Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Aeroportul se așteaptă la un profit de sub un milion de lei în acest an. „Incertitudine în ceea ce privește cererea de transport aerian de persoane”

Aeroportul se așteaptă la un profit de sub un milion de lei în acest an. „Incertitudine în ceea ce privește cererea de transport aerian de persoane”

La două luni de la prezentarea noului Aeroport sibian de către administrația județeană ca fiind o realizare de care „să fim mândri”, conducerea regiei autonome anunță că anul 2024 va fi marcat de „un grad de incertitudine în ceea ce privește cererea de transport aerian de persoane”. Aeroportul a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli pe acest an reprezentanților Consiliului județean.

CJ Sibiu se va întruni în ședință extraordinară mâine, 21 martie, ca să aprobe proiectul de hotărâre privind bugetul Aeroportului Internațional Sibiu pentru anul 2024. 

Conform proiectului, în anul 2024, se preconizează a fi realizate venituri totale în valoare de aproape 30,5 milioane lei, în funcție de posibilitățile reale de încasare ale acestora, reprezentând o creștere cu 22,43 % față de nivelul realizat în anul 2023, când veniturile au fost de 25 milioane lei. Cea mai mare parte a veniturilor o reprezintă sumele încasate din serviciile prestate – aproape 10,8 milioane lei – ceea ce înseamnă serviciile aeroportuare (aterizare/decolare, iluminat, staționare, servicii pasageri, taxa de securitate), venituri obținute din exploatarea parcării și venituri din închirierea spațiilor comerciale.

9 milioane lei sunt venituri din exploatare, reprezentând în principal din subvențiile pentru investiții (imobilizări) provenite din cota de amortizare lunară a imobilizărilor efectuate din fonduri publice alocate din bugetul local al județului Sibiu și din subvențiile pentru investiții din POIM, în creștere cu 89,69% față de anul 2023; iar 5 milioane lei reprezintă venituri din redevențe și chirii, care, potrivit proiectului de hotărâre, sunt în creștere cu 56,65% față de nivelul realizat în anul 2023.

În ceea ce privește cheltuielile prognozate pentru anul 2024, acestea sunt în cuantum de 29,6 milioane lei, în creștere cu 23,18% față de 2023, când acestea au depășit ușor suma de 24 milioane lei. Cheltuielile Aeroportului sibian sunt fundamentate în funcție de activitățile concrete din programele de achiziții de bunuri și servicii pentru desfășurarea activității, pe baza posibilităților reale de plată a acestora, a programelor de investiții și dotări, în limita surselor legale de finanțare a acestora, a recalculării cheltuielilor de natură salarială și a cheltuielilor de mandat.

Astfel, datele administrației Aeroportului Internațional Sibiu arată că la încheierea exercițiului financiar 2024 se așteaptă un profit în valoare de 880.840 lei.

Cu toate acestea, datele financiare prezentate sunt estimative, având în vedere că acestea depind inclusiv de utilizarea aeroportului de către pasageri.

Citește și: Aeroportul Sibiu, pe locul 6 în 2023, după numărul de pasageri: ne-a depășit Craiova. Scădere cu 11% față de anul trecut

„Anul 2024 va fi marcat de un grad de incertitudine în ceea ce privește cererea de transport aerian de persoane, aspect care face ca și estimările de trafic pentru anul 2024, realizate de către Aeroportul Internațional Sibiu, să nu aibă un grad ridicat de acuratețe, mai ales că factorii determinanți ai numărului de pasageri transportați de pe un aeroport regional au un caracter exogen, strict legat de capacitatea disponibilă/alocată de operatorii aerieni în conformitate cu politicile proprii de dezvoltare a rețelei de rute”, scrie în nota de fundamentare transmisă de conducerea aeroportului consilierilor sibieni.

Conform documentului, în acest an pentru conducerea Aeroportului sibian nu este prevăzută componenta variabilă a remunerației, adică a primelor pentru realizarea indicatorilor financiari-economici.

Citește și: Crește numărul curselor pe Aeroportul Sibiu, dar numai spre München: Lufthansa sporește frecvența zborurilor săptămânale

Reprezentanții Aeroportului din Sibiu au transmis CJ și lista investițiilor pentru acest an. Aceasta însă nu este foarte bogată, fiind menționat doar proiectul aflat în faza I privind lucrările la infrastructura aeroportuară, în valoare de 2,8 milioane lei. Totodată, la capitolul „investiții noi” sunt amintite derularea a două studii – unul „de influență”, care va costa 50.000 lei și altul „de fezabilitate pentru parc fotovoltaic”, în valoare de 270.000 lei. Despre parcul fotovoltaic Turnul Sfatului a scris anterior.

Citește și: Noul Aeroport Sibiu: pasagerii sunt obligați să ocolească sute de metri pe jos, pentru a ieși din parcare sau în stația Tursib. „Foarte prost. Nu mai venim!”

În total, pentru investiții și dotări Aeroportul planifică să cheltuie 3,3 milioane lei, din care 2,8 milioane lei vor fi bani din credite externe, iar aproape 100.000 lei din bugetul CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

Xxx

Acum 3 săptămâni

Deci asa cum parca ne a mai comunicat CJ vina e a oamrnilor ca nu zboara!!! Nu se spune ca in primul rind oamenii...neavind aripi cei care se ocupa de aeroport ar trebui sa faca eforturi sa atraga n companii la Sibiu ca oanenii ( care le reamintesc ...n au aripi) sa poata zbura! Daca de ex la Cluj n ar fi ...10..20 companii nici acolo oamenii...n ar zbura! Asa ca aduceti 10 companii...sa fie vreo 20 ..30 de zboruri pe zi si sa vedem atunci...zboara oamenii sau nu! Plus ca de la Sibiu ar putea zbura asa cum am mai aflat de la CJ chiar si albanezii !
Raspunde

Belly Soup Airways

Acum 3 săptămâni

Draga echipa castigatoare liberala, pai de ce nu faceti noul spital judetean pe locul actualului aeroport? Nu de alta, dar peste tot in Europa si in lume, zborurile si-au revenit, doar la Sibiu nu mai zboara nici o companie, cu exceptia prapaditilor de la Lufthansa si Austrian, care au preturi de minim 200-300 euro dus-intors. Pana si baraca de la Brasov v-a depasit. E ca si cand va laudati cu o investitie de nu stiu cate miliarde intr-un circuit de Formula 1 dar pe care il folositi ca sa faca prietenii vostri de la NSA liniuțe cu basculele cu care murdaresc drumul spre Sacel. ****! (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

NSA murdaresc toate drumurile si nimeni nu se atinge de ei: str Henri Coanda, langa Autostrada e nor de praf de la balastiera lor, Stefan cel Mare unde intra din drumul de la balastiera, etc. PNL mizerie locala, sper sa dispareti la urmatoarele alegeri.
Raspunde

Vasile Aviatoru'

Acum 3 săptămâni

Nici o zi fara o stire despre aeroport.
Raspunde

Alex

Acum 3 săptămâni

Are profit cât o afacere cu înghețată de pe centru.
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Sibiu, Brașov, Cluj, Târgu Mureș și chiar Timișoara sau Oradea, toate orașe cu aeroport in prezent. Concurența este și va fi inevitabilă. Vor supraviețui și vor face profit cele corect și optim administrate. Place sau nu, asta e realitatea. Iar chestia cu bani de la C.J. nu poate ține la infinit și nici nu garantează automat profitul. Așa că, treziti-vã, până nu e prea târziu. Ați cheltuit o căruță de bani, va propuneți in continuare investiții dar probabil că și anul asta tot fără aer condiționat va trece. Și până una-alta, de atâtea garduri, oamenii se plimbă aiurea în tramvai cu valizele. Zboruri nou de la anul sau Fly Lilli cu 2,3 avioane? De râs dacă nu ar suna a pagubă tristă.
Raspunde

Newman

Acum 3 săptămâni

Schimbati directorul aeroportului si presedinta CJ cu oameni competenti.De praduitori politici ne-am saturat.
Raspunde

Mateiash

Acum 3 săptămâni

Directorul este un om fara onoare. Oare cum are curaj sa mai scoata capul in lume dupa ce s-a intamplat? Mai face si pe marele director.

Raspunde

Mircea

Acum 3 săptămâni

In acest timp, conducerea aeroportului se lăfăie la targuri internationale aeronautice, pe banii sibienilor, impreuna cu membri de familie sau apropiati. Consiliul judetean nu ia masuri?

Raspunde

Herr

Acum 3 săptămâni

Cu doua decolari pe zi ce sa faci?? Am urmarit de curiozitate decolarile de la Cluj, 23!!! Un management dezastruos al Aeroportului girat de CJ Sibiu!!! Demisia in bloc si adusi oameni competenti!
Raspunde

Dan

Acum 3 săptămâni

TOT CE E MANAGERIAT DE cj sIBIU/cIMPEAN E DEZASTRUOS! Profit mic=cheltuieli mari cu clientela politica pe posturi calde si sigure la stat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus