După o ședință de Guvern în care a fost aprobat un nou împrumut din care autoritățile să încerce finalizarea reabilitării sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii, promite că proiectul demarat în urmă cu două decenii va fi finalizat „într-un timp rezonabil”.
Negociat încă de anul trecut și semnat în iulie 2023, Acordul de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, bancă ce face parte din grupul Băncii Mondiale) a fost ratificat de Guvern în ședința de joi după-amiază. Din cei 100 de milioane de euro alocați rambursabil prin acest acord, România se angajează să întocmească documentațiile unu viitor „cartier al Justiției„ în capitală și să finalizeze reabilitarea și modernizarea a șapte sedii de instanțe, printre care și Palatul Justiției din Sibiu.
Ratificarea acordului de împrumut a determinat-o pe președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, totodată și ministru al Culturii, să anunțe că „se deblochează lucrările la Tribunalul Sibiu”. „Vreau să mulțumesc ministrului Justiției, Alina Gorghiu pentru demararea acestui proiect, o parte din banii care vor fi investiți în urma acordului cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează să ajungă în Sibiu, la reabilitarea sediului Tribunalului. Lucrările de aici sunt începute în urmă cu mai mulți ani și sunt blocate din cauza birocrației, a greșelilor de proiectare și execuție și a lipsei banilor. Alocarea de fonduri va urgenta etapele rămase de desfășurat, iar actul de justiție în județul Sibiu va fi realizat într-un sediu modern, într-un timp rezonabil”, transmite Turcan, prin intermediul unui comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
Conform acordului de împrumut, cele 100 de milioane de euro trebuie cheltuite până la finele lui 2030.
De peste două decenii
Proiectul de reabilitare a Palatului Justiției a început în 2002, când a fost aprobat primul studiu de fezabilitate. Lucrările au început în 2011 și au fost întrerupte prin rezilierea contractului în 2019. De menționat că lucrările erau finanțate tot printr-un acord de împrumut semnat cu Banca Mondială, care a fost prelungit și s-a încheiat înainte ca Ministerul Justiției să reușească să finalizeze reabilitarea Palatului Justiției.
Un nou studiu de fezabilitate a fost dat în lucru anul trecut, dar contractul a fost reziliat anul acesta după ce reprezentanții magistraților au cerut și amenajarea unei parcări subterane, printre alte solicitări suplimentare.
Practic, proiectul de reabilitare se află din nou în faza incipientă a angajării unei firme care să întocmească studiul de fezabilitate.
În tot acest timp, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează într-o clădire închiriată pe str. Ocnei pentru aproximativ 80.000 de euro pe lună.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: raluca turcan promisiun reabil , Raluca Turcan , Judecătoria Sibiu , Palatul Justiției , Ministerul Justiției , Tribunalul Sibiu , Ministrul Culturii
Vizualizari: 1375
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Unul
Acum 4 ore
Eu
Acum 4 ore
Barbu
Acum 4 ore
Unul
Acum 5 ore
Carcotel