Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Vila unui celebru bancher din secolul al XIX-lea de pe Valea Hârtibaciului a fost restaurată de asociația Ambulanța pentru Monumente

Vila unui celebru bancher din secolul al XIX-lea de pe Valea Hârtibaciului a fost restaurată de asociația Ambulanța pentru Monumente

Asociația Ambulanța pentru Monumente a anunțat finalizarea intervenției majore de restaurare la Vila Cordescu din pitorescul sat Fofeldea. Construcția, împreună cu Banca Cordiana, reprezintă două bijuterii arhitecturale datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ce au fost lăsate moștenire comunității locale de un celebru bancher de pe Valea Hârtibaciului.

Potrivit descrierii transmisă de asociație, Vila Cordescu, construită pe un subsol antic din piatră, surprinde printr-o armonioasă îmbinare între sistemul tradițional autohton de construcție din cărămidă la parter și o mansardă cu structură de tip american la etaj, cu pereți ușori din lemn și astereală tencuită. Aceasta a fost transformată într-un muzeu sătesc sub îndrumarea dedicată a doamnei Viorica Vecerzan, membră a Asociației Cordiana.

Inițiativa de restaurare a fost declanșată de solicitarea sprijinului din partea doamnei Vecerzan, iar intervenția a fost imperios necesară, deoarece deteriorarea clădirii era mai gravă decât se anticipase inițial. Lucrările au fost coordonate de Asociația Ambulanța pentru Monumente și au început în luna aprilie.

Printre problemele majore identificate se numără infiltrarea apei prin acoperiș, fisuri în pereții de cărămidă, căpriori putreziți și arcele aplatizate în pivniță, amenințând să prăbușească bolțile și pereții de la parter. Restaurarea a implicat o serie de activități complexe, printre care redirecționarea apei, demolări controlate, reconstrucții pietrești și lucrări amănunțite la acoperiș.

Eforturile de restaurare au fost susținute de o echipă impresionantă de voluntari locali și externi, împreună cu meșteri pietrari și coordonatori logistici. În timpul intervenției, comunitatea locală a oferit sprijin prin donații financiare și alimentare, iar primăria Nocrich a contribuit cu generozitate la eforturile de restaurare.

În postarea de pe Facebook, reprezentanții asociației Ambulanța pentru Monumente transmit că printre momentele notabile ale intervenției s-au numărat și prezentarea lui Jan Hülsemann, meșter pietrar, și vizita la șantierul din Sibiu, unde s-au întâlnit voluntarii celor două proiecte.

Intervenția de la Vila Cordescu face parte din proiectul "Ambulanţa pentru monumente", inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King's Foundation, sub președinția Majestății Sale Regele Charles al III-lea.

Mai multe detalii găsiți în postarea asociației:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

BIoan

Acum 4 luni

"reconstrucții pietrești " faina e limba romana, pacat ca o stalcesc toti incompetentii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus