Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
3°C

Cine muncește în Sibiu? La șefi suntem depășiți doar de 4 județe. Suntem printre ultimii la lucrătorii din servicii și muncitorii necalificați

Cine muncește în Sibiu? La șefi suntem depășiți doar de 4 județe. Suntem printre ultimii la lucrătorii din servicii și muncitorii necalificați

Sibiul este pe primele locuri în țară la salariații care ocupă funcții publice de conducere, conform datelor recensământului încheiat anul trecut, culese de Turnul Sfatului.

Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori ocupă 3,27% din populația ocupată a județului. Suntem depășiți la acest capitol doar de județul Ilfov, de București, Cluj și Brașov.

În municipiul București, acest tip de personal ocupă 5,86% din populația ocupată, în Ilfov sunt 4,27%, la Cluj sunt 3,61%, iar la Brașov sunt 3,51%.

Cel mai mic procent la nivel național se regăsește în Giurgiu (1,73%), Vaslui (1,71%) și Botoșani (1,69%).

Județul nostru stă foarte bine și la capitolul specialiștilor în diverse domenii de activitate. Un procent de 19,14% din persoanele care au un loc de muncă în județ ocupă o astfel de poziție, conform recensământului.

La acest capitol suntem depășiți de București (31,68%), Ilfov (22,43%), Cluj (26,32%), Timiș (22,88%), Iași (20,77%) și Brașov (19,84%). La polul opus, județe din sud și din Moldova: Botoșani (9,89%), Giurgiu (9,52%), Călărași (9,06%) și Vaslui (8,98%).

La categoria tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic, Sibiul se află pe locul 7, după Ilfov, București, Cluj, Brașov, Timiș și Constanța. În Sibiu sunt 13.005 de persoane care intră în această categorie, un procent de 7,76% din populația activă.

La capitolul funcționari, Sibiul ocupă locul 19 din 42. 4,74% din totalul persoanelor care au un loc de muncă în Sibiu intră la categoria funcționari. Cel mai mare procent se regăsește în Ilfov, București, Gorj, Brașov, Giurgiu, Constanța, Prahova și Harghita.

Sibiul este pe ultimele locuri la categoria lucrătorilor din domeniul serviciilor. 16,14% din populația activă ocupă un loc de muncă în acest domeniu. Mai prost decât noi nu stau decât 8 județe (Olt, Neamț, Vaslui, Bacău, Bistrița Năsăud, Gorj, Iași și Botoșani). Pe primele poziții se află Ilfov, Caraș Severin, Teleorman, Constanța și Vâlcea.

Tot pe ultimele poziții se află Sibiul și la categoria lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit. 5,90% din populația activă a județului Sibiu ocupă un loc de muncă în acest domeniu. Pe primele locuri: Vaslui (21,81% din populație), Botoșani, Neamț, Suceava și Bacău.

Citește și: 

Doar 2,5% dintre sibieni lucrează în alt județ. 1,6% lucrează în străinătate. Unde ne situăm în comparație cu celelalte județe

În Sibiu, un procent de 19,88% din angajați sunt muncitori calificați și suntem pe poziția 27 la nivel național din acest punct de vedere.

Județele cu cel mai mare procent de muncitori calificați sunt Alba (23,26%), Olt, Dâmbovița, Argeș, Gorj, Brăila și Bacău.

Tot pe ultimele locuri suntem și la categoria muncitorilor necalificați: 10,08% din populația activă. Pe primul loc la nivel național se află Călărași (16,8%), Giurgiu, Satu Mare, Teleorman, Maramureș, Ialomița și Botoșani.

Municipiul București are cel mai mic procent de muncitori necalificați din populația activă, doar 3,86%.

Citește și:

De unde vin ”noii sibieni”: Vâlcea, Alba și din străinătate. Și unde pleacă: Brașov, Alba și București

Recensământ: Sibiul este unul din cele mai ”tinere” județe. În Timiș și Satu Mare sunt cei mai mulți etnici germani

Topul localităților cu cea mai tânără populație: ”Una din cauze poate ar fi mamele minore”. În 11 localități, o treime din locuitori au sub 19 ani

Păuca, localitatea din Sibiu cu cei mai longevivi locuitori. Aproape 4% din populație are peste 85 de ani. Media județului este de 1,5%

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

La pochi pe ce loc suntem?

Raspunde

Gicu

Acum 2 săptămâni

insa suntem primii la muncitori calificati ca si scalvi!

Raspunde

Eu

Acum 2 săptămâni

Am ajuns sclavi cu studii! Numai cine are pile , neamuri și relații pot fi pe poziții bine plătite fara munca !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus