Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Gaură de peste 30 de milioane de lei în bugetul Sibiului din cauza POR și PNRR. Astrid Fodor: ”Sunt cereri depuse încă din iunie sau iulie 2023”

Gaură de peste 30 de milioane de lei în bugetul Sibiului din cauza POR și PNRR. Astrid Fodor: ”Sunt cereri depuse încă din iunie sau iulie 2023”

Sibiul are de recuperat 30,6 milioane de lei de la stat, în urma unor proiecte care se realizează în municipiu prin programele POR 2014 – 2020 și PNRR, anunță Libertatea.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a declarat că a depus cereri de rambursare în valoare de 30,6 milioane de lei doar pentru programul POR 2014-2020, dar care nu au fost „încă onorate”.

„Unele cereri au fost depuse recent, în septembrie, dar altele sunt depuse încă din iunie sau iulie 2023 și nu s-au efectuat încă plățile”, a precizat Astrid Fodor pentru Libertatea. Se ajunge astfel la o distanță de peste patru luni între depunerea cererii de rambursare și primirea banilor. 

Fodor precizează că în cazul proiectelor derulate prin PNRR, întârzierile sunt mai mari față de termenul asumat prin contract de guvern pentru efectuarea plăților, adică 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii. 

„Efectele acestor întârzieri sunt mai serioase, pentru că, în cazul PNRR, plățile către furnizorii de servicii, bunuri și lucrări nu se pot face din bugetul local. Chiar dacă suma solicitată nu este foarte mare, fiind de 613.000 de lei, întârzierile pot cauza probleme cu contractanții cărora nu le sunt plătite sumele cuvenite pentru serviciile prestate sau livrate”, a fost mesajul transmis de Astrid Fodor.

500 de milioane de euro, datorii la municipii

O analiză a Asociației Municipiilor din România arată că sunt datorii de aproape 500 de milioane de euro către autoritățile locale pentru proiectele cu fonduri europene, iar „șantierele se pot închide, dacă banii nu vin rapid”.

Primarii de mari municipii s-au întâlnit la începutul săptămânii cu ministrul dezvoltării, Adrian Veștea, și au ridicat problema întârzierilor la plată către autoritățile locale. „Partea de coparticipare a guvernului nu a funcționat, nu a avut bani. Sunt întârzieri la plată pentru proiectele cu fonduri europene”, a declarat, joi, pentru Libertatea, Constantin Toma, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR), care este și edilul Buzăului.

Exercițiul financiar 2014 – 2020 pentru programe operaționale a fost prelungit cu încă trei ani, perioadă în care se pot face investiții și deconta bani europeni. Termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este 31 decembrie 2023.

Podul de pe Rusciorului, proiect făcut cu bani din POR

Subtraversarea podului de pe strada Rusciorului cu pistă pentru biciclete, astfel încât pista făcută recent de primărie de-a lungul Cibinului să aibă continuitate este unul din proiectele în curs de execuție în municipiu, cu bani din programul POR 2014 – 2020.

Compania CON-A a demarat în luna septembrie lucrările, iar în prezent se lucrează pe malul apei, pe strada Râului pentru ”coborârea” pistei de biciclete pe sub podul peste Cibin. De altfel, soluția nu este una inovatoare, ea existând deja la celelalte poduri din vecinătate.

Licitația a fost câștigată de compania CON-A, ea realizând și pista de biciclete recent inaugurată. Lucrările vor costa aproape 3,4 milioane lei. Finanțarea acestor lucrări ar urma asigurată din fondurile alocate Sibiului prin intermediul POR 2014 – 2020, program în cadrul căruia vor mai fi eligibile doar cheltuielile realizate până la finele acestui an.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Xdgfh

Acum 1 lună

3.4 mil RON pentru rahatul de legatura de sub pod? batie de joc pe bani multi...
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

La dat gauri suntem specialisti ,adica cei de la butoane ! Dai o gaura intr-o parte si apare o casa de vacanta in alta parte , poate fi si pe Coasta de Azur ,casa nu gaura !
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Vai,ce tragedie!Dar de banii aruncați de voi pe fereastră nu spuneți nimic?Fabrica de cultură Gusterland?Sau cei dați intotdeauna numai formelor de casă pe lucrări scumpe și inutile?Credeți că nu veți plati niciodată pentru ticăloșia voastră?
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Știți de ce este gaura : din cauza pensiilor speciale care nu mai pot fi plătite și a salariilor nesimțite din unele companii de stat care nu-și pot plătii nici contribuțiile la sănătate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus