Sibiul este pe primele locuri în țară la salariații care ocupă funcții publice de conducere, conform datelor recensământului încheiat anul trecut, culese de Turnul Sfatului.
Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori ocupă 3,27% din populația ocupată a județului. Suntem depășiți la acest capitol doar de județul Ilfov, de București, Cluj și Brașov.
În municipiul București, acest tip de personal ocupă 5,86% din populația ocupată, în Ilfov sunt 4,27%, la Cluj sunt 3,61%, iar la Brașov sunt 3,51%.
Cel mai mic procent la nivel național se regăsește în Giurgiu (1,73%), Vaslui (1,71%) și Botoșani (1,69%).
Județul nostru stă foarte bine și la capitolul specialiștilor în diverse domenii de activitate. Un procent de 19,14% din persoanele care au un loc de muncă în județ ocupă o astfel de poziție, conform recensământului.
La acest capitol suntem depășiți de București (31,68%), Ilfov (22,43%), Cluj (26,32%), Timiș (22,88%), Iași (20,77%) și Brașov (19,84%). La polul opus, județe din sud și din Moldova: Botoșani (9,89%), Giurgiu (9,52%), Călărași (9,06%) și Vaslui (8,98%).
La categoria tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic, Sibiul se află pe locul 7, după Ilfov, București, Cluj, Brașov, Timiș și Constanța. În Sibiu sunt 13.005 de persoane care intră în această categorie, un procent de 7,76% din populația activă.
La capitolul funcționari, Sibiul ocupă locul 19 din 42. 4,74% din totalul persoanelor care au un loc de muncă în Sibiu intră la categoria funcționari. Cel mai mare procent se regăsește în Ilfov, București, Gorj, Brașov, Giurgiu, Constanța, Prahova și Harghita.
Sibiul este pe ultimele locuri la categoria lucrătorilor din domeniul serviciilor. 16,14% din populația activă ocupă un loc de muncă în acest domeniu. Mai prost decât noi nu stau decât 8 județe (Olt, Neamț, Vaslui, Bacău, Bistrița Năsăud, Gorj, Iași și Botoșani). Pe primele poziții se află Ilfov, Caraș Severin, Teleorman, Constanța și Vâlcea.
Tot pe ultimele poziții se află Sibiul și la categoria lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit. 5,90% din populația activă a județului Sibiu ocupă un loc de muncă în acest domeniu. Pe primele locuri: Vaslui (21,81% din populație), Botoșani, Neamț, Suceava și Bacău.
Citește și:
În Sibiu, un procent de 19,88% din angajați sunt muncitori calificați și suntem pe poziția 27 la nivel național din acest punct de vedere.
Județele cu cel mai mare procent de muncitori calificați sunt Alba (23,26%), Olt, Dâmbovița, Argeș, Gorj, Brăila și Bacău.
Tot pe ultimele locuri suntem și la categoria muncitorilor necalificați: 10,08% din populația activă. Pe primul loc la nivel național se află Călărași (16,8%), Giurgiu, Satu Mare, Teleorman, Maramureș, Ialomița și Botoșani.
Municipiul București are cel mai mic procent de muncitori necalificați din populația activă, doar 3,86%.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5139
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Bambolero
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
VP
Acum 8 ore
Pintilie
Acum 8 ore
Emil