România are trei centre de dezvoltare: București, Cluj-Napoca și Timișoara, în timp ce orașele Sibiu, Iași, și Brașov sunt considerate poli emergenți de creştere demografică.
Un raport realizat de ReThink România arată, pe baza datelor recensământului încheiat anul trecut, ”o nouă realitate demografică", în care țara e împărțită în zone atractive din punct de vedere economic și social și zone din care se pleacă.
Sibiul e prins în prima parte, însă meritul îl are, conform studiului, Universitatea Lucian Blaga, instituție care reușește să atragă tineri din alte zone ale țării, dar și comunei Șelimbăr, ca zonă de dezvoltare imobiliară, municipiul Sibiu fiind destul de restrictiv în această privință.
Declinul demografic accelerat se observă, în general, în mare parte a mediului rural și a orașelor mici și îndepărtate de centrele de creștere economică. Există și orașe bine poziționate în ierarhia urbană anterioară Revoluției care au intrat într-un declin demografic rapid, se precizează în studiu.
”Un caz interesant este municipiul Brașov, care reprezintă totodată o poveste de succes în sensul întreruperii declinului demografic. Deși universitatea este destinație primară doar pentru județul Brașov (chiar și aici 1/3 optând pentru alte centre), circa 40% din studenții din oraș provin din alte județe, în mod notabil Prahova, Buzău și Bacău. O situație similară se înregistrează și în Sibiu, unde peste jumătate din studenți provin din alte județe, deși universitatea sibiană nu este per se destinația primară decât a candidaților locali”, arată autorii studiului „O nouă realitate demografică”, realizat de Think Tank-ul Rethink.
Multe din orașele mari care au un traseu demografic nefavorabil sunt concentrate în sud, în general, în apropierea Capitalei. Fenomenul de concentrare a populației din partea de sud a României în zona metropolitană București a devenit mai pronunțat după anul 2000. Această creștere se produce în contrast cu declinul demografic accentuat al unor județe din regiune.
Un foarte bun exemplu este Prahova care are nominal multe „ingrediente” necesare dezvoltării (poziție geografică bună, infrastructură de calitate, grad ridicat de urbanizare, economie locală dinamică, salarii peste media națională), dar care și-a pierdut poziția de cel mai populat județ din România, deținută până în 2002.
Citește și: Sibiul este unul din cele mai ”tinere” județe. În Timiș și Satu Mare sunt cei mai mulți etnici germani
A scăzut municipiul, dar au crescut Cisnădia și Șelimbărul
În cazul județului, se poate observa, în baza datelor recensământului că deși populația municipiului a scăzut în ultimii 10 ani, localitățile din jurul orașului Sibiu și-au mărit considerabil numărul de locuitori.
Comuna Șelimbăr și orașul Cisnădie au cunoscut în ultimii 10 ani cele mai însemnate creșteri ale populației, conform unei comparații între recensămintele din 2011 și 2021.
Astfel, în Șelimbăr, creșterea populației este de 148%, cea mai mare din județ. La recensământul din 2011 erau numărate în Șelimbăr 7.028 de persoane, iar în 2021 numărul a urcat la 17.492 de persoane, cu 10.464 persoane sunt mai mulți șelimbăreni sunt acum, decât erau în urmă cu 10 ani.
A crescut și populația orașului Cisnădie, de la 14.282 de locuitori în 2011, la 22.277 la recensământul de anul trecut. În afară de Săliște (5.421 de locuitori în 2011 și 5.710 locuitori în 2022), în toate celelalte orașe din județ populația a scăzut.
Același lucru s-a întâmplat și în municipiul Sibiu, acolo unde populația a scăzut în această perioadă de la 147.245 de locuitori, câți erau în 2011, la 134.308, conform datelor recentului recensământ.
Alte localități unde populația a crescut în această perioadă sunt și ele în preajma municipiului: Cristian, Roșia, Șura Mare, Șura Mică, dar și câteva din alte zone: Vurpăr, Târnava, Nocrich și Arpașu de Jos.
Citește și:
De unde vin noii sibieni
Din județul Vâlcea vin să se stabilească în Sibiu cele mai multe persoane, conform datelor recensământului populației, încheiat anul trecut. Urmează Alba și cei veniți din străinătate. De plecat, se pleacă în Brașov, Alba și București. Iar în străinătate se află temporar aproape 5.000 de sibieni.
Conform datelor consultate de Turnul Sfatului de pe site-ul recensamant.ro, 73.786 de persoane recenzate în județul Sibiu (19% din totalul populației actuale) aveau reședința într-un alt județ, la recensământul din urmă cu 11 ani. DIntre aceștia, 42 de mii provin din mediul urbal și 31 de mii provin din mediul rural. 9.830 de persoane se aflau în străinătate la recensământul trecut, iar acum au fost recenzați în Sibiu.
Cele mai multe persoane stabilite în Sibiu în ultimii 10 ani, conform recensământului provin din județul Vâlcea: 12.766 de persoane.
După județul Vâlcea urmează județul Alba, cu 10.852 de persoane. Alte 9.830 de persoane și-au schimbat rezidența din străinătate, în județul Sibiu, în ultimii 10 ani, conform datelor recensământului.
Citește și:
Totuși, aceste date sunt informative, pentru că răspunsurile la acest capitol din recensământ nu erau obligatorii și cel mai probabil numeroase persoane nu au răspuns la întrebarea dacă și-au schimbat rezidența în ultimii 10 ani și din ce județ s-au stabilit la actuala rezidență.
O altă problemă, semnalată inclusiv în comuna Șelimbăr, este aceea că nu toate persoanele care se mută în județ își modifică și rezidența în actele de identitate.
Datele arată că următoarele județe din care provin ”noii sibieni” sunt: Mureș (8.359 de persoane), Brașov (5.262 de persoane), București (4.306 persoane), Cluj (3.151 de persoane) și Olt (3.121 de persoane).
Județele care au ”exportat” cei mai puțini locuitori în județul Sibiu sunt Tulcea (298 de persoane), Ilfov (227 de persoane), Călărași (222 de persoane) și Giurgiu (128 de persoane).
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3298
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Elena F.
Acum 12 ore
Marian
Acum 12 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 13 ore
Sandokan
Acum 13 ore
Sibian