Președintele Clubului economic german Transilvania (DWS), Wolfgang Köber, consideră că Sibiul a ajuns la o așa-numită „saturație” a investițiilor și spune că orașul e gata pentru un nou nivel. Și anume: extinderea și consolidarea domeniului IT, Sibiul având un avantaj în fața Clujului, din punctul de vedere al costului vieții.
Într-o discuție recentă pe care am avut-o cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea clubului, Wolfgang Köber a făcut o retrospectivă a celor mai bune și mai provocatoare etape pentru investițiile germane în Sibiu.
„Cred că pandemia Covid-19 a fost o provocare foarte mare pentru toți membrii Clubului, pentru că ne-am lovit de situații complet noi, problematice la început, în privința costurilor de logistică; apoi mulți investitori au fost în situația de a nu mai putea opera. A fost o încercare nu atât pentru Club în sine, cât pentru întreaga economie și ne bucurăm că acea perioadă dificilă a trecut.
Perioada cea mai bună pentru noi a fost în vremea în care investitorii veneau în număr mare în Sibiu”, a sumarizat Köber. Totodată, el crede că acum investițiile în Sibiu au ajuns la un nivel în care au nevoie de o nouă direcție: „N-aș vrea să vorbesc despre o saturație, dar s-a ajuns la situația în care s-a umplut acel gol existent anterior în piața forței de muncă”.
Foto: Aurelia Brecht
În continuare se fac investiții mari în Sibiu
„În continuare se fac investiții mari în Sibiu. De exemplu, firma IFM a făcut a treia investiție în Sibiu și asta în plină pandemie și la început de război, demonstrând că se poate face în continuare business, în pofida acestor situații dificile. Acum, investitorii sunt loviți puternic de costul de energie, de aceea mulți s-au gândit cu ce soluții noi ar putea veni pentru a reduce costurile.
Mulți s-au orientat spre energie verde, adică producție proprie cu panouri fotovoltaice, mai ales pentru halele mari, cu suprafețe enorme. Aici pot da exemplul unor companii foarte bune, cum ar fi Bosch Blaj, Sefar din Sighișoara pe care le-am vizitat personal și am văzut cât research fac și cât se dezvoltă pentru a acoperi nevoia de energia cu cea produsă in house. Atât Sefar, cât și Star Transmission din Sebeș, dar și Continental sunt foarte activi pe acest segment. Deci toate firmele germane au acest footprint (amprentă - n.n.) verde. Sunt investiții mari, într-adevăr, dar rentabile pe termen lung”, a explicat președintele DWS.
Întrebat ce are în vedere când se referă la așa-numita „saturație” de investiții la Sibiu pe anumite segmente și dacă sunt avute în vedere domenii noi pentru care pot fi atrase investiții, președintele Clubului economic german Transilvania s-a referit la intenția organizației de a atrage companii care să investească, respectiv să dezvolte sectorul IT în Sibiu.
Sibiul e pregătit pentru un nou nivel al investițiilor
„Eu consider că în Sibiu suntem pregătiți pentru un nou nivel. Acum, una din marile noastre preocupări este creșterea și extinderea sau consolidarea, mai degrabă, a domeniului de IT, pe partea de software, în Sibiu”, ne-a spus Wolfgang Köber.
Acesta compară piața sibiană cu cea din Cluj, cunoscută pentru prezența IT-ului pe piața muncii, dar crede că Sibiul are un avantaj încă neexplorat de investitori - costul vieții:
„Noi avem acum oameni foarte buni pe anumite segmente, cum ar fi cyber security. Însă ei privesc către Cluj. Deși Clujul înseamnă costuri foarte mari. În ce sens? Pentru a te bucura de un nivel de trai similar celui din Sibiu, în Cluj plătești semnificativ mai mult. Prin urmare, trebuie să și câștigi mult mai mult pentru a-ți permite un nivel de trai care, la Sibiu, este posibil la jumătate din preț. Asta se reflectă și în costul produsului. Ca să poată să genereze un produs, pe un angajator îl costă foarte mult și astfel nu mai poate fi competitiv pe plan internațional. Aceste aspecte luate împreună generează o șansă încă nedescoperită pentru Sibiu. Astfel, împreună cu partenerii din învățământ și cu un IT Cluster care s-a format la Sibiu încercăm să dezvoltăm acest domeniu.
Însă este un subiect care trebuie să includă toate punctele de vedere și toți jucătorii din piață. Ce pot spune cert acum este că ne dorim foarte mult atragerea companiilor germane de IT în Sibiu”.
Köber a amintit că investiții deja se fac în acest sens. „În toamna aceasta s-a finalizat o investiție a firmei Bosch, care deschide un centru IT pe malul Cibinului. Avem Visma, care este o firmă foarte puternică, firma Continental care are un departament foarte puternic pe partea de soft. Deci, se lucrează (...)”.
Nevoia de spații office și de turism rural
Un alt aspect asupra căruia a atras atenția Wolfgang Köber sunt activitățile de office, referindu-se la faptul că în Sibiu ar exista o mare nevoie de spații de oficii. „Cu 2-3 ani înainte de pandemie exista un deficit de 70.000 de mp de office-space categoria „A”. Între timp, piața s-a remodelat; s-a mers mult pe home-office, deși se vede că nu pentru toți e cea mai bună soluție. Aceste aspecte ar trebui luate în considerare”, a punctat președintele DWS.
În altă ordine de idei, Köber a subliniat importanța mediului rural, care nu trebuie să fie ocolit atunci când vine vorba despre investiții. „Eu aș încuraja oamenii să investească în mediul rural – în turism, în promovarea naturii unice în România, desigur în meșteșuguri. Să valorificăm acest lucru; să punem accent pe dezvoltarea micro, a comunităților, pentru că aceea e o șansă pentru viitor”.
Transilvania poate înlocui Asia
Întrebat cum s-a schimbat percepția investitorilor germani față de piața din România în ultimii 3 ani, Wolfgang Köber spune că „există o cu totul altă viziune acum”. El se referă la așa-numitul concept de near-shoring, opinând că România în general, dar și regiunea Transilvania în special poate înlocui Asia în alegerea afacerilor pe partea de producție. „Ce înseamnă asta? S-a constatat că Asia nu este neapărat cea mai bună opțiune pentru producția destinată spațiului european. Ca piață de desfacere - da, dar nu pentru a produce un anumit bun care să ajungă pe rafturile noastre. Din acest motiv producătorii încep să se reorienteze către țări europene: ești mult mai rapid, poți controla mai ușor toate procesele. Este acea predictibilitate în piață care ajută foarte mult”.
Singura problemă încă rămâne la nivel de promovare - investitorii occidentali încă nu știu pre multe despre piața de aici, crede președintele DWS. „Acum pentru Transilvania, ca regiune, este important să se promoveze, să arătăm cine suntem și ce putem oferi pe partea de near-shoring. Din păcate, cei din Vest încă ne cunosc foarte puțin. Când vin investitorii din Vest în România încă rămân șocați de condițiile de aici, care sunt similare cu condițiile din vestul Europei. Noi încercăm să ne promovăm, inclusiv prin instrumente digitale, dar cel mai bun ambasador este tot omul, acel investitor care a investit în România și vede care sunt condițiile și opțiunile de aici. Ne bucură că totuși avem investitori - firme mici și mijlocii - care n-au avut până acum nicio tangență cu România și totuși au avut încredere și vin aici și se dezvoltă”, punctează Köber.
În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Wolfgang Köber ce părere are despre modificările fiscale, aprobate recent de administrația centrală, precum și care este mesajul transmis investitorului, în acest sens.
„Mesajul transmis ar fi că la noi întotdeauna trebuie să ai un pic de răbdare până se ajunge la varianta finală, cea publicată în Monitorul Oficial. În România mulți se tot plâng că nu există predictibilitate fiscală și nici juridică. Dar dacă analizăm strict ceea ce s-a comunicat și cum s-a comunicat, nu pot afirma că totul a fost chiar atât de rău”, a răspuns președintele Clubului economic german din Transilvania.
Comparând situația economică, Köber spune că „în Germania, în Austria cotele de impozitare se situează între 40 și 50%, foarte-foarte mari fața de România”. „Că la noi banii nu se cheltuiesc eficient este o altă discuție. Dar, credeți-mă, și alții au experiențe similare de gestionare ineficientă a resurselor. Acum cel mai important este să aducem în zona pozitivă de impozitare pe acei actori care acționează în afara legii fiscale și asta este o problemă mult mai mare”, a mai punctat președintele DWS în context.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: presedintele clubului economic , investitii germane in sibiu , wolfgang koeber , investitii sibiu , Wolfgang Köber
Vizualizari: 5315
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Bebe
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 2 ore
Kokos