazul meu, nu mersi , as prefera Cluj sau Timișoara dacă as face-o.
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Locul de bastina a multor "sibieni" se vede zi de zi la fiecare pas. Nu as spune ca toti cei nascuti aici s-au nascut educati si cizelati dar pe unii ii mirosi (la propriu si/sau la figurat) de la o posta cand vine vorba de provenienta lor (sau a materialului din care sunt facuti => pentru aia care nu inteleg, ma refer la educatia elementara).
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

Sibienii dragi și scumpi, nu va mai văitați de cei veniți din județele limitrofe. Sunt ai noștri. Nu mai e mult până când o să ne para rău de aceste vremuri. Mai stați puțin și o să vedeți și aici valurile africane și asiatice care nu au nicio legătură cu noi.
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Marsi Ioane, nu ne spune noua pe cine sa primim si pe cine nu...
Raspunde

Nickname

Acum 2 luni

Tovarășe Alin Bratu!!! De ce pui pe site numai comentariile pe care le dorești tu

Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Nickname asa face, nu posteaza toate comentarile....
Raspunde

Gradatu

Acum 1 lună

nimic nou sub soare... știam și fără acest articol că s-au adunat la noi în județ toți regățenii din sud
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus