Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiu 2034

Sibiu 2034

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Sibiu2024

Suntem în noiembrie 2034, eu am 54 de ani, fata mea cea mare a terminat facultatea și lucrează la Institutul de Cercetare a Tinerilor din Sibiu, singura instituție din țară care investighează comportamentul tinerilor și oferă cunoaștere asupra lor unităților de învățământ, firmelor și decidenților publici. Orașul nostru a obținut locul 8 în Uniunea Europeană la calitatea vieții, malurile Cibinului refăcute și reurbanizate sunt prezentate ca exemplu în reviste de urbanism și arhitectură, firme bazate pe inteligență artificială au sediul în Sibiu. Trec pe la mama, pe neașteptate, n-o găsesc, o sun și-mi spune că e la Centru comunitar de cartier, la un concert de chitară susținut de două prietene de-ale ei, de la centru și corul de copii al grădiniței de la colț. Plouă și mă gândesc că e o idee bună să-mi schimb cauciucurile de la bicicletă cu care am mers un an întreg - orașul e brăzdat de piste de biciclete, iar traficul înseamnă autobuze electrice fără trenă de gaze toxice și sibieni mici și mari bicicliști. E frig, vremea ne trimite în case, dar simt cum orașul pulsează de vitalitate și n-aș vrea să fiu în altă parte.

O utopie personală a Sibiului, pe care o port în cap și inimă. Orice vis e la început o utopie. Fără vise nu poți imagina viitorul. Îmi asum idealismul și cred că o doză de idealism ne e mai mult decât necesară.

La începutul lunii mai 2023 ieșea în public Platforma Sibiu2024. I-am spus „platformă” pentru că am dorit să fie un spațiu public de lucru și de strângere de oameni cu proiecte și preocupări pentru Sibiu. Fondatorii grupului, din diferite domenii de activitate – aflați în relații de colaborare profesională sau prieteni care s-au apropiat în nopțile veghii „Vă vedem din Sibiu” –, și-au propus să aducă în fața sibienilor preocupările lor pentru oraș, pentru starea lui actuală, pentru locul ocupat în cadrul național și european, pentru sensul dezvoltării sale, convinși că mai sunt și alții care împărtășesc aceste preocupări. Și s-a dovedit că sunt mulți sibieni care, pe lângă complicata lor viața de zi cu zi, alocă o părticică de minte și din suflet și străzii, cartierului și orașului lor.

Fiecare dintre noi are un vis pentru Sibiu. Fiecare îi vede anumite lipsuri, îi simte un potențial. Noi credem că aceste gânduri, reflecții, inițiative, propuneri ale noastre ca cetățeni, nu numai că sunt extrem de valoroase aduse împreună, dar și important de exprimat. De adus la suprafață și în fața decidenților. Și de luptat pentru ca ele să fie luate în serios. Transformate în realitate.

Din mai și până acum s-au alăturat nucleului de fondatori Sibiu2024 și alți sibieni – profesioniști respectați în domeniile lor. Împreună ne-am pus gândurile cap la cap, le-am armonizat, cu intenția de obține o viziune împărtășită a ceea ce trebuie îmbunătățit în orașul nostru, astfel încât el să ne deservească în cele mai bune condiții pe noi toți – cetățenii lui.

Ne-am permis însă și să visăm, să proiectăm un viitor al orașului.

Credem că, în contextul României, noi, aici, la Sibiu, suntem într-o situație generală bună. Și tocmai din acest motiv, că nu avem probleme structurale insurmontabile care țin de infrastructură, de irelevanță economică sau de dezintegrare socială, cum au alte orașe din România, că avem un set de valori solide ca grup uman – cumpătare, seriozitate, perseverență –, suntem în poziția de a ne pune serios problema cum va fi Sibiul copiilor noștri. Cum se dezvoltă Sibiul de acum pentru ca el să devină o opțiune de viață preferată de copiii noștri. Iar lucrul pentru viitor presupune atât o proiecție, o intenție, dar și un azi, un acum mai bun, mai complet.

Planul de oraș propus de Sibiu2024 este aspirația unor sibieni care iubesc orașul. Arhitecți, medici, antreprenori, profesori, manageri culturali, IT-iști, sportivi vin cu o propunere către vecinii, colegii, prietenii lor sibieni și spun: „Uitați, oameni buni, așa am vrea să trăim în orașul nostru, asta am vrea să devină Sibiul copiilor noștri. Voi cum vreți?”

Lansarea Planului de oraș Sibiu2024 are loc pe 4 decembrie, de la ora 17.00, la adresa: Sediul IT Perspectives, et. 4 - Work Cafe, str. Fundătura Lânii nr. 18, Sibiu.

Vă așteptăm!

Mai multe detalii găsiți aici: https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus