Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Reducerea curselor Tursib: niciun șef din CA nu vine să explice cum s-a ajuns aici. „Își arată desconsiderarea”

Reducerea curselor Tursib: niciun șef din CA nu vine să explice cum s-a ajuns aici. „Își arată desconsiderarea”

Doar Zeno Sârbu, directorul tehnic (foto stânga), și Anca Presecan, directoarea economică aflată în preaviz (foto dreapta), au venit să vorbească reprezentanților CL Sibiu despre starea Tursib

La întâlnirea programată vineri dimineața pentru a discuta varianta propusă de conducerea interimară a Tursib, de a reduce temporar numărul curselor prin oraș, nu a participat niciunul din cei cinci membri ai Consiliului de administrație ai societății. Singurii care au reprezentat societate au fost directorul general interimar și directoarea economică aflată în preaviz. Cei cinci membri ai CA au fost aleși de către primarul Astrid Fodor.

Întâlnirea organizată la sediul Primăriei Sibiu a fost stabilită de săptămâna trecută, în urma ședinței Consiliului local în care pe ordinea de zi era proiectul de aprobare a noului program de circulație a autobuzelor Tursib. Un program prin care se propune ca – până la finele anului, cel puțin – să fie eliminate din circulație aproximativ 100 de semicurse zilnic (adică autobuze care dublează cursele principale). Propunerea este justificată prin faptul că, din cauza lipsei de șoferi, cei existenți au acumulat zeci de mii de ore suplimentare care, plătite dublu față de orele normale de lucru, au dus la epuizarea fondurilor disponibile din bugetul de salarii. Iar pentru a rămâne bani pentru plata salariilor până la finele acestui an, conducerea interimară a Tursib a propus reducerea numărului de curse, astfel încât orele suplimentare să nu mai sporească și să nu mai trebuiască a fi plătite, ci să poată fi recuperate de șoferi.

Amploarea impactului unei astfel de decizii – luată în contextul în care sibienii sunt îndemnați de Primărie să renunțe la mașinile personale, în favoarea autobuzelor Tursib – a determinat liberalii să anunțe că vor vot împotrivă. În cele din urmă, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, consilierii locali solicitând întâlnirea care a avut loc vineri pentru a căuta eventuale alternative.

După întâlnirea de azi, proiectul de reducere a numărului de curse Tursib - cu eventuale modificări - va fi pus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CL Sibiu, programată marți, 7 noiembrie.

„Este inacceptabil”

Nimeni din consiliul de administrație al Tursib nu a participat la ședința Consiliului local Sibiu de săptămâna trecută. La fel s-a întâmplat și azi dimineață, la ședința organizată cu reprezentanții grupurilor de aleși din Consiliul local. „Cu toate că s-a solicitat și s-a așteptat implicarea lor în această problemă la ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local, astăzi nici măcar unul dintre membrii Consiliului de Administrație al Tursib nu a fost prezent. Ei primesc o remunerație echivalentă cu salariul minim pe economie, în timp ce unii sibieni muncesc 8 ore pe zi, timp de o lună, pentru a obține aceeași sumă”, a anunțat Diana Mureșan, consilier local USR, pe pagina ei de Facebook.

Ea arată că și Consiliul de administrație al Tursib este responsabil de situația în care a ajuns societatea. „Este inacceptabil ca acești membri ai CA-ului să își arate desconsiderarea față de o problemă atât de importantă pentru comunitatea noastră. Oricine ar trebui să-și facă datoria și să-și asume responsabilitatea atunci când vine vorba de transportul public, un serviciu vital pentru sibieni iar calitatea sa afectează direct viața noastră de zi cu zi”, a mai scris Diana Mureșan.

Turnul Sfatului a încercat să ia legătura cu Mircea Ovidiu, cel care este președinte al Consiliului de administrație al Tursib de aproximativ zece ani, însă – la fel ca și după ședința Consiliului local – nu a putut fi contactat, fiind plecat din țară.

La ședința de azi dimineață, din partea Tursib au participat Zeno Sârbu, directorul tehnic al Tursib care ocupă interimar și postul de director general, și Anca Presecan, directoarea economică a Tursib, aflată în preaviz. Sebastian Torneanu, directorul general al Tursib, a demisionat în septembrie.

„Nu se poate ca cei din Consiliul de administrație să plutească, așa, pe un norișor roz în continuare și să nu își asume nicio responsabilitate sau, măcar, să vină cu niște explicații. Sunt 15.500 de ore suplimentare acumulate în acest moment, care – dacă ar trebui plătite – ar însemna o cheltuială salarială de aproximativ un milion de lei. O sumă care, la dimensiunea Tursib, ar fi putut fi acoperită din timp, probabil, prin luarea unor alte măsuri, poate printr-o reducere mai substanțială a programului pe timpul verii. Dar, acum, dăm tot orașul peste cap într-o situație complicată și nimeni din CA nu vine să discute măcar” , s-a arătat revoltat și Ionuț Ghișe (USR).

Cei cinci aleși de către Astrid Fodor

Pe lângă Mircea Ovidiu – care este și directorul general al Urbana, societatea prin care Primăria gestionează fondul locativ și spațiile comerciale –, din Consiliul de administrație al Tursib mai fac parte Vasile Maier (directorul general al Apă Canal SA), Rareș Sârbu (om de afaceri, proprietarul Rara Construct SRL, printre altele), Jens Kielhorn (singurul membru al CA cu studii și pregătire în domeniul mobilității urbane) și Irina Țepeș (expert contabil, aceasta fiind cea mai nouă membră a CA).

Componența consiliului de administrație al Tursib a generat ample discuții în Consiliul local Sibiu în urmă cu doi ani, după ce reprezentanții PNL și USR au inițiat un proiect prin care să fie organizat un concurs în vederea selecției membrilor respectivului consiliu de administrație. Propunerea venea în contradicție cu intenția primarului Astrid Fodor, care ar fi dorit să prelungească mandatele membrilor existenți.

Cum la vot ar fi câștigat inițiativa PNL și USR, primarul Astrid Fodor a apelat la o serie de prevederi legale în baza cărora a scos întreg Consiliul local din Adunarea generală a acționarilor societății, practic eliminând consilierii local din procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește numirea CA al Tursib. Care consiliu de administrație, mai departe, este cel care – printre altele – alege directorul societății. După modificările implementate de Astrid Fodor, adunarea generală a acționarilor Tursib a mai fost reprezentată doar de către primarul municipiului Sibiu.

Detalii aici: După ce au vrut să-i schimbe conducerea, consilierii Sibiului au fost scoși din acționariatul Tursib. Fodor, acuzată de lipsă de transparență

Rolul consiliului de administrație

Consiliul de administrație al societății de transport public a Sibiului este cel care stabilește direcțiile principale de activitate și dezvoltare a Tursib-ului, care numește și revocă directorii, elaborează și aprobă planul de management al societății.

Cei cinci membri ai CA sunt responsabili de verificarea sistemului de control intern, de evaluarea performanților directorilor, dar și de urmărire a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari. Citește mai multe despre rolul consiliului de administrație în hotărârea CL Sibiu adoptată în acest sens în 2020, care poate fi consultată integral aici.

Citește și Într-o ședință-record, aleșii Sibiului au aflat cum Tursib-ul se duce încet de râpă: pleacă șoferii, se reduc cursele și nu sunt soluții

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gicu

Acum 3 săptămâni

Tot circul ăsta știți pentru ce este? Este pentru a se tăia orele suplimentare efectuate sau în curs de efectuare. Se găsește un motiv "serios" pentru a nu mai fi plătite. Eventual se vor promite anumite zile libere, care se vor lua la anul și la mulți ani. Cunosc foarte bine practica asta. Este foarte veche și mult răspândită în mediul privat din Sibiu. Era chestiune de zile să vedem că se aplică și unei societăți de stat.
Raspunde

Dorin T.

Acum 3 săptămâni

Ati subliniat foarte bine oamenii de paie ai doamnei Fodor. Presedintele CA este turist in America, ceilalti tocmai si-au încasat indemnizația lunara. Totul e roz: USR latra, Fodor fluiera. Doar oamenii sufera. Noapte buna, votanti!
Raspunde

Newman

Acum 3 săptămâni

Acele consilii de administratie ar trebuii sa fie neremunerate.Atunci este posibil sa fie formate din membri atasati de comunitate si nu de bani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 3 săptămâni

Deștept ești bă, pe logica ta toți care au funcții de conducere ar trebui sa nu mai primească bani, să o facă din atașament
Raspunde

Ceac Noris

Acum 3 săptămâni

Tante primar a ales si cules persoane in consiliul de administratie al tursib doar persoane care folosesc automobile de la bmw x6 in sus , deci care le pasa de transportul public mai putin decit au negru sub unghie !!!! De aceea sa ajuns aici. La fel sa inconjurat doar de persoane care au propriul interes nu cel al comunitatii , si asa administreaza orasul de zici ca e mosia personala a celor cu bani din jurul stupului cu bani !!! Acum ca vin stranierii de la nato , vor sa le faca si alora niste chestii in detrimentul locuitorilor orasului.
Raspunde

Adrian

Acum 3 săptămâni

am vrut sa folosesc autobuzele Tursib sa merg din Strand pana in Selimbar...am schimbat 2 si cu tot cu asteptarea in statii a durat 40 de min....la fel cum as merge pe jos.. asa ca data viitoare ma sui in masina
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus