Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Noi proteste la CAS Sibiu după ce angajații spun că nu sunt băgați în seamă de politicieni. „Sper să nu ajungem la varianta în care nu vom mai putea deconta serviciile medicale”

Noi proteste la CAS Sibiu după ce angajații spun că nu sunt băgați în seamă de politicieni. „Sper să nu ajungem la varianta în care nu vom mai putea deconta serviciile medicale”

Protestele la Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu continuă. Marți, 7 noiembrie, angajații instituției au ieșit în stradă timp de două ore. „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Creșteri salariale din 2018 0%” sau „Vrem salarii decente” stă scris pe pancartele lor. Manifestarea inițială a început în data de 2 noiembrie prin refuzul angajaților de a mai răspunde fizic sibienilor. Până acum autoritățile naționale nu au dat curs niciuneia dintre problemele ridicate de sindicaliștii din domeniu și astfel s-a decis să se iasă în stradă și să se blocheze activitatea instituției, cu excepția urgențelor.  

Peste 30 de persoane, angajați ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate au ieșit astăzi, timp de mai multe ore în stradă. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că, deși volumul de muncă este mare, salariile lor nu au mai crescut din anul 2018. Angajații din Casele de Asigurări de Sănătatea au protestat în toată țara astăzi.

Citește și: „Nu, nu puteți intra, este protest!”. Cum afectează viața sibienilor protestul de la Casa de Asigurări de Sănătate

Potrivit reprezentanților instituției sibiene s-a protestat timp de două ore în stradă, de la ora 10 la ora 12. Au ieșit în stradă toți angajații CAS Sibiu, cu excepția celor aflați în concedii și a celor din conducere. Protestul a fost unul pașnic, nu s-a scandat, ci doar au fost afișate pancarte cu mesaje pentru autoritățile naționale. Reprezentanții CAS Sibiu spun că s-a luat această decizie pentru că, până la acest moment, nu au primit nicio reacție de la decidenții politici.

S-a blocat întreaga activitate

De protestul angajaților CAS sunt afectați asigurații, furnizorii, dar și agenții economici. Aceștia sunt anunțați să, în afară de urgența nu se va mai opera nicio altă activitate.

„Începând cu data de 06.11.2023, până la noi dispoziții, orice operațiune specifică obiectului de activitate al instituției va fi blocată, cu excepția activității specifice îngrijirilor la domiciliu, procesării documentelor pentru eliberarea deciziilor necesare închirierii aparatelor de oxigen, urgențe privind dispozitivele medicale pentru copii și a activității de evaluare a documentelor depuse de către furnizorii existenți în relație contractuală cu CAS Sibiu.

Semnatarii protestului, nu vor lucra cu publicul (asigurați, angajatori și furnizori) și nu vor procesa solicitările transmise prin poștă sau pe orice cale de comunicare.

Facem apel la înțelegerea populației județului Sibiu și îi rugăm să nu se deplaseze la instituție, având în vedere faptul că solicitările nu le vor putea fi rezolvate”, sete mesajul transmis pe site-ul instituției.

Vor ieși și mâine în stradă

Nicolae Parolă, inspector compartiment resurse umane și colaborator al Blocului Național Sindical spune că protestele vor continua dacă politicienii nu vor realiza importanța celor din domeniul asigurărilor de sănătate și speră să nu se ajungă la blocarea deconturilor.

„Vom decide în funcție de cum se vor derula lucrurile pe viitor. Ideea este că Blocul Național Sindical ne va anunța de măsurile viitoare. Sper să nu ajungem la varianta în care nu vom mai putea deconta serviciile medicale către spitale, medici de familie și așa mai departe. Deocamdată lucrurile interne se desfășoară normal, doar că nu există o finalitate. Noi ne facem atribuțiile de serviciu, doar că nu vom mai deconta. Dar, repet, sper să nu ajungem acolo și că decidenții politici să realizeze că totuși suntem o instituție de impact și că putem rezolva într-un fel sau altul situația”, spune.

Angajații CAS anunță că vor ieși și mâine în stradă, tot timp de două ore, între 10 și 12, însă nu pot spune că acest fapt se va întâmpla în fiecare zi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Xxx

Acum 5 luni

Cum adica sa nu mai deconteze??? Da ce sint banii lor sau a celor care contribuie lunar??? Adica tu cotizezi zeci de ani ...acum ai o problema si ***astia nu deconteaza! Ideal ar fi sa nu mai contribuie nimeni cu nici un ban pt sanatate. Si asa in 99 / din cazuri daxa ajungi prin spitale aproape ca trebuie aa ti aduci tu si medicul personal...asistenta...vitamina C...etc! Hai sa nu.mai platim deloc ! Rezultatul e acelasi si asa pot sa stea si astia numai in greva

Raspunde

Mim

Acum 5 luni

Pai nu cred că lucrează oricînd acolo. Sa ai Intr o așa clădire 50 angajați ??!!! Incredibil. Sau mai sunt acolo și alte firme private care își desfășoară activitatea?!
Raspunde

Nonick

Acum 5 luni

Si acum sa luam la verificat ce zic acesti indivizi. Se deschide pagina cu declaratii de avere de pe site-ul institutiei si se constata urmatoarele: D-na Bacila Simona Daniela, consilier (am luat-o de exemplu in ordine alfabetica, persoana dinaintea ei e angajata mai recent si nu are date complete): 2018: 53819 lei; 2019: 56709 lei; 2020: 59129 lei. Din 2021 nu s-au mai obosit sa incarce declaratii de avere, asa ca mergem pe site-ul ANI. 2021: 60843 lei; 2022: 60605 lei; 2023: 59702 lei. Vedem ca salariul a crescut din 2018 pana in 2023 cu 10%, cu o usoara tendinta de scadere in ultimii 2 ani, dar se invarte in jur de 5000 de lei/luna. Ajunge.
Raspunde

Cichicean

Acum 5 luni

Digitalizare si mai rariti din ei.Daca nu va place salariul sunt locuri de munca la privat in fabrica in 4 schimburi dar nu ajungeti la 5000 lei pe luna .

Raspunde

Emil

Acum 5 luni

Si coruptie, si salarii speciale, se poate doar la hotii speciali din justitie, politie, clanuri politice, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus