Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Parcare subterană pentru Palatul Justiției: ruina din centrul orașului se întoarce doi ani în trecut, iar Justiția va fi dată în judecată

Parcare subterană pentru Palatul Justiției: ruina din centrul orașului se întoarce doi ani în trecut, iar Justiția va fi dată în judecată

Cel mai dezastruos proiect de reabilitare a unei clădiri din zona centrală a Sibiului a ajuns din nou în trecut: ministerul a reziliat contractul pentru actualizarea studiului de fezabilitate. Firma care a actualizat studiul anunță că va contesta în instanță rezilierea, pe motiv că a fost abuzivă: pe lângă faptul că nu a fost plătită, pentru actualizarea documentației au fost solicitate elemente noi, din afara contractului. Cum ar fi proiectarea unei parcări subterane. Astfel de detalii sunt, însă, doar o parte din absurdul situației în care se află proiectul.

Proiect demarat acum 21 de ani și pentru care execuția lucrărilor a început în urmă cu 12 ani, fiind sistată din 2019, reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu a ajuns în vara anului 2021 la o nouă procedură: cea de licitație pentru actualizarea studiului de fezabilitate, pe baza căruia Guvernul să aloce banii necesari finalizării lucrărilor (de acest proiect a fost responsabil Ministerul Justiției până în 2020, an în care a transferat responsabilitatea în seama Tribunalului Sibiu).

Citește mai multe despre actualizarea studiului de fezabilitate aici: Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, licitație pentru încă un rând de acte. Va avea și o ”sală a pașilor pierduți”

Procedura respectivă s-a încheiat în septembrie 2021, prin semnarea unui contract în valoare de 101.150 de lei, cu tot cu TVA, cu societatea Conpac Arhitect SRL, din Cluj-Napoca. Acești proiectanți aveau un termen de 60 de zile să actualizeze studiul de fezabilitate, conform caietului de sarcini. 

„Studiul de fezabilitate nu a fost finalizat, documentația înaintată către Ministerul Justiției fiind incompletă (...). Astfel, având în vedere că proiectantul nu a completat documentația conform cerințelor beneficiarului și ale Ministerului Justiției, Tribunalul Sibiu, pentru neexecutarea întocmai a obligațiilor contractuale vizând termenul de predare și conținutul lucrării întocmite de executant, a reziliat contractul de prestări servicii în luna mai 2023”, arată Ministerul Justiției, într-un răspuns dat zilele trecute la o interpelare realizată de deputatul Dan Barna (USR), referitor la dezastruoasa situație a Palatului Justiției.

Proiectantul: „Mi-au cerut și parcare subterană”

Turnul Sfatului a luat legătura cu reprezentanții Conpac Arhitect SRL, care arată că lucrurile nu stau defel după cum au fost expuse de către reprezentanții Ministerului Justiției. „Este mult mai complicat subiectul. Noi vom face apel împotriva aceste rezilieri, deoarece nu a fost corect întocmită tema pentru atribuirea acestui contract. Adică au apărut cerințe suplimentare din partea Ministerului Justiției, cerințe care nu erau incluse nici în proiectul inițial și nici în caietul de sarcini. Noi am cerut să suplimenteze valoarea contractuală dacă sunt cerințe în plus, dar ei au decis rezilierea. Acesta este doar un aspect al modului în care s-a derulat contractul. Noi ne-am onorat contractul față de ceea ce a cerut Tribunalul Sibiu, dar ceea ce a cerut Tribunalul nu putea fi avizat de către Ministerul Justiției, deoarece acesta se pare că avea alte cerințe, suplimentare, în documentație”, arată Victor Pop, din partea societății clujene de proiectare.

Potrivit proiectanților clujeni, printre cerințele suplimentare venite de la Ministerul Justiției pentru reabilitarea Palatului de la Sibiu se numără un nou corp de clădire (în plus față de un noul corp prevăzut deja în curte), dar și o nouă parcare. „Ne-au cerut o nouă parcare subterană, care nu exista în proiectul inițial. Au fost tot felul de cerințe suplimentare care s-au schimbat foarte des”.

Lucrările de reabilitare au fost oprite în 2019

„N-am primit niciun leu. De fapt, am pierdut”

La începutul acestui an, Curtea de Apel Alba Iulia anunța că în data de 5 august 2022 a primit de la Tribunalul Sibiu studiul de fezabilitate actualizat și că, după verificarea acestuia, va fi trimis Ministerului Justiției pentru a fi avizat.

Proiectanții spun că, de fapt, SF-ul actualizat a fost predat încă din aprilie 2022.  „Iar răspunsul potrivit căruia documentația depusă de noi nu era bună a venit abia după un an. Perioadă în care noi am tot vorbit când la Sibiu, când la Alba Iulia și, apoi, la București. Va urma, probabil, un proces: noi nu am fost plătiți. Ba, mai mult, ne-au blocat  garanția de bună execuție, de 10% din valoarea contractului, deci noi deocamdată am pierdut bani. Asta deși am muncit la acest proiect, l-am digitalizat, ni l-am asumat și acum ne și vedem munca pierdută. Sper să nu facă uz de aceasta cât timp nu suntem plătiți”

Guvernul și Iohannis au aprobat un alt împrumut: „continuarea este foarte recomandată”

Proiectul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu a fost susținut financiar dintr-un împrumut accesat de Guvernul României de la Banca Mondială în anul 2004 (împrumutul avea în vedere finanțarea multor altor sedii de instanțe din țară, cum a fost cea din Mediaș, de exemplu). Acordul de finanțare a tot fost prelungit, deoarece Ministerul Justiției nu reușea finalizarea reabilitărilor de sedii de instanțe din țară. În cele din urmă, acordul de împrumut a încetat pe 31 martie 2017, iar de atunci nu au mai venit bani nici pentru finalizarea lucrărilor de la Sibiu.

Șase ani mai târziu, Ministerul Justiției arată că autoritățile centrale iau în calcul accesarea unui nou credit, din care să termine ceea ce nu au reușit să reabiliteze la timp în trecut. „Pentru obiectivul de investiții a fost analizată posibilitatea obținerii unei finanțări externe, iar Guvernul și Președintele României au aprobat în datele de 10, respectiv 25 mai, memorandumul cu tema «Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru susținerea realizării unui proiect cuprinzând transformarea digitală a sistemului judiciar, dezvoltarea Cartierului pentru Justiție și continuarea investițiilor în infrastructura instanțelor». Banca Mondială a comunicat  Ministerului Justiției lucrările propuse a fi finanțate în cadrul negocierilor. Conform raportului Băncii Mondiale, continuarea construcției Tribunalului Sibiu este foarte recomandată”, se mai arată în răspunsul transmis lui Dan Barna, sublinierile aparținând reprezentanților Ministerului Justiției.

Kafka ar fi invidios: și actuala documentație s-a perimat, de fapt

În 2016, când Ministerul Justiției semna un al doilea contract pentru finalizarea reabilitării Palatului Justiției, valoarea estimată a lucrărilor rămase de executat era de 6,3 milioane de euro.

Întrebat în cât timp consideră că ar putea fi finalizat Palatul Justiției, dacă ar exista banii necesari, proiect actualizat și constructor angajat, Victor Pop, proiectantul din cadrul Conpac Arhitect SRL, a preferat să nu încerce nicio estimare. „Cum să vă mai spun: noi am făcut actualizarea studiului de fezabilitate, dar între timp s-a schimbat legislația, atât pe partea care ține de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cât și pe salarizarea din domeniul construcțiilor. Deci și dacă ar vrea să folosească SF-ul finalizat de noi, nu vor putea până nu îl vor actualiza din nou. Dar dacă se tot stă... eu știu câte bătăi de cap am avut noi...”.

Chirie de 80.000 de euro pe lună

Demarate pe baza unor documentații inițiate în 2002, lucrările de reabilitare a Palatului Justiției au început în 2011. De atunci, Tribunalul și Judecătoria Sibiu s-au mutat, pe rând, pe strada J.SBach, apoi pe Calea Dumbrăvii, iar din iunie 2020, pe strada Ocnei. În sediul fostei clădiri de birouri a fabricii Independența. Clădire pentru care Ministerul Justiției plătește o chirie de peste 80.000 de euro, în fiecare lună. Adică 2,75 milioane de euro până în prezent.

Citește și Se cere eliberarea trotuarului din fața Palatului Justiției. Primăria susține că trebuie o expertiză tehnică

Consultă aici, în format integral, răspunsul formulat de Ministerul Justiție la interpelarea deputatului Dan Barna

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sibian

Acum 2 luni

Constructia palatului a durat in jur de 3 ani si cei din prezent nu sunt in stare sa inceapa un proces de renovare nici dupa 10 ani. Mai are cineva vreo indoiala despre cum merg lucrurile in Romania? Doar pensii speciale si salarii babane pentru merite deosebite....
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Sa-l dea guvernului lui Viktor Orban, ca-i pasa mai mult de monumentele din Ardeal decat guvernului Romaniei.
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 2 luni

E simplu. Avem. Ce. Votam.
Raspunde

Momo

Acum 2 luni

Asta-i putregaiul care ne mănâncă noua din bani. Pensii speciale. Bun.
Raspunde

Ciorba reinclazita

Acum 2 luni

Evident ca cei care incaseaza cei 80.000 de euro pe luna au interesul si fac tot ce e posibil sa impiedice reabilitarea. Alo, DNA?
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 2 luni

In 2024 aceasta cladire se va vizita ca si Coloseum deci votati fdgr si pnl
Raspunde

Maria

Acum 2 luni

Cert este că în urma închirierii spatiilor de pe str. I. Bach și str. Ocnei rezultă niște milionari făcuți de deciziile unor angajați ai ministerului justiției. In primul caz, cu banii obținuți de la statul român (de la cetățeni) a fost construit un mic cartier de blocuri care l-am făcut și mai bogat pe primul deținător de spatiu. Probabil și în cazul al doilea se va întâmpla la fel. Vechea clădire are spatiu suficient pentru birouri, deoarece sunt libere încăperile in care se aflau avocații, notarii și executorii judecătorești (pe atunci toți angajați ai statului și taxele percepute nu erau exorbitante). Se caută motive să mai îmbogățească un deținător de astfel de spatiu. Care ar fi interesul din partea angajaților ministerului justiției de risipesc asemenea sume pe chirii?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Doua cuvinte incompetenta si nepasare. Intre timp, autoritatile locale trag pe nas creta. Despre asa numitele asociatii non-profit ce se lauda cu infrumusetarea orasului, mostenirea lui culturala, patrimoniu bla bla bla se pare ca si aia trag pe nas (creta sau altele). Sau, mai exista o explicatie: incet si sigur se asteapta degradarea cladirii pana la un nivel atat de avansat incat reabilitarea sa nu mai fie fezabila si singura solutie ar fi daramarea ei (pentru ca evident se va invoca motivul ca prezinta un pericol pentru cetateni si nu mai poate fi restaurata). Nu ca ar prinde bine un bloc de P+3E + etaj retras acolo? :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus