Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

„Zonă de agrement, sport, educație, cultură sau sănătate”, pe 52 de ha, la ieșire spre Poplaca. Guvernul aprobă schimbul de terenuri dintre Primăria Sibiu și MApN

„Zonă de agrement, sport, educație, cultură sau sănătate”, pe 52 de ha, la ieșire spre Poplaca. Guvernul aprobă schimbul de terenuri dintre Primăria Sibiu și MApN

După 18 ani de negocieri cu Ministerul Apărării, Primăria Sibiu va putea să investească în dezvoltarea „unei zone de agrement, sport, educație, cultură, sănătate, servicii și dotări publice” pe noul teren de 52 de ha care va intra în proprietatea municipalității, la ieșirea din oraș, spre Poplaca.

Hotărârea care consfințește schimbul de terenuri este anunțată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine, 12 octombrie. Pentru cele 52 de ha de teren intravilan, Sibiul s-a angajat să ofere la schimb 141 de ha aflate în zona poligonului Daia.

Art. 1. – (1) Se aprobă trecerea unei părți din imobilul 528, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Sibiu, județul Sibiu.
(2) După preluare, partea de imobil prevăzută la alin. (1) se utilizează în vederea realizării unor obiective de investiții de interes public local, respectiv dezvoltarea unei zone de agrement, sport, educație, cultură, sănătate, servicii și dotări publice, în termen de 5 ani, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 259/2023.
Art. 2. – În cazul în care investițiile asumate de către Consiliul Local al Municipiului Sibiu prin Hotărârea nr. 259/2023 nu sunt realizate în termenul prevăzut la art. 1 alin. (2), partea de imobil revine în domeniul public al statului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Sursa Hotărârea de Guvern 

În ipoteza nerealizării obiectivelor de investiții în termenul asumat de CL Sibiu, administrația locală poate solicita Guvernului, anterior expirării termenului, adoptarea unei hotărâri pentru prelungirea acestuia, pe baza unei justificări temeinice, de natură economică, financiară sau de altă natură, se arată în nota de fundamentare a HG.

Citește și Schimbul de terenuri dintre Armată și Sibiu pentru poligonul Poplaca trebuie votat iar

Potrivit documentului, predarea-preluarea părții de teren se va face pe bază de protocol, încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Sibiu prin structurile de specialitate din subordine, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern.

Primăria Sibiu a insistat pentru acest schimb de terenuri încă din vremea când primar era Klaus Iohannis, nevoia fiind generată de faptul că orașul nu mai are suprafețe libere și compacte pe care să le poată folosi în interes comunitar.

Administrația Sibiului a început negocieri scrise cu reprezentanții MApN din anul 2005. Atunci, în zona Poligonului se avea în vedere construirea unui nou spital județean, proiect abandonat la scurt timp și înlocuit cu cel al unui aqua-park, proiect de asemenea abandonat.

Citește și Înc-o încercare: Sibiul oferă Armatei 141 de ha de teren în dealul Dăii, în schimbul a 52 de ha pe Calea Poplăcii

Citește și Poligonul din Poplaca se mută în Daia. ”Probabil că în 3 ani se va încheia tot procesul”

Ce se poate construi

Clădirile contruite pe noul teren dobândit nu vor putea avea o înălțime mai mare de parter și un etaj, pentru că MApN va mai rămâne cu aproximativ 200 de ha de teren, în vecinătate.

„Pentru municipiul Sibiu se creează premisa dezvoltării unor obiective de utilitate publică, pentru cetățeni, prin dobândirea în patrimoniu a unui imobil – teren pretabil unor obiective de investiții în imediata vecinătate a zonelor rezidențiale”, își motivează municipalitatea necesitatea schimbului de terenuri,  într-un raport ce însoțelte o hotărâre a Consiliului Local adoptată în februarie 2023. 

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern se precizează limitele - restricții constructive obligatorii- în care Primăria Sibiu poate să construiască pe terebul de 52 de ha.

Astfel, se cere limitarea, pe cât posibil, a construirii clădirilor cu regim de înălțime mai mare de P+1E și identificarea unor soluții tehnice constructive, care să limiteze cât mai mult posibil existența suprafețelor din metal la pereți exteriori și acoperișuri. De asemenea, se are în vedere identificarea unor soluții tehnice la realizarea împrejmuirilor, prin care să se evite, pe cât posibil, folosirea materialelor metalice.

Partea de teren a Poligonului cedată Primăriei Sibiu este dezafectată, ca urmare a procesului de reorganizare şi restructurare a Armatei României. Astfel, terenul solicitat de autoritatea publică locală și-a pierdut uzul și interesul public național, deoarece nu mai servește nevoilor apărării naționale, iar după trecerea în domeniul public al municipiului Sibiu, devine de uz sau de interes public local. 

În schimb, cele 141,4958 ha din zona Poligonului Daia oferite de Primăria Sibiu nu trebuie să fie afectate de viitoarele obiective de investiții în vecinătate. De asemenea, în termen de maximim 3 ani,  Primpria Sibiu trebuie să construiască un gard de protecție, pentru delimitarea și protejarea pistei de biciclete ce urmează a fi realizată pe lângă obiectivul militar. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

VOSS Revizuit acum

Acum 1 lună

scuza cu centura Sud cu tunel sub padure, si iesirea in poligon imposibila nu mai tine acum. Hai sa facem centura asta tangent la oras - folosibila de V. Aurie, Turnisor, si Cl. Dumbravii, si nu pana in Rasinari si inapoi - doar pentru unii cisnadieni din Arhitectilor!
Raspunde

Sb

Acum 1 lună

Actualul proiect al centurii sud va fi foarte practic in vederea dezvoltarii acestui teren, probabil au fost gandite in paralel ceea ce arata o oarecare viziune a primariei. Tunel sub padure e aberant si inutil. De ce ar avea nevoie Turnisor/Valea Aurie/Cl dumbravii de centura sud? E o investitie de bun augur cu posibilitati de dezvoltare multiple, nu va mai plangeti aiurea.
Raspunde

@Sb

Acum 1 lună

tu esti Coro ??? Cum de ce ar avea nevoie Turnisorul, V. Aurie, Cl. Dumbravii de centura ? Cu actualul proiect cartierele astea vor fi la 7km departare de cea mai apropiata intare pe autostrada, asadar nu o vor putea folosi pentru ca e la naiba in praznic - in tropini ! De ce au nevoie de centura ? Pentru ca mii de masini din Sibiu provin si din Turnisor, V Aurie si Cl. Dumbravii. Iar cu centura inepta desenata ca acum, centura inutila NU VA PRELUA NICI O MASINA DIN CARTIERELE SUDICE ALE SIBIULUI.
Raspunde

Sb

Acum 1 lună

Centura are rolul de a prelua si trafic din exterior, un centru de agrement o sa atraga si turisti, nu cred ca vrea nimeni si mai mult trafic bagat in oras. Iar 7 km distanta e un fas, nu se poate trage centura la botul calului, la fiecare la poarta. Tunel nu e fezabil e zona cu padure/lacuri/locuinte nu mai aberati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Z

Acum 1 lună

Blocuri și case, da-le-n hulă de zone de agrement
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xsdgf

Acum 1 lună

un schimb pagubos pentru Sibiu facut de mintile crete din Primaria Sibiu pe care sigur in cei 5 ani nu se va construi nimic si va fi dat inapoi la MAPN... cum sa dai de aproape 3 ori mai mult teren la schimb si sa spui ca este de interes public si ca este pentru zonele rezidentiale cand cea mai apropiata zona este valea aurie (rezidentiala) care este la cativa km distanta. noaptea mintii in Primaria Sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calu

Acum 1 lună

Se poate reloca proiectul spitalului aici. Macar proiectul daca alteceva vad ca nu se poate. Nu pe calea surii mici unde miroase de la goapa de gunoi de la Cristian (au reusit ""capitalistii"" sa puna o gropa de gunoi intr-o zona dinspre care bate mereu vantul). Nu o sa faca primaria mare lucru cu suprafata asta mare de teren, asa ca as propune parcelarea si vanzarea la licitatie a unor loturi de teren pt constructia de locuinte individuale.
Raspunde

Raluca

Acum 1 lună

O zona de agrement in aceasta zona este o decizie foarte buna. Cu inca o intrare in Muzeul Astra langa Statia de tratare a apei, cu o calmare a traficului- interzicere pentru tonaj mare, limitare viteza la 30km/ ora, trotuar pana in Municipiul Sibiu, spatiu parcare imediat la coborarea de pe soseaua de centura Sibiu Sud la Poplaca si trotuar pana in zona de agrement, toate ar face din zona un punct de atractie pentru familii cu copii.
Raspunde

Emma

Acum 1 lună

O decizie foarte buna. Eu as scoate si unitatea militara de pe Plugarilor si as transforma spatiul in parc cu locuri de joaca pentru copii dar si unitatea de pe Vasile Milea- Stefan Cel Mare, tot pentru un parc cu foarte multe locuri de joaca pentru copii. Din pacate, in Sibiu, armata si biserica timoreaza administratia locala.
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Primariile Poplaca, Rasinari, Cristian, Sura Mica, Ocna Sibiului, Sura Mare, Cisnadie, Selimber, Daia trebuiesc desfiintate iar toata zona regandita unitar.
Raspunde

Poplacean

Acum 1 lună

DA! atat. primaria Poplaca, cel putin, arde bani degeaba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus