19 persoane au fost transportate la spital în urma accidentului dintre două microbuze, accident care a avut loc săptămâna trecută în intersecția care se cere de ani de zile a fi reglementată printr-un sens giratoriu
Este vorba de intersecția în cruce dintre DN7H, drumul către Rusciori și Calea Șurii Mici, de unde 19 persoane au ajuns în spital în urma unui accident produs săptămâna trecută. Nu doar companiile private, ci și chiar entități publice locale au solicitat amenajarea unui sens giratoriu în respectiva intersecție. A rezultat, însă, că avem de-a face cu un scenariu clasic de pasare a responsabilității din partea celor plătiți să rezolve lucrurile.
„Nu doar companiile private au cerut amenajarea unui sens giratoriu acolo”, spune Ruxandra Cibu Deaconu, consilier județean, după ce alte 19 persoane au ajuns la spital, în urma accidentului produs la intersecția vizată de solicitările a trei companii din zona industrială. Membră a Comisiei sociale din cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP, autoritate din cadrul Consiliului Județean Sibiu), Ruxandra Cibu Deaconu amintește că situația acestei intersecții a fost luată în discuție începând cu luna iunie a acestui an.
În acea ședință, comisia „a identificat o problemă de sistematizare la intersecția Căii Șurii Mici cu drumul național 7H și drumul spre Rusciori” și a decis să solicite Inspectoratului Județean de Poliție o situație cu accidentele rutiere produse acolo în ultimii trei ani. Date în funcție de care să se propună „măsuri pentru fluidizarea traficului și reducerea riscului rutier în intersecția sus menționată”.
Discuțiile din cadrul respectivei comisii au pornit de la o situație relativ similară: și intersecția dintre drumurile județene care leagă Sibiul de Rășinari și, respectiv, de Cisnădioara, era una cu un pericol ridicat de accidente. Urmare a accidentului cu patru morți, produs în luna mai 2023, autoritățile județene au introdus calmatoare și au redus limita de viteză în zona acestei intersecții.
CNAIR: nu intersecția, ci șoferii sunt de vină. Drumul să-l preia CJ
„Comisia a primit si analizat răspunsul la solicitarea trimisă către IPJ Sibiu, Serviciul Rutier, răspuns din care reiese că în perioada ianuarie 2019 - iulie 2023 au avut loc în zona respectivă 23 de accidente de circulație: șase accidente rutiere grave, soldate cu patru persoane decedate și șapte persoane rănite grav; 17 accidente rutiere ușoare, soldate cu 32 de persoane rănite ușor”, sunt datele pe care comisia socială a ATOP le-a avut pe masă în ședința din luna iulie 2023.
Iar cum era de domeniul evidenței faptul că acea intersecție „prezintă un risc rutier crescut”, comisia de la Sibiu a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Drumurilor Naționale (CNAIR) „luarea unor măsuri pentru fluidizarea traficului și reducerea riscului rutier în intersecția sus-menționată, având în atenție posibilitatea configurării intersecției pentru circulația în sens giratoriu”.
Patru morți și peste 50 de răniți, din care șapte grav, au fost numărați în această intersecție doar în ultimii patru ani. Șefii a cel puțin trei instituții aruncă de la unul la altul responsabilitatea acestei intersecții. Sursa foto: Google Earh
Transmisă pe 9 august 2023, solicitarea ATOP a primit răspuns de la CNAIR în ziua de 30 august și indică faptul că drumarii nu se simt responsabili de numeroasele accidente rutiere. „Amenajarea intersecției dintre DN7H și Calea Șurii Mici / DJ 143B a fost executată conform normativelor în vigoare; accidentele s-au produs pe fondul nerespectării regulilor de circulație și nu din cauza configurării intersecției. Traficul suplimentar în intersecție este generat de dezvoltarea municipiului Sibiu, adiacent Căii Șurii Mici (firme, ansambluri de locuințe)”, se arată în răspunsul semnat de Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, prin care se subliniază că limita de viteză pe tot tronsonul de drum în discuție este de 50 de km/h și este „semnalizată cu indicatoare specifice”.
Conducerea Companiei aduce în discuție un alt subiect pe această temă, și anume cine este responsabil de administrarea drumului cu o lungime de 3,3 km, aflat între sensul giratoriu de la ieșirea din Sibiu către Cristian și centura ocolitoare cu profil de autostradă. Drum care în prezent poartă numele de DN7H, dar și strada Salzburg și care în urmă cu mai bine de 15 ani era botezat DJ 106B. Respectivul drum a aparținut Consiliului Județean Sibiu, după care a fost preluat de către CNAIR pentru a fi utilizat drept variantă pentru traficul de tranzit, după ce în decembrie 2010 a fost inaugurată centura ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă. Iar cum din 2013 s-au deschis circulației și tronsoanele de autostradă dinspre Sibiu către Sebeș, reprezentanții CNAIR arată că au solicitat autorităților locale să-și ia înapoi cei 3,3 km de drum.
„DN7H nu mai deservește scopul pentru care a fost preluat în administrare, motiv pentru care Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a inițiat procedurile de predare către Consiliul Județean Sibiu”, se mai arată în adresa redactată la finele acestei veri.
Poveste veche și promisiunea a nu mai puțin de două sensuri giratorii
Cine preia DN7H este o poveste veche de când a fost deschisă circulația pe autostrada către Sebeș: Consiliul Județean Sibiu n-a mai vrut înapoi drumul, arătând că oricum are aproape 1.000 de km în administrare și, în cele din urmă, ar trebui să-l preia municipiul Sibiu. A cărui primărie, care în hărțile oficiale a pus drumului numele de strada Salzburg, n-a vrut să-l preia deoarece cealaltă parte a drumului aparține comunei Cristian.
De o parte și de alta a căii pe care nimeni n-o vrea numărul companiilor a tot crescut, fără ca drumul să capete măcar trotuarele solicitate de către miile de muncitorii care merg zilnic acolo.
În urmă cu cinci ani, de la șefii responsabili de drumuri, la cei din Poliție, primării și companii, cu toții s-au reunit într-o ședință la Prefectură, pentru a constata că așa nu se mai poate, că este nevoie de trotuare, treceri de pietoni, semafoare și un sens giratoriu (detalii aici). „Ne-am luat angajamentul că vom face toate demersurile necesare pentru ca într-un timp cât mai scurt să avem o hotărâre de guvern prin care strada Salzburg să treacă în grija autorităților locale pentru ca astfel să se poată face investițiile de care are nevoie atât Sibiul cât și comuna Cristian” , transmitea Horațiu Marin, subprefectul din acea vreme. În anul în care a mai rămas pe funcție, situația DN7H nu s-a modificat cu nimic.
Interesant este că în planurile pe care autoritățile locale le-au plătit până acum, în zona intersecției cu risc crescut de accidente sunt prevăzute chiar două viitoare sensuri giratorii. Unul este promis, în viitor, de Primăria Sibiu chiar în intersecția în discuție: conform studiului de fezabilitate elaborat pentru modernizarea Căii Șurii Mici, Primăria are în vedere amenajarea unui sens giratoriu la intersecția cu DN7H (despre care nu arată că ar avea în intenție să-l preia). Realizarea acestui sens giratoriu are, însă, un termen nedefinit pentru implementare, având în vedere că – în vara acestui an – Primăria Sibiu a decis să amâne modernizarea ultimei părți a Căii Șurii Mici, din motive legate de lipsa de fonduri.
Citește și Lărgirea Căii Șurii Mici până la șase benzi de circulație se împarte în două: e prea scumpă
Al doilea sens giratoriu este promis în zonă de către Consiliul Județean Sibiu: ar urma să fie amplasat la o distanță de aproximativ 250 de metri înspre Sibiu de intersecția dintre DN7H și Calea Șurii Mici. Iar de acest sens giratoriu amintește și CNAIR, în adresa transmisă ATOP-ului. „Precizăm că în Comisia tehnică DRDP Brașov a fost avizat PUZ-ul «Construire Varianta ocolitoare Sibiu Sud» cu debușare în sensul giratoriu pe DN7H, la km. 2+250, unde s-a făcut recomandarea relocării străzii Calea Șurii Mici, în sensul giratoriu propus prin PUZ”.
Termenul de implementare a unei variante ocolitoare Sibiu sud – proiect vocal contestat mai ales de rășinăreni – nu poate fi, însă, estimat. CJ Sibiu lucrează la acest proiect de mai bine de trei ani, fără ca studiul de fezabilitate să fie încă finalizat și, prin urmare, fără să existe deocamdată sursa de finanțare, pe care CNAIR s-a obligat să o obțină.
Din promisiuni, vom avea nu unul, ci două sensuri giratorii. Deocamdată, fără termene de implementare
„Toți ridică din umeri”
„Mor oameni pe șoselele din Sibiu, unii mai scapă ca prin minune, dar rămân mutilați pe viață, din aceste accidente grave și nimeni nu face nimic. Și când spun nimeni mă gândesc în primul rând la Consiliul Județean, IPJ și CNAIR. Este incredibil cum toți ridică din umeri și spun că oamenii sunt de vină, pentru că nu respectă semnele rutiere”, declară Ruxandra Cibu Deaconu, consilierul județean din partea USR, membră a comisiei sociale ATOP.
Ruxandra Cibu Deaconu
Ea condamnă pasivitatea cu care autoritățile dau replici din categoria „mortul e de vină” și arată faptul că locurile în care ar trebui intervenit cu soluții de calmare și creștere a siguranței în trafic sunt mult mai multe. „Ni s-a răspuns că nu se poate face nimic. Nici aici, pe Calea Șurii Mici, nici pe Hula Bradului, nici la ieșirea dinspre Muzeul Astra și mai sunt intersecții negre. Eu știu că se poate și nu ne oprim aici. Este nevoie de reconfigurarea acestor intersecții ale groazei, soluții există, pentru că în alte țări au fost aplicate și funcționează. Se pot face sensuri giratorii, pentru calmarea vitezei, se pot pune semafoare, se pot face intersecții inteligente, care să împiedice conflictele de trafic, adică virajul la stânga. Cu siguranță specialiștii pot face studii de trafic și pot propune cele mai bune soluții. Important este ca autoritățile să-și facă treaba: să-i protejeze pe sibieni, pentru că sunt plătite pentru asta. Este o crimă să stai și să te uiți cum unii încalcă legea și îi ucid pe alții și să spui «nu putem face nimic», pasând responsabilitatea de la unii la alții. Cei care sunt în pozițiile de decizie în instituții sunt vinovați moral de toate aceste victime”, declară, din opoziție, Ruxandra Cibu Deaconu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: intersectie rusciorului calea , statul degeana patru morti 50 , strada salzburg , Calea Şurii Mici , Consiliul Judetean Sibiu , Primăria Sibiu , sens giratoriu
Vizualizari: 4523
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Iosif
Acum 3 ore
Cosmin
Acum 3 ore
Doru
Acum 4 ore
Xxx
Acum 4 ore
Xxx