Toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, fie că sunt membri de sindicat sau nu, protestează de astăzi, 2 noiembrie, pe termen nedeterminat. Funcționarii Casei nu mai răspund fizic solicitărilor sibienilor, ci doar online sau telefonic.
Începând cu ziua de joi, 2 noiembrie, toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate protestează prin blocarea interacțiunii fizice cu sibienii. Astfel, sibienii care merg pentru a-și rezolva problemele care țin de acest domeniu se vor trezi cu o ușă încuiată și cu un afiș care anunță protestul.
„Începând cu data de 2 noiembrie, pe perioadă nelimitată protestăm împotriva politicii de dispreț a Guvernului și Parlamentului la adresa salariaților din Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate.
Consecințe: Migrarea specialiștilor către alte domenii de activitate, supraîncărcarea cu responsabilități a personalului rămas volum infernal de muncă.
Toate acestea înseamnă blocaj în efectuarea serviciilor pe care le efectuăm atât pentru furnizorii de servicii medicale cât și pentru asigurați, dar și întârzieri la plata pentru întreg sistemul de sănătate.
Regretăm, profund, neplăcerile create, dar este ultima soluție care ne-a mai rămas!
Solicitările dumneavoastră pot fi transmise la adresele de e-mail și la telefoanele afișate pe site-ul instituției”, stă scris pe geamul instituției. Iar portarul instituției, dă replica tăios. „Nu, nu puteți intra, este protest!”.
Protestul este la nivel național și a fost anunțat de sindicaliștii din domeniul asigurărilor din sănătate.
Nicolae Parola, inspector compartiment resurse umane, explică situația de la Sibiu. „În primul rând vreau să vă precizez că, în cadrul Casei de Sănătate Sibiu, sunt doar membri afiliați la Federația Sindicatelor Caselor de Sănătate, iar eu sunt un reprezentant neoficial al colegilor mei de serviciu. Lista noastră de revendicări se referă la faptul că salariile nu au mai crescut din ianuarie 2018, de când s-a publicat Legea salarizării unice. Aceste salarii nu mai reflectă munca pe care noi o desfășurăm și nici complexitatea ei. Gândiți-vă că suntem aproximativ 50 de angajați care deservim un județ între, în care sunt și foarte mulți furnizori de servicii. În viitorul apropiat vom rămâne fără colegi, în sensul în care, în alte instituții publice salariile au crescut spectaculos și vor dori să se transfere”, spune inspectorul.
Pe întreaga perioadă a protestului, angajații vor veni la serviciu și-și vor duce la bun sfârșit atribuțiile din fișa postului, dar nu vor interacționa fizic cu persoanele care ajung la instituție.
„În primă fază, doar fizic nu lucrăm cu cei care ne solicită sprijinul, dar toate acestea vor putea fi rezolvate online. Avem site-ul Casei, pe care sunt diferite programe care ne ajută să-i sprijinim de la distanță și sperăm ca impactul să nu fie unul foarte mare. Perioada pe care se desfășoară protestul este una nedeterminată, însă dacă până în data de 30 noiembrie lucrurile nu se vor lămuri într-un mod concret, cel mai probabil se va intra în grevă generală”, mai spune Nicolae Parola.
Conducerea CAS Sibiu susține protestul
Denisa Nicoară, director general CAS Sibiu spune că își susține colegii și că le înțelege motivele.
„Sunt solidară pentru că cei care pleacă o fac pentru că este un volum de muncă impresionant, este o răspundere, iar banii sunt puțini. Dacă vrei performanță trebuie să ai și standarde de salarizare corespunzătoare. Îmi apreciez foarte mult colegii pentru faptul că dau dovadă de bună credință atunci când au decis să ajute totuși asigurații. Noi doar fizic nu-i servim la ghișeu, dar în spatele ghișeului și la telefon și prin e-mail noi continuăm să comunicăm cu ei. Vor primi de la noi sprijin. Nu-i abandonăm”, spune directoarea.
Astfel, potrivit acesteia, pentru ca impactul asupra asiguraților să fie minimizat, s-au luat anumite decizii pentru a veni în sprijinul sibienilor. „Am decis preluarea cererilor pentru aparate de oxigenoterapie și a recomandărilor de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii considerate de importanță vitală pentru starea de sănătate a solicitanților. La sediul CAS Sibiu au fost afișate modalitățile prin care persoanele care se adresează instituției pot accesa informațiile necesare sau pot depune solicitări și cereri de eliberare de documente”, a mai transmis directoarea CAS Sibiu.
Sibienii pot ține legătura cu angajații CAS prin telefon 0269.214.279, e-mail relatii.publice@cassb.ro sau pot depune actele pe site-ul instituției prin platformele puse la dispoziție.
„Orice document poate fi depus sau eliberat online. Avem softuri care facilitează relația cu casa, avem e-mailul care funcționează foarte bine, telefonul”, spun cei din conducerea instituției.
Sibienii au fost luați pe nepregătite
Protestul angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate i-a luat pe nepregătite pe sibieni. Încă de la 8.30 au fost persoane care au încercat, în zadar, să deschidă ușa instituției.
„Nu am știut de protest. Ne încurcă pentru că avem nevoie de ei pentru sănătatea noastră. Trebuie să fim asigurați. Este vorba despre o intervenție chirurgicală. Dacă noi nu suntem asigurați, nici doctorii nu vor pune mâna pe noi. Asta este problema. Nu ni se pare corect pentru că nu ne-am așteptat la așa ceva”, spune Florica.
Un cuplu, soț și soție, au venit din Dârlos special pentru a-și face cardul de sănătate, dar s-au trezit că au plătit drumul degeaba. „Am venit de la Dârlos special la Sibiu să-mi fac cardul de sănătate. Am plătit și om care să ne aducă. Ce facem acum? Nu am știut, pentru că nu ne-a spus din policlinică de la noi. Ne-au trimis de acolo pentru cardul de sănătate”, spune descurajată Septimia.
O altă sibiancă venise să rezolve actele mamei sale și o alta să depună acte pentru îngrijire la domiciliu. Cu toții au primit același răspuns de la portar. „Nu puteți intra, este protest!”
Au fost și persoane care au înțeles situația. „Înțeleg că nu au oamenii altă modalitate de a atrage atenția asupra problemelor. Voi vedea altă modalitate de a-mi rezolva problema”, a spus o sibiancă după ce a citit afișul de pe geam.
Potrivit reprezentanților instituției, în ultimii trei ani aproximativ 20 de angajați au plecat din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu. Asta înseamnă aproape jumătate din efectiv. În momentul în organigramă sunt 59 de posturi și sunt ocupate 53 de posturi.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1944
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Pateu
Acum 5 ore
Bula
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
O sibianca
Acum 5 ore
O sibianca