Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu fac publică pe pagina lor de facebook povestea unei învățătoare de la Școala Gimnazială din Șeica Mare care se dedică elevilor trup și suflet. Este vorba despre Virginia Benghea soția viceprimarului din comună. Pe dascăl l-am cunoscut și noi atunci când am făcut un reportaj la școala din Șeica și am remarcat încă de atunci talentul la muzică al învățătoarei și dragostea pentru elevii ei.
„Tibi avea, la fiecare mână, câte două degete lipite între ele. Așa s-a născut. I-am spus că poate să facă orice, ca toți ceilalți copii, chiar să cânte la fluier”, așa începe postarea făcută de cei de la Consiliul Județean. Povestea continuă apoi cu portretul celei căreia copiii îi spun „Doamna Gina”.
Mai jos puteți citi, integral, postarea făcută pe pagina de facebook a Consiliului Județean Sibiu.

„În urmă cu mai bine de 25 de ani, Tibi i-a fost elev în Agârbiciu, iar promisiunea și-a putut-o ține doar după ce ea însăși a învățat să cânte la fluier, într-un fel special, legându-și degetele cu un elastic. Așa a putut să înțeleagă cu adevărat durerea, teama, dar și speranța într-o viață normală a micului său elev.
Despre Virginia Benghea, învățătoare în Șeica Mare, vorbește multă lume din satele de pe Valea Visei.Pentru că doamna Gina este cea care le pune elevilor săi aripi.
Pe holul principal din Școala Gimnazială Șeica Mare, Virginia Benghea a pictat, alături de elevii săi, o pereche de aripi. Este, poate, cel mai instagramabil loc din școală. „Aripi spre viitor” stă scris, deasupra, lucru tocmai confirmat și de cei 7 absolvenți ai generației precedente, care, cu note mari, au intrat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Alți câțiva au ajuns la „Goga” sau „Pedagogic”, oferind încă un motiv de mândrie pentru școala din Șeica Mare, pe băncile căreia, între 1948 și 1950, s-a aflat și Paul Goma, cel care avea să devină unul dintre cei mai străluciți scriitori disidenți ai regimului comunist.

De-a lungul culoarelor de la parter și etaj, alte numeroase picturi deschid copiilor adevărate ferestre spre lume și spre cunoașterea de sine.
Bunăoară, fiecare elev poate alege între a fi ambițios, silitor, activ, vesel sau, pur și simplu, bun. Toate sunt o alternativă sănătoasă la comportamentul tot mai divers al tinerei generații, lipsite de multe ori de repere solide.
Am observat că atunci când pictează sau cântă, copiii sunt mult mai liniștiți. Devin prieteni. Așa m-am apucat să învăț să cânt și la chitară. Alături mi-a fost și soțul, care a învățat în rând cu mine. Amândoi aveam deja peste 40 de ani, dart nu ne-a fost greu și chiar a meritat. Copiii merită orice efort.
Soțul doamnei Gina este Florin Benghea, în prezent viceprimar al comunei Șeica Mare. S-a molipsit de la soția sa și, când are timp, o ajută să învețe copiii să cânte la chitară.

Puterea educației este confirmată și de primarul din Șeica Mare, domnul Nicolae Șușa. Potrivit acestuia, în evidențele polițiștilor din comună se află în jur de 40 de tineri care au săvârșit diverse abateri. Niciunul dintre delicvenți nu a făcut parte din cercurile desen sau muzică ale școlii și nici nu este membru în ansamblul folcloric al primăriei.
Copiii român buni doar atunci când îi implici în activități frumoase. Într-un fel, primăria continuă munca doamnei Gina, mulți dintre elevii dânsei debenind instrumentiști, dansatori sau interpreți în Ansamblul Florile Visei. Toți sunt copii buni și ne mândrim cu ei.
În urmă cu 12 ani, cea mai iubită învățătoare din Șeica Mare, a început să se deplaseze cu ajutorul unui baston.

Sănătatea a trecut, la un moment dat, pe locul doi, iar acest lucru m-a adus în situația de a mă deplasa mai greu. Am o rpoblemă la coloană, dar asta nu mă împiedică să mă urc pe scară atunci când, alături de copii, pictez pereții din școală.
Pe ulițele din Șeica Mare, Calvaser, Buia, Boarta, Ștenea sau Petiș sunt multe șanse să răsune acorduri vesele de chitară. Prin case, copiii își pregătesc temele și, în mod sigur, majoritatea se pricep foarte bine la desen.
Acestea sunt semnele clare că „doamna Gina” reușește să dea aripi copiilor, insuflându-le drag de carte și de frumos, dar și respect pentru aproapele lor.”
Mai multe despre școala din Șeica și un video în care apare învățătoarea Virginia Benghea puteți găsi în materialul: Cum colaborează primarul și directorul unei școli din județul Sibiu în folosul copiilor: „Este primul care vrea să facă atât de multe”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1393
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gabriel Basalic
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
O sibianca
Acum 3 ore
Oblio
Acum 3 ore
Emil