Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Thriller-ul de familie care va fi filmat la Sibiu. Regizor: „Nu s-a mai făcut cu adevărat niciun film la Sibiu de foarte multă vreme. Ce poate aduce filmului orașul Sibiu merită efortul suplimentar”

Thriller-ul de familie care va fi filmat la Sibiu. Regizor: „Nu s-a mai făcut cu adevărat niciun film la Sibiu de foarte multă vreme. Ce poate aduce filmului orașul Sibiu merită efortul suplimentar”

Alta, poate. Dar nu asta.” este numele lungmetrajului care urmează să fie filmat la Sibiu în perioada următoare. Aparținând regizorului Paul Cioran, scenariul a câștigat în 2020 Premiul Transilvania Pitch Stop CoCo la TIFF, iar în 2023 a câștigat finanțare de la CNC la a treia încercare. Proiectul e produs de Claudiu Mitcu, iar echipa e în căutare de finanțare, pentru a ajunge la bugetul necesar de producție. Lungmetrajul mai are nevoie de 500.000 de euro pentru a fi realizat. Despre pasiunea despre film, dar și despre lungmetrajul care va fi filmat la Sibiu Paul a povestit pentru IQuads.  

Paul este absolvent al Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu și a terminat studiile la Facultatea de Jurnalism, iar o perioadă de opt ani a ocupat funcția de copywriter la agenția de publicitate Propaganda.

„În 2011 am plecat din agenția Propaganda, după 8 ani acolo, cu misiunea clară să lucrez în cinematografie ca să avansez câteva proiecte personale de film începute ceva mai devreme.

Mă muncea acest subiect de multă vreme. De ani de zile studiam cărți de film, scenaristică, regie, montaj, interviuri cu regizori, autobiografii. Acopeream meticulos și plin de zel tot ce era important în cinema de la începuturi până în prezent și în toate limbile.

Însă n-aveam încrederea că pot într-adevăr să fac asta.

Cât încă lucram, am scris și regizat 2 scurtmetraje cu câțiva prieteni. Apoi în vara lui 2011 am câștigat Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lung metraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF”, a povestit acesta pentru IQuads.

Primele încercări în cinematografie au fost făcute la Sibiu 

Prima încercare de a profesa în cinematografie a fost pentru Paul în liceu. În vara dintre clasele a 11-a și a 12-a a participat la un atelier de cinema în Sibiu.

„Singurele lucruri pe care mi le aduc aminte sunt că am văzut atunci A Șaptea Pecete de Ingmar Bergman și că am filmat un exercițiu cu o cameră vhs, ceva cu o fată legată de un scaun. Apoi, cum se zice, life happened și am reluat efectiv abia prin 2010 când am făcut două scurtmetraje din care îmi propusesem să învăț, să încerc și să greșesc. Și-am greșit practic la toate capitolele.

Pasul adevărat l-am făcut abia câțiva ani mai târziu când am scris și regizat scurtmetrajul ALB. Era prima dată când făceam lucrurile “cum trebuie”, ba chiar cu dificultăți tehnice și logistice majore. L-am produs împreună cu Smaranda și Alex Sterian, independent de CNC, cu banii și prieteniile noastre. Am filmat iarna în zăpadă mare, pe culmea unui deal foarte înalt din zona Brașovului. Rezistă foarte bine și a fost selecționat în competiție la festivaluri importante. Am primit tot felul de păreri despre el, de la tot felul de oameni, cunoscuți sau nu, profesioniști sau pur și simplu oameni care nu au nicio legătură cu domeniul, dar au deschiderea spre scurtmetraj. Că e o prostie, că e excepțional, de toate. Judecați singuri. Se poate viziona pe platforma Cinepub”, a mai povestit acesta.

Despre filmul pe care îl va realiza la Sibiu și banii de care mai are nevoie

„Alta, poate. Dar nu asta.” este un thriller de familie care te ține în suspans și vorbește despre înstrăinarea dintre părinți și copii. Crima din centrul poveștii declanșează o transformare în ambii protagoniști și permite filmului să vorbească atât despre maturizarea copilului, cât și despre ceva trecut îndeobște cu vederea, dar la fel de adevărat și important. Vorbim mereu despre maturizarea copiilor, dar niciodată despre maturizarea părinților.

„Paradoxul amuzant e că am început să scriu primele schițe mult înainte de a deveni părinte și urmează să filmez acum când am 2 copii. E o poveste despre o fetiță și tatăl ei înstrăinat care sunt readuși împreună de moartea violentă a unui vecin. Un thriller de familie îmi place mie să spun. Pentru că are tensiunea, amenințarea și atmosfera unui thriller, însă focusul este pe relația celor doi, nu pe prinderea criminalului.

Acesta e nucleul dur care nu s-a schimbat nicio clipă. Altfel, scenariul a trecut prin multe transformări, în principal pe linia simplificării și clarificării”, a povestit Paul despre filmul care se va filma la Sibiu.

Este nevoie de sprijin financiar

Filmul a câștigat finanțare de 1.000.000 de lei prin Centrul Național al Cinematografiei (CNC) la finalul lui 2023.

„Avem nevoie de 2.500.000 de lei (500.000 de euro) pentru a putea face lucrurile într-un regim normal. Povestea se petrece la Sibiu și vrem să filmăm totul în Sibiu. Ceea ce vine cu costuri substanțial mai mari. Să duci zeci de oameni (30-40 e minimul) într-un alt oraș timp de 5-6 săptămîni e un deranj semnificativ. Însă considerăm că ce poate aduce filmului orașul Sibiu, merită efortul suplimentar pentru că adîncesc povestea tematic și vizual.

Cu atât mai mult că nu s-a mai făcut cu adevărat niciun film la Sibiu de foarte multă vreme; doar ocazional reclame și accidental bucățele din filme străine sau românești. Iar Libertate, cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, deși povestește o întîmplare de la Revoluție din Sibiu, a fost filmat preponderent în alte locuri. Sperăm că și autoritățile locale se vor bucura de acest proiect și ne vor sprijini financiar și logistic”, a mai spus aceasta.

Întreaga poveste spusă de Paul poate fi citită integral aici.

Credit foto: Alin Boeru - IQuads

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 3 luni

Asta i moda. Un film normal..frumos ..nu se putea face la Sb. Trebuia ceva cu crime ! Daca i vb si despre o anumita etnie in film...e jucata!
Raspunde

Zzz

Acum 3 luni

da, mergea un film despre branza!
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Fa-l, baiete, sa vedem ce-ai platit ca si copywritter!
Raspunde

Bambolero

Acum 3 luni

Dacă tot te dai rotund că, maramite, scrii în limbi străine, dă un gogle cum se scrie corect
Raspunde

Silviu

Acum 3 luni

Am vazut acum ALB, chiar mi-a placut. Succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus