Luni,
28.04.2025
Innorat
Acum
9°C

Proiectele Maratonului: Peste 40.000 de lei pentru restaurarea unei case din Alțâna. Se va transforma în centru educațional pentru voluntarii Ambulanței pentru Monumente și studenții de la restaurare și conservare

Proiectele Maratonului: Peste 40.000 de lei pentru restaurarea unei case din Alțâna. Se va transforma în centru educațional pentru voluntarii Ambulanței pentru Monumente și studenții de la restaurare și conservare

Voluntarii Ambulanței pentru Monumente vor avea un loc al lor în care se vor bucura de cazare, dezvoltare, învățare, cercetare și implicarea în conservarea patrimoniului construit. Hub-ul își va găsi locul într-o casă de la Alțâna, pentru a cărei reabilitare Ambulanța pentru Monumente vrea să strângă 40.200 de lei. Proiectul a fost înscris la Maratonul Internațional Sibiu cu numele „Casa Voluntarilor Alțâna”

„Casa Voluntarilor” va fi un centru pentru schimbul de cunoștințe și bune practici, sprijinind astfel atât comunitatea locală, cât și viitorii profesioniști din domeniu.

„Prin acest proiect, ne propunem: să oferim studenților și specialiștilor oportunități practice de învățare și dezvoltare profesională; să contribuim la restaurarea și prezervarea clădirilor de valoare istorică; să promovăm tehnici tradiționale și sustenabile de construcție și restaurare”, se arată în descrierea proiectului de la maraton.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă salvarea de la dispariție a unei întregi gospodării românești reprezentative dintr-un ansamblu de șapte gospodării bine conservate și crearea unui loc constant pentru șantiere didactice, cursuri de formare, educație.

„Comunitatea care va beneficia de schimbările aduse de realizarea acestui proiect este formată direct din cei 700 voluntari activi, din copiii și tinerii din comuna Alțâna, iar indirect, din locuitorii zonei. Voluntarii din domeniul patrimoniului (în special cei de la Conservare și Restaurare de Arhitectură Sibiu) vor beneficia de o locație a lor, schimbând astfel modul de implicare și responsabilizare în proiect, rezultând noi oportunități și activități susținute de ei. Le va crește gradul de implicare în educarea copiilor din zonă, iar o posibilă urmare ar fi apariția ideii de Ambulanța Copiilor”, mai arată reprezentanții proiectului.

Toți cei care vor să susțină acest proiect o pot face înscriindu-se la acest link, până în 2 mai. 

Reamintim că lucrările de salvare a casei au pornit încă din anul 2023, atunci când se făceau măsurătorile de punere în siguranță a clădirii.

„Este un proiect incipient. Scopul este de a crea un centru în care să ne întâlnim pentru că în ultimii ani s-au adunat multe ambulanțe, și, implicit, mulți voluntari. Acum ceea ce facem este să punem în siguranță clădirea, acoperișul este prăbușit și ne-am apucat de chestiunile incipiente”, spunea atunci Eugen Vaida, din partea Ambulanței pentru Monumente.

Citește și: Ambulanța pentru Monumente salvează o casă din Alțâna: va deveni un centru de întâlnire pentru voluntari

Foto: Diana Mureșan/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus