Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Pensionari în administrație: ANSVSA explică de ce Țichindelean a rămas director: „Este menținut de instanțele de judecată”. Prefectura Sibiu va renunța la doi de miercuri

Pensionari în administrație: ANSVSA explică de ce Țichindelean a rămas director: „Este menținut de instanțele de judecată”. Prefectura Sibiu va renunța la doi de miercuri

Instituția Prefectului Sibiu anunță că, de la mijlocul acestei săptămâni, doi dintre funcționarii publici vor pleca, deoarece sunt și pensionari. Pe același subiect, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor enumeră procesele prin care – deși este pensionar de patru ani – Șerban Țichindelean a rămas director executiv al direcției de la Sibiu.

Pe lângă prefect și cei doi subprefecți, 45 de angajați mai avea Instituția Prefectului Sibiu, conform celui mai recent raport de activitate dat publicității. Doi dintre aceștia sunt și pensionari, și funcționari publici, iar de la finele anului trecut Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșant astfel de situații și a impus încetarea raporturilor de serviciu cu funcționarii care au primit decizii de pensionare.

„La nivelul Instituției Prefectului - Județul Sibiu, doi funcționari publici sunt afectați de decizia ÎCCJ. Acestora le vor înceta raporturile de serviciu începând cu data de 19 februarie 2025. Atribuțiile vor fi preluate de către alți funcționari publici”, scrie prefectul Mircea Crețu, într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Iar pentru că angajările în sectorul public au fost suspendate, cele două posturi vor rămâne deocamdată vacante.

Citește și Pensionarii scoși din administrație, faza pe Sibiu: Fiscul a pierdut cei mai mulți angajați. „Am reîmpărțit sarcinile de lucru”

Țichindelean: tot în procese din 2021

Din articolele publicate de Turnul Sfatului pe subiectul efectelor deciziei ÎCCJ în rândul funcționarilor sibieni a ieșit în evidență cazul lui Șerban Constantin Țichindelean (foto principală dreapta, sursa: Turnul Sfatului), directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Protecția Alimentelor (DSVSA) Sibiu, care a împlinit vârsta de pensionare din mai 2021. Cu toate acestea, Țichindelean a rămas director și după decizia ÎCCJ, explicând laconic că este vorba de un proces.

Merită amintit că, înainte de a împlini vârsta de pensionare, în mai 2021, Șerban Țichindelean a invocat legea în vigoare la acea dată și a solicitat prelungirea mandatului său, optând nu pentru intrarea în pensie, ci pentru continuarea raportului de serviciu. După ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) i-a respins cererea, Țichindelean a chemat Autoritatea în judecată și a câștigat: respingerea solicitării de continuare a raportului de serviciu nu era motivată.

Acum, conducerea ANSVSA) arată că, de fapt, este vorba de un lung șir de litigii. Acestea își au punctul de pornire în ordinul președintelui ANSVSA din 17 mai 2021, prin care – ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare – lui Șerban Țichindelean i s-a constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu (în ciuda solicitării de prelungire a raportului de serviciu, depusă de Țichindelean). „Din acel an, Autoritatea se află într-o serie de litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată”, transmit reprezentanții ANSVSA în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Unul dintre aceste procese a început în 2023 și s-a încheiat, pe fond, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut la Tribunalul Sibiu: judecătorii sibieni au dat câștig de cauză actualului director al DSVSA și au anulat un ordin al Autorității emis în 2023, tot pentru constatarea încetării de drept a raportului de serviciu cu Țichindelean. Împotriva acestei hotărâri, ANSVSA a formulat recurs, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Alba Iulia, fără ca procesul să primească, deocamdată, vreun termen.

„Anulează Ordinul nr. 486/23.3.2023 cu privire la constatarea încetării de drept a raportului de serviciu al reclamantului. Obligă pârâta să emită ordinul/ordinele privind menținerea reclamantului în funcția publică de conducere de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu pentru perioada 17.5.2022 - 17.5.2024. Obligă pârâta să plătească reclamantului drepturile de natură salarială aferente perioadei 23.3.2023 - 26.5.2023, cu dobânda legală calculată asupra acestora, de la scadență și până la achitarea efectivă. Obligă pârâta să plătească reclamantului cheltuieli de judecată de 4000 lei”, extras din minuta publicității dată de Tribunalul Sibiu în 12 decembrie 2024

Citește și Instanța l-a trimis pe Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu, în pensie

O încrengătură de procese și ordine anulate

Procesele dintre directorul DSVSA Sibiu și conducerea ANSVSA au drept punct de pornire și situații care beneficiază de „înfiorătoare” descrieri birocratice. Spre exemplu, un alt proces între cele două părți a fost generat de un ordin emis de președintele Autorității în 17 mai 2024 „prin care s-a constatat încetarea aplicabilității ordinului nr. 604 / 26.05.2023 privind suspendarea executării Ordinului președintelui ANSVSA nr. 486 / 23.03.2023, motivat de faptul că dl. Țichindelean Șerban Constantin ajunsese la termenul de trei ani, tocmai pentru ca Autoritatea să fie în deplină legalitate raportat la aceste litigii”.

Într-o „traducere” a celor mai sus transmise de către ANSVSA, în 17 mai 2024, președintele Autorității a anulat ordinul din mai 2023 prin care suspenda ordinul din martie 2023, prin care se constata încetarea de drept a raportului de serviciu cu Șerban Țichindelean.

Ordinul din 17 mai 2024 a fost atacat de două ori de Țichindelean: într-un prim proces pentru suspendare și, într-un al doilea, pentru anulare. Procesul de suspendare a fost câștigat de directorul DSVSA și pe fond, și la recurs, iar cel de anulare este în pronunțare la Tribunalul Sibiu.

„Așa cum s-a susținut și în fața instanțelor de judecată din toate dosarele constituire ca urmare a atacării de către dl. Țichindelean Șerban Constantin a ordinelor ANSVSA, din data de 17 mai 2021 acesta este menținut în funcția publică de către instanțele de judecată atât prin soluția de admitere a cererilor formulate de reclamant, cât și prin termenele lungi acordate în dosare. Mai arătăm că începând cu 17 mai 2024 ne află în afara prevederilor legale, fapt care nu este luat în considerare de instanțele de judecată, prin admiterea tuturor solicitărilor de amânare formulate de acesta”. 

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de ANSVSA referitor la procesele cu Șerban Țichindelean

Citește și Pensionar de patru ani, Țichindelean a rămas director executiv al DSVSA Sibiu și după decizia Înaltei Curți. „Ar fi o ilegalitate altfel”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Dute la pensie *** care ești

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Lege

Acum 1 lună

Procesul nu a ramas fara obiect ? Si de de pensionarii speciali raman!? Rusine Buc
Raspunde

Cvc

Acum 1 lună

atentie la titlu ca lipseste ceva din el (functionari)

Raspunde

Sorin Avram

Acum 1 lună

Dacă am pensie specială, ma dau ăștia afară pe frigul ăsta?
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Dar, dânsului nu ii este măcar un pic jenă de această situație? Înțeleg să rămână în activitate pe un post de execuție, nu de director. Tinerii nu au niciun fel de șanse în fața acestor dinozauri care nu se lasă duși la vatră. Așa i-ar plăcea să pățească și copii lui ?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Cum spune proverbul.,,Unde-i lege nu-i tocmeală ".Am rămas doar cu proverbul ce-i valabil doar pentru unii cu bun simț și cu respectarea Legii.Ne mai mirăm că nu sunt bani la buget.
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Au creeat haos de cînd au dat posibilitatea prelungirii la cerere a activității, după împlinirea vârstei de pensionare, fără să interzică cumularea pensiei cu salariul. Trebuia să se iasă la pensie imediat ce se atingea virsta standard, să aibă loc și tinerii la un loc de muncă.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Să-ți facă statuie din ceară daca mai prinzi pensia
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus