Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

„Nu, nu puteți intra, este protest!”. Cum afectează viața sibienilor protestul de la Casa de Asigurări de Sănătate

„Nu, nu puteți intra, este protest!”. Cum afectează viața sibienilor protestul de la Casa de Asigurări de Sănătate

Toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, fie că sunt membri de sindicat sau nu, protestează de astăzi, 2 noiembrie, pe termen nedeterminat. Funcționarii Casei nu mai răspund fizic solicitărilor sibienilor, ci doar online sau telefonic.

Începând cu ziua de joi, 2 noiembrie, toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate protestează prin blocarea interacțiunii fizice cu sibienii. Astfel, sibienii care merg pentru a-și rezolva problemele care țin de acest domeniu se vor trezi cu o ușă încuiată și cu un afiș care anunță protestul.

„Începând cu data de 2 noiembrie, pe perioadă nelimitată protestăm împotriva politicii de dispreț a Guvernului și Parlamentului la adresa salariaților din Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate.

Consecințe: Migrarea specialiștilor către alte domenii de activitate, supraîncărcarea cu responsabilități a personalului rămas volum infernal de muncă.

Toate acestea înseamnă blocaj în efectuarea serviciilor pe care le efectuăm atât pentru furnizorii de servicii medicale cât și pentru asigurați, dar și întârzieri la plata pentru întreg sistemul de sănătate.

Regretăm, profund, neplăcerile create, dar este ultima soluție care ne-a mai rămas!

Solicitările dumneavoastră pot fi transmise la adresele de e-mail și la telefoanele afișate pe site-ul instituției”, stă scris pe geamul instituției. Iar portarul instituției, dă replica tăios. „Nu, nu puteți intra, este protest!”.

Protestul este la nivel național și a fost anunțat de sindicaliștii din domeniul asigurărilor din sănătate.

Nicolae Parola, inspector compartiment resurse umane, explică situația de la Sibiu. „În primul rând vreau să vă precizez că, în cadrul Casei de Sănătate Sibiu, sunt doar membri afiliați la Federația Sindicatelor Caselor de Sănătate, iar eu sunt un reprezentant neoficial al colegilor mei de serviciu. Lista noastră de revendicări se referă la faptul că salariile nu au mai crescut din ianuarie 2018, de când s-a publicat Legea salarizării unice. Aceste salarii nu mai reflectă munca pe care noi o desfășurăm și nici complexitatea ei. Gândiți-vă că suntem aproximativ 50 de angajați care deservim un județ între, în care sunt și foarte mulți furnizori de servicii. În viitorul apropiat vom rămâne fără colegi, în sensul în care, în alte instituții publice salariile au crescut spectaculos și vor dori să se transfere”, spune inspectorul.

Pe întreaga perioadă a protestului, angajații vor veni la serviciu și-și vor duce la bun sfârșit atribuțiile din fișa postului, dar nu vor interacționa fizic cu persoanele care ajung la instituție.

„În primă fază, doar fizic nu lucrăm cu cei care ne solicită sprijinul, dar toate acestea vor putea fi rezolvate online. Avem site-ul Casei, pe care sunt diferite programe care ne ajută să-i sprijinim de la distanță și sperăm ca impactul să nu fie unul foarte mare. Perioada pe care se desfășoară protestul este una nedeterminată, însă dacă până în data de 30 noiembrie lucrurile nu se vor lămuri într-un mod concret, cel mai probabil se va intra în grevă generală”, mai spune Nicolae Parola.

Conducerea CAS Sibiu susține protestul

Denisa Nicoară, director general CAS Sibiu spune că își susține colegii și că le înțelege motivele.

„Sunt solidară pentru că cei care pleacă o fac pentru că este un volum de muncă impresionant, este o răspundere, iar banii sunt puțini. Dacă vrei performanță trebuie să ai și standarde de salarizare corespunzătoare. Îmi apreciez foarte mult colegii pentru faptul că dau dovadă de bună credință atunci când au decis să ajute totuși asigurații. Noi doar fizic nu-i servim la ghișeu, dar în spatele ghișeului și la telefon și prin e-mail noi continuăm să comunicăm cu ei. Vor primi de la noi sprijin. Nu-i abandonăm”, spune directoarea.  

Astfel, potrivit acesteia, pentru ca impactul asupra asiguraților să fie minimizat, s-au luat anumite decizii pentru a veni în sprijinul sibienilor. „Am decis preluarea cererilor pentru aparate de oxigenoterapie și a recomandărilor de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii considerate de importanță vitală pentru starea de sănătate a solicitanților. La sediul CAS Sibiu au fost afișate modalitățile prin care persoanele care  se adresează instituției pot accesa informațiile necesare sau pot depune solicitări și cereri de eliberare de documente”, a mai transmis directoarea CAS Sibiu.

Sibienii pot ține legătura cu angajații CAS prin telefon 0269.214.279, e-mail relatii.publice@cassb.ro sau pot depune actele pe site-ul instituției prin platformele puse la dispoziție.

„Orice document poate fi depus sau eliberat online. Avem softuri care facilitează relația cu casa, avem e-mailul care funcționează foarte bine, telefonul”, spun cei din conducerea instituției.

Sibienii au fost luați pe nepregătite

Protestul angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate i-a luat pe nepregătite pe sibieni. Încă de la 8.30 au fost persoane care au încercat, în zadar, să deschidă ușa instituției.

„Nu am știut de protest. Ne încurcă pentru că avem nevoie de ei pentru sănătatea noastră. Trebuie să fim asigurați. Este vorba despre o intervenție chirurgicală. Dacă noi nu suntem asigurați, nici doctorii nu vor pune mâna pe noi. Asta este problema. Nu ni se pare corect pentru că nu ne-am așteptat la așa ceva”, spune Florica.

Un cuplu, soț și soție, au venit din Dârlos special pentru a-și face cardul de sănătate, dar s-au trezit că au plătit drumul degeaba. „Am venit de la Dârlos special la Sibiu să-mi fac cardul de sănătate. Am plătit și om care să ne aducă. Ce facem acum? Nu am știut, pentru că nu ne-a spus din policlinică de la noi. Ne-au trimis de acolo pentru cardul de sănătate”, spune descurajată Septimia.

O altă sibiancă venise să rezolve actele mamei sale și o alta să depună acte pentru îngrijire la domiciliu. Cu toții au primit același răspuns de la portar. „Nu puteți intra, este protest!”

Au fost și persoane care au înțeles situația. „Înțeleg că nu au oamenii altă modalitate de a atrage atenția asupra problemelor. Voi vedea altă modalitate de a-mi rezolva problema”, a spus o sibiancă după ce a citit afișul de pe geam.

Potrivit reprezentanților instituției, în ultimii trei ani aproximativ 20 de angajați au plecat din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu. Asta înseamnă aproape jumătate din efectiv. În momentul în organigramă sunt 59 de posturi și sunt ocupate 53 de posturi.

Citește și: Protest pe perioadă nedeterminată, de mâine, la Asigurările de sănătate. „Activitatea cu publicul va fi grav perturbată”, la fel ca și programele naționale de sănătate

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

John Doe

Acum 4 săptămâni

Ce salarii decente? Pentru putorile alea ?!Am facut o cerere ( platita ) pentru a-mi fi eliberat un nou card de sanatate acum 2 ani! inca nu am primit cardul si am prieteni care, la fel, de 3 ani au facut aceiasi cerere. Ce mizerie de institutie.. Miroase a coruptie si a sinecura total. Sa nu mai zic cum am fost trimsi sa xeroxez intr`o cladire adiacenta niste documente deoarece " doamnele " de la ghiseu au zis ca ditamai xerox ul era doar pt uz " intern " salarii marite? Ia sa faca putin curatenie si o sa observati ca sunt bani destui. Cardurile din ce am inteles se fac in sibiu, se trimit in bucuresti si apoi sunt trimise prin posta romana :)) Penibila institutie. Hai sictir.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetatean

Acum 4 săptămâni

Am facut cerere ptr card european pe mail. Am primit scanata adeverinta care sa tina lic de card in 24 de ore pe mail si dupa card m-am dus cand am avut chef. Asa ca nu e de actualitate ce zici Jos palaria si multumesc Dnei care mi-a facut hartia !
Raspunde

Johanna Does

Acum 3 săptămâni

Eu de 7 ani tot astept acel card :)
Raspunde

@Johanna Does

Acum 3 săptămâni

Dacă n-ai plătit sănătate, poți să tot aștepți

Raspunde

Muschetarul roman

Acum 3 săptămâni

Acum 7 ani am primit cardul in 7 zile..

Raspunde

Kim

Acum 4 săptămâni

Doamna director, colegii dumneavoastra nu ”ajută” asigurații, sunt in slujba acestora! Modul de gândire arată o mentalitatea de exploatator. Pentru că vă lipsesc 6 angajați din organigrama de 59 sunteți sufocați de muncă? De ce nu se angajează colegii în mediul privat? Nu trebuie să se transfere în alte instituții unde sunt salarii mai mari, pot merge în mediul privat, la un program de lucru zilnic 8-17, 20 zile de concediu și salarii mari. Succes!
Raspunde

Cm

Acum 4 săptămâni

Si-au luat cladirea pe persoana fizica, contribuabilii care le platesc salariile nu au voie sa intre. Si poate nu le-au crescut salariile din 2018 dar nici primele si nici sporurile la care cei din privat nici nu viseaza? Sau voucherele de vacanta pe care le primeste numai "casta" bugetarilor?
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 4 săptămâni

Facem pariu ca si-au facut jumate din angajati "mini-vacanta" cu copiii? Facem pariu ca 75% din ei nici nu au pus piciorul in Casa de Asigurari astazi?
Raspunde

Dr Who Han :)

Acum 3 săptămâni

1. Portarul acesta este, intr-adevar, cel mai nepoliticos din cati exista acolo. Daca mai atenueaza din impactul asupra populatiei, va spun ca la fel de nesuferit este cu toata lumea, fie asigurati, fie medici sau asistente. De admirat la el este faptul ca rezista bine, la cat de mult fumeaza... 2. Cei ce lucreaza in casa de asigurari nu sunt lenesi, asa cum ati scris unii. Din pacate au un volum imens de lucru, din cauza sistemului invechit, a birocratiei. Pentru orice act sunt necesare minim inca 3, maxim inca 7 ( sapte) semnaturi si avize. Inmultiti cele 7 semnaturi cu numarul de medici de familie, medici specialisti, farmacii, spitale si astfel veti vedea cat de mult se plimba hartiile ( si angajatii casei) pana fac si refac contracte, acte aditionale ( pentru orice modificare, oricat de mica), decontari etc. Asa cere legea...Probabil ca sunt si sinecuri, ca, deh, e o organizatie de stat si toate partidele ar mai impinge pe cineva, dar posturi caldute nu prea cred ca sunt la nivel executiv in casa de asigurari. Ar fi interesant, daca ar aparea si case private de asigurari de sanatate, cine ar mai lucra la stat, in conditiile actuale. Eu cred ca multi din actualii angajati ai casei de asigurari ar fi recrutati de privati, pe salarii de cel putin 2 ori mai mari... Mentionez ca nu am vreo cunostinta sau ruda printre angajatii casei de asigurari Sibiu, am interactionat doar profesional de cativa ani si ceea ce am constatat am scris aici.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

Rahila de la pesede, cel mai bun ministru

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus