Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Proiectul de reducere a curselor Tursib a fost respins în CL. Șoferii amenință cu greva

Proiectul de reducere a curselor Tursib a fost respins în CL. Șoferii amenință cu greva

Proiectul privind reducerea a opt curse de autobuze Tursib în Sibiu a fost respins astăzi în Consiliul local. Consilierii PNL și USR au votat împotriva reducerii numărului de curse în ultimele două luni ale acestui an - noiembrie și decembrie - așa cum a cerut conducerea interimară a societății. Reprezentantul șoferilor de autobuze a avertizat în ședința consiliului că aceștia vor protesta și chiar ar putea să-și dea demisia.

Prin noul program de circulație a autobuzelor Tursib se propunea ca – până la finele anului, cel puțin – să fie eliminate din circulație aproximativ 100 de semicurse zilnic (adică autobuze care dublează cursele principale). Propunerea era justificată prin faptul că, din cauza lipsei de șoferi, cei existenți au acumulat zeci de mii de ore suplimentare care, plătite dublu față de orele normale de lucru, au dus la epuizarea fondurilor disponibile din bugetul de salarii. Iar pentru a rămâne bani pentru plata salariilor până la finele acestui an, conducerea interimară a Tursib a propus reducerea numărului de curse, astfel încât orele suplimentare să nu mai sporească și să nu mai trebuiască a fi plătite, ci să poată fi recuperate de șoferi.

Eduard Teodosescu, liderul de sindicat al șoferilor Tursib

Proiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de la sfârșitul lunii octombrie, dar atunci aleșii locali au fost de acord să amâne votul pentru ședința de azi, timp în care să primească noi clarificări din partea conducerii Tursib. Aceștia au așteptat și un plan de dezvoltare pe termen mai lung pentru a evita astfel de situații pe viitor. Lucru care nu s-a întâmplat, așa cum a atras atenția consilierul Diana Mureșan.

Înainte de procedura de vot, consilierul Wolfgang-Alexander Guib (FDGR) a anunțat că grupul din care face parte va susține proiectul de hotărâre. „Această situație este determinată de legea bugetului de stat pentru 2023, care impune limită stricte, indiferent de cheltuielile societății. Situația nu e cauzată de lipsa fondurilor sau de performanța societății. Doar opt trasee vor fi modificate. Cele profesionale, cele pentru elevi și alte șapte trsee nu vor suferi modificări. Dacă nu va fi aprobat (proiectul), toți vor avea de suferit. Vor apărea întârzieri semnificative. De aceea, e mai corect și transparent ca oamenii să cunoască programul de circulație al autobuzelor”, a eplicat Guib.

Wolfgang-Alexander Guib (FDGR)

Reprezentanții USR și PNL, respectiv Diana Mureșan și Adrian Bibu, au anunțat că vor vota împotrivă.

„USR a propus la ultima ședință amânarea votării proiectului. Motivul a fost de a oferi conducerii Tursib un răgaz pentru a veni pe lângă soluția punctuală cu un plan mai amplu pentru rezolvarea problemelor de substanță. Am avut și o întâlnire de lucru. Din păcate, nu am primit niciun plan mai complex prin care să se rezolve problemele de substanță pe termen de 6 luni – 1 an. Acest proiect e în detrimentul locuitorilor. Nu ni s-a adus nicio garanție, că aplicând o reducere, nu vom ajunge tot la aceeași situație (...) Consecința este cauzată de un management defectuos”, a spus Mureșan.

Diana Mureșan (USR)

„Consider că e o cursă de dialog între noi. Consider că pe viitor astfel de proiecte trebuie discutate din timp și analizate și după aceea să luăm deciziile care trebuie luate. Și noi suntem împotriva reducerii curselor. Împreună poate vom găsi soluții pe viitor”, a adăugat Bibu.

Proiectul a fost votat doar de cei opt consilieri FDGR, doi consilieri PSD abținându-se de la vot.

Propunerea a venit în contextul în care sibienii sunt îndemnați de Primărie să renunțe la mașinile personale, în favoarea autobuzelor Tursib – fiind principalul argument al votului dat „împotrivă”.

La finalul ședinței, Eduard Teodosescu, liderul sindical al șoferilor Tursib, a avertizat aleșii locali că șoferii vor organiza greve și chiar sunt gata să-și dea demisia. Acesta a vorbit despre lucrurile care îi afectează pe șoferi și s-a plâns de condițiile de lucru. 

„Avem șoferi care fac naveta și de la 53 km (...) Cu ce suntem noi vinovați; pentru competența dlor (a conducerii societății - n.n.)? Parcul auto în momentul de față este praf. Suntem singurii care nu avem pauză de masă”, a spus la luarea de cuvânt.

                      Eduard Teodosescu, liderul sindical al șoferilor Tursib

Citește și: Reducerea curselor Tursib: niciun șef din CA nu vine să explice cum s-a ajuns aici. „Își arată desconsiderarea”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: tursib curse

Vizualizari: 2915

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Dsgf

Acum 3 săptămâni

de ce nu au facut reducerea de ore in perioada de vara cand majoritatea cetatenilor erau prin concediu, nu era scoala si atunci nu s-ar fi simtit si nu ar fi afectat atat de mult... acum insa afecteaza prea multa lume si scoala elevilor. managementul defectos al primariei si Tursib a dus la aceasta situatie (de nenumarate ori erau autobuze goale pe unele trasee care mergeau la fiecare 2-3 minute) in timp ce pe unele trasee erau intarzieri mari si anulate unele curse. acum sa raspunda chiar si penal daca este cazul vechea conducere in frunte cu Primarita si cu FDGR de bataia de joc si conducerea defectuasa...
Raspunde

HBomb

Acum 3 săptămâni

Penal ești tu cu observațiile tale fără sens. Habar nu ai ce e aia penal, nici nu mă miră că înșiri bălării fără număr. Care e soluția ta? De ce nu preiei tu conducerea Tursib, să arăți ce știi?

Raspunde

Turism online

Acum 3 săptămâni

Puneți mâna și faceți să meargă Tursib-ul cum trebuie, dați salarii adevărate și măriți frecvența autobuzelor in special dimineața și seara. Dacă se intră în greva la Tursib, orașul ăsta e mort dpdv al traficului. Așa că "politicienii" ar face bine să dezlege și rezolve rapid problemele, să plătească drepturile salariale oamenilor de acolo. Că oricum, societatea în general cam fierbe.. salarii mici.. muncă multă..preturi mereu care cresc.. lipsa speranței de mai bine.
Raspunde

Troleu

Acum 3 săptămâni

Iar o să ne vedem sardeluță, sărmăluță în 115, 113, 114. Iar la ieșirea din schimb ... pe jos. Suntem obișnuiți. Înainte cu vreo 10 ani a mai fost așa o perioadă. Dimineața ne duceau, iar după masa, seara rămâneam acolo. O să fie tare fain.

Raspunde

Muschetarul roman

Acum 3 săptămâni

Azi am fost la Târgu Mures si printre alte chestii de rezolvat, m-am "dat" cu autobuze din oras. Cu un bilet de autobuz (cumparat de la sofer, nu exista plata cu cardul. ..nu carduri pt elevi, doar pensionarii circula gratis) poti merge doua calatorii indiferent de distanta si durata. La altii de ce se poate? Oameni civilizati, toti urca prin usa din fata cu 2 lui in mana pentru bilet. Autobuze electrice...nu verzi...albastre si cu scaune gri. Mi-au placut si oamenii...amabili, buni cu ceilalti....frecventa autobuzelor cam la 7 min aproximativ. Soferii nu se plang ca dau bilete si incaseaza bani. Nu am vazut autobuz aglomerat. Parca acolo se respira alt aer. Oameni buni....SE POATE!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoroaba

Acum 3 săptămâni

Mută-te acolo. Motiv de laudă că trebuie să ai 2 lei în mână, că nu se plătește cu cardul? Asta-i de ev mediu.

Raspunde

Costi

Acum 3 săptămâni

O soluție. Cazare pt sofer. Am venit să mă angajez laTursib. Salariul 3 luni 2900 lei după 3luni se negociază chirie garsoniera 1200 1500 lei din prima zi deci.. Faceti in curtea tursib-ului un loc de cazare și veți avea și soferi. Eu pot veni oricand dar nu in orice conditii
Raspunde

Topea Ileana

Acum 3 săptămâni

Adresez pe această cale, o,, Scrisoare deschisă,, conducerii Tursib, consilierilor locali, cat si dnei președinte al Consiliului județean, consilierilor județeni, să pună în viitor pe masă într-o hotărâre comună, luarea in calcul a eliberării unui Abonament gratuit, pentru toți pensionarii din întreg județul Sibiu. Această idee, s-a născut din discuțiile avute pe marginea nemulțumirilor acestora, care locuiesc în provincie, dar sunt nevoiți sa vina ocazional, periodic in Orașul Sibiu, cu mijloacele de transport disponibile fiecaruia. Întrucât, trebuie să se deplaseze de ex din autogară la Policlinica, Farmacie, diferite cabinete stomatologice, medicale, piață etc. pentru ei este imposibila plata tiketelor in autobuz, in primul rând este scump pentru ei, 20,25 de lei pe lângă toate celelalte, carduri au un număr mic dintre aceștia, iar ca sa circule cu taxiul asemenea. Trebuie luat în calcul două elemente : ---si ei au cotizat, si o fac in continuare la consolidarea bugetului sibian! ---oricum, autobuzele circula mai mult goale! Sper, si insist cu speranța, că nu va este nici imposibilă rezolvarea, nici statutul si sănătatea persoanelor celor mai oropsite , (dacă imi permit dumnealor să ma exprim așa,), si se va pune pe ordinea de zi, pentru discuție serioasa si rezolvabila pozitv, cat se poate de repede.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus