Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu, declarată oficial începând de luni, aduce cu sine și o serie de îndoieli din partea sibienilor. Unii oameni cred că de acum înainte Sibiul ar putea deveni o țintă, în eventualitatea unui război. În cadrul ceremoniei de astăzi - găzduită de noul sediu de pe Calea Dumbrăvii - oficialii Armatei Române au avut un cuvânt de transmis populației locale.
”Dacă Doamne-ferește va fi un război, țintele sigure sunt pe harta adversarului. În mod cert. Eu cred că prin dislocarea Comandamentului Corpului Multinaţional la Sibiu acest loc a devenit mai sigur. Și nu doar mai sigur din punct de vedere al securității propriu-zise, ci și din faptul că prin relația pe care o avem cu autoritățile locale, comunitatea sibiană, vom încerca să facem parte cât de mult putem din comunitate. În planul pe trei ani pe care l-am stabilit la luarea în primire am stabilit trei linii mari. Una ține de asigurarea capacității operaționale și pregătirea pentru îndeplinirea misiunii pe care o avem. A doua linie de efort este dobândirea unui grad de respectabilitate corespunzător atât în ceea ce înseamnă comunitatea aliată, cât și comunitatea locală. O să ne vedeți mai des în viața Sibiului, până acum am fost mai concentrați să reușim să atingem această capabilitate operațională și am fost concentrați pe partea de instrucție, de aceea nu ne-ați prea văzut în spațiul public sibian. De acum înainte o să ne vedeți mai des pentru că eu cred că este absolut fundamental ca o relație deschisă, corectă cu cei din comunitatea sibiană, nu poate fi decât în beneficiul tuturor. Ne bucurăm că suntem în Sibiu”, a transmis sibienilor generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu.
Întrebat concret ce va face Centrul NATO de la Sibiu dacă mâine apare o amenințare reală pe teritoriul României, generalul-maior Iacob a fost ferm: ”Este puțin cam complicat să vă explic fără să depășesc nivelul de clasificare. Principala misiune pe care o avem este cea de descurajare și faptul că noi suntem acum în lanțul de comandă al NATO înseamnă, printre altele, că practic noi conducem forțele care acum sunt în România și Bulgaria, dislocate pentru asigurarea descurajării și instruirea în comun. Aceasta este prima misiune, descurajarea. Faptul că avem o structură de comandă coerentă, faptul că avem forțe dislocate de aliați pentru întărire, în esență fac parte dintr-un plan. Eu mă refer aici doar la partea de forțe terestre pentru că aceasta este menirea comandamentului. În mod evident, bazându-ne pe planurile la care făceam vorbire anterior, dacă situația o va impune suntem pregătiți să apărăm teritoriul României și al Bulgariei cu arma în mână”.
Reprezentanții comandamentului NATO de la Sibiu nu pot face public un număr de angajați, însă au exemplificat faptul că la exercițiul final, din prima parte a lunii octombrie, au participat aproximativ 450 de oameni. Prin urmare este posibil ca Centrul NATO de la Sibiu să aibă un număr similar de specialiști. De asemenea s-a precizat că 20% dintre angajați vor proveni din țările NATO, în afara României.
”N-aș vrea să intru foarte tare în cifre pentru că ajungem într-o zonă clasificată”, a precizat generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob.
Bugetul total inițial alocat Comandamentului NATO de la Sibiu a fost de 350 de milioane de euro, toți provenind din bugetul României. Dintre aceștia, o parte au mers pentru amenajarea sediului de pe Calea Dumbrăvii și dezvoltarea infrastructurii, o parte au mers pe achiziții de echipamente speciale și o parte sunt dedicați cheltuielilor de funcționare, inclusiv pentru exercițiile ample în vederea operaționalizării. Sediul de pe Calea Dumbrăvii este parțial funcțional, unele lucrări continuând și în 2024.
”Pentru noi acesta nu este un sfârșit și nu a fost un scop în sine. Obținerea capabilității operaționale proiectate astăzi, care pentru noi înseamnă că suntem gata, este doar începutul. Activitatea noastră este planificată pentru 2024, 2025 și 2026”, a concluzionat generalul Iacob.
Ideea a fost întărită și de generalul-locotenent Nicola Zanelli, comandant adjunct al Allied Land Command (LANDCOM) din Izmir, Turcia.
”Luăm parte astăzi la o realizare istorică. Dedicarea, implicarea, profesionalismul și munca în echipă arătată de Corpul Multinaţional Sud-Est din Sibiu a stabilit un nou standard și exemplifică principalele calități care fac alianța noastră măreață.
Țin să mulțumesc public României pentru că acesta este un foarte bun exemplu al unei planificări foarte bine făcută. Ați reușit să atingeți capacitatea operațională completă cu un an înainte, cu investiții proprii, într-un sediu uimitor. Acest imobil este organizat într-un mod cum n-am văzut nicăieri în Europa. Vă felicit pentru ce ați reușit și investiția făcută. România a dovedit astăzi un excelent exemplu în interiorul NATO și voi folosi acest exemplu în toate călătoriile mele prin Europa”, a declarat generalul-locotenent Nicola Zanelli.
Nu în ultimul rând, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a ținut să se adreseze sibienilor și autorităților locale.
”Profit de această ocazie pentru a mulțumi comunității sibieni și autorităților publice locale din garnizoana Sibiu. Sperăm ca investițiile Armatei să aducă și mai multă valoare frumosului oraș transilvan”, a transmis șeful Statului Major al Apărării.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3396
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Unul
Acum 4 ore
Eu
Acum 4 ore
Barbu
Acum 4 ore
Unul
Acum 4 ore
Carcotel