Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Poluare pe Valea Săpunului: Canalizarea de la unele blocuri de pe Doamna Stanca și strada Liviu Ciulei ajunge pe vale

Poluare pe Valea Săpunului: Canalizarea de la unele blocuri de pe Doamna Stanca și strada Liviu Ciulei ajunge pe vale

Specialiștii Apelor Române și inspectorii Gărzii de Mediu au confirmat existența unei poluări pe Valea Săpunului, după ce la finalul verii mai mulți locuitori ai Cartierului Arhitecților s-au plâns de miros, arătând că pe Valea Săpunului curge o apă albicioasă, cu iz de canalizare și fecale.

Ziarul Turnul Sfatului a prezentat subiectul în detaliu la momentul respectiv, în urma articolului fiind sesizate autoritățile abilitate. În scurt timp specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu și cei ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu mergând la fața locului.

”Miroase puternic a canal, a rahat, a tot ce vreți dumneavoastră... așa m-am dus să văd de unde vine mirosul. În ultima vreme Valea Săpunului s-a transformat într-un fel de deltă, cu mult stuf, și e mai greu de văzut din prima”, spune unul dintre vecini.

Inspectorii Apelor Române au făcut verificări în teren în zona blocurilor 91 D și 89C din zona intersecțiilor străzilor Doamna Stanca și Liviu Ciulei unde au constatat că ”prin intermediul rețelei de canalizare pluvială care debușează în cursul de apă Valea Săpunului, aparținând SC Acvapur Dam SRL se evacua un debit de apă redus”.

Au fost prelevate probe de apă care au fost trimise la laborator. Important de precizat că această etapă s-a realizat ”în prezența domnului Burprich Damian Nicolae în calitate de administrator societate”.

”Laboratorul de Calitate al Apei din cadrul SGA Sibiu a emis raportul de încercare numărul C25 din 06.09.2023. Analizând valorile de concentrație obținute ale indicatorilor de calitate analizați rezultă că este o apă uzată”, precizează specialiștii Apelor Române într-un răspuns în scris transmis redacției Turnul Sfatului.

Pentru deficiențele constatate SC Acvapur Dam SRL a fost amendată cu 30.000 de lei și i-a fost interzisă ”evacuarea apelor uzate neepurate în resursa de apă de subteran sau de suprafață”.

”Pentru deficiențele constatate, operatorul economic SC Acavapur Dam SRL în calitate de administrator rețea canalizare pluvială, a fost sancționat de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, conform art.87, pct. 1 din Legea Apelor nr. 107/1996 cu completările și modificările ulterioare și a fost impusă măsura cu caracter permanent cu privire la interzicerea evacuării de ape uzate în resursa de apă”, a informat și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu.

În același timp, trebuie precizat că SC Acvapur Dam SRL deține autorizația de gospodărire a apelor nr. SB 161 din 14 noiembrie 2022, a cărei valabilitate expiră la data de 14 noiembrie 2025.

Totodată, din punct de vedere al protecției mediului, unitatea este reglementată prin autorizația de mediu nr. 62 din 22 aprilie 2020, revizuită la data de 22 octombrie 2020 și ulterior la data de 11 mai 2023.

În urma controalelor efectuate în teren Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu a notificat Primăria comunei Șelimbăr că are obligația de a curăța și întreține albia Văii Săpunului.

Cazul nu este unul unic, în anii anteriori fiind semnalate situații similare:

Poluare pe Valea Săpunului: apa a devenit ”ca laptele” din cauza unor deversări din Șelimbăr | Video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Sibiu - capitala europeana

Acum 1 an

si satul bunelor maniere.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Sunt Selimbar si Cisnadie, nu Sibiu
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Lipsa mare de bani la buget, altfel nu imi explic cum ati inceput sa faceti verificari si sa dati amenzi pt lucruri care se stiu de ani de zile.
Raspunde

Sddfg

Acum 1 an

asa si? i s-a dat o amenda dar problema tot nu a fost rezolvata. Trebuia sa i se ridice licentele acordate si pus sa curete toata valea acelui parau/rau si in plus modificate toate tevile ca asa ceva sa nu se mai intample... dar traim in romania si asta spune totul.
Raspunde

Bobo

Acum 1 an

Acum 30 ani se putea bea apa din acest paraias, erau si pesti in el. Distrugeti tot !!
Raspunde

D.R.

Acum 1 an

Si pe Rosbach e la fel, la varsarea in Cibin langa celebra pista de biciclete iti muta nasul.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

E mai usor sa taie niste copaci, fac si lemne pt semineu, nu?
Raspunde

Bebe

Acum 1 an

poate cineva sa raspunda de ce canalizarea din arhitectlor nu e racordata la orasul sibiu si e la o retea de canalizare subdimensionata, privata care mai tot timpul creeaza probleme. de ce sa putut lega la reteaua sibiului com rasinari si cart. arhitectilor nu ????????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus