Ildiko Zsebe, soția pastorului reformat din localitatea Boarta, s-a specializat în făcut turtă dulce, după ce a rămas fără locul de muncă, însă o face într-un fel cu totul special, în care contează cel mai mic detaliu, se precizează pagina de Facebook a Consiliului Județean. Ea era profesoară la copiii de limbă maghiară, însă după împuținarea acestora a rămas fără catedră. Și a trebuit să facă ceva.
„A scăzut foarte mult numărul elevilor de la clasele cu învățământ în limba maghiară și, de atunci, am rămas acasă. După 8 ani la catedră, am simțit că trebuie să fac altceva, iar coptul și decoratul turtei dulci mi s-au părut o idee foarte bună”, povestește Ildiko.
Iar totul a început de la mama ei.
„Aveam vreo 10 ani când am început să-mi ajut mama în bucătărie. Turta dulce o făceam de sărbători, după rețeta sașilor cu care eram vecini în Calvaser, satul în care am crescut. Și acum mai am formele de la mama, cu care decupam aluatul pentru a face steluțe, fulgi sau brăduți”, povestește ea.
Sunt deja 11 ani de când ceea ce părea a fi un capăt de drum s-a transformat într-o cale pe care puțini se încumetă să o urmeze, pentru că aici fiecare detaliu contează.
„Sunt un om autodidact, îmi place să învăț singură chiar și din greșeli. Pentru că a durat mult până să ajung să găsesc acel echilibru între ingrediente, care să dea turtei un gust deosebit, consistență și frăgezime. Apoi, decoratul este o treabă pentru care trebuie să ai toată răbdarea din lume. Pentru mine este cel mai eficient mod de a mă liniști. Când ornez sunt un alt om, mai bun, mai calm”, spune fosta profesoară.
Pe masa din bucătăria familiei Zsebe se află o căsuță din turtă dulce decorată extrem de minuțios. Are pereți, geamuri și acoperiș peste care a fost așternută o „broderie” fină și albă ca neaua, din albuș de ou.
„Lucrez aproape două zile doar la partea de decorare. În glazură folosesc doar albuș de ou și zahăr pudră. Este important ca turta dulce să aibă un gust bun, dar și aspectul contează”, spune fosta profesoară.
De altfel, în casă nu găsești bibelouri, locul acestora fiind luat de numeroase decorațiuni din turtă dulce, pe care le schimbă în funcție de anotimp sau de sărbătoare.
Ca orice mare cofetar, Ildiko Zsebe are un dichis.
„Totul stă în felul în care dozezi mirodeniile. Sunt unele care usucă aluatul mai tare, iar altele care îi schimbă gustul prea mult. Pentru bază, folosesc două tipuri de făină, miere polifloră și ouă de casă. Avem găini și folosesc doar ouă proaspete. În plus, este important ca absolut totul să fie cântărit. Am iepurași și flori pentru Paști, reni, globulețe, căsuțe sau brăduți pentru Crăciun, legume și fructe pentru toamnă și tot așa, pentru fiecare perioadă a anului sau mare sărbătoare. Unele le am de ani mulți și toate îmi sunt dragi”, spune Ildiko.
Nici coacerea nu-i lucru tocmai simplu: „O vecină m-a rugat să-i dau aluatul gata făcut, că se descurcă ea mai departe. Nu a știut cum să regleze temperatura și nici timpul de coacere, așa că s-a trezit cu toată turta uscată și tare ca piatra”.
În anul 2019, Ildiko Zsebe și-a cunoscut un unchi pe care cel de-al Doilea Război Mondial l-a alungat din România, în Statele Unite ale Americii, i-a dat și lui să guste și a rămas uimit.
„Deși nu-l văzusem niciodată, m-am gândit că i-ar plăcea o turtă dulce. A fost uimit de gust și, mai ales, de felul în care era decorată. A spus că nu a văzut vreodată așa ceva”, spune ea. Iar la loc de cinste, în casa familiei Zsebe este păstrată o „copie” a acelei turte dulci. Pe ea, în limba maghiară, stă scris: „Cinstește-ți strămoșii pentru că prin ei ai câștigat viața, ai moștenit țara și pe Dumnezeu”.
De bunătățile doamnei Ildiko se bucură familia, vecinii și prietenii. Intenționează să-și creeze propria afacere, conștientă că piața dulciurilor este într-o continuă diversificare. Și pentru că tot se gândește la viitor, și-a rezervat o provocare.
„Vreau să fac un sat în miniatură: cu biserică, oameni, case, străzi și animale. Ar putea fi chiar satul nostru, Boarta, și cred că un astfel de proiect ar presupune peste un an de muncă”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8290
Ultimele comentarii
Acum 30 minute
T.
Acum 44 minute
Ioan
Acum 57 minute
Luca
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Rodica