Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
4°C

Aproape 600 de mii de oi în județul Sibiu și 19 firme cu 17 angajați. ”Lucrăm pe persoană fizică”. Impozit anual de 85,6 lei la 100 de oi

Aproape 600 de mii de oi în județul Sibiu și 19 firme cu 17 angajați. ”Lucrăm pe persoană fizică”. Impozit anual de 85,6 lei la 100 de oi

Județul Sibiu e pe locul doi la nivel național în privința numărului de ovine. Sunt aici 557 de mii de oi, însă datele financiare arată că statul nu rămâne cu foarte mult după această activitate economică.

Potrivit TopFirme.com sunt doar 19 societăți comerciale înregistrate cu codul CAEN 145, creșterea ovinelor și caprinelor, iar în total, aceste societăți au angajate 17 persoane, în întregul județ. Ciobanii spun că preferă să lucreze pe persoană fizică, pentru că legea permite și așa le e mult mai simplu să-și desfășoare activitatea. Conform ANAF Sibiu, la 100 de oi se plătește un impozit anual de 85,6 lei. Atât.

2,3 milioane de euro cifră de afaceri

Sunt 19 agenți economici înregistrați în județul Sibiu care au bifat codul CAEN 145 în județul Sibiu. Cifra de afaceri pe acest număr CAEN este de 10,2 milioane de lei (2,3 milioane de euro), în 2022, ceea ce reprezintă 0,02% din cifra de afaceri din județul Sibiu.

O activitate similară cu cea a comerțului cu flori și plante. Sunt cu acest obiect de activitate în județ 18 agenți economici, care au avut un profit de 3,8 milioane de euro. Aceste societăți au în schimb 119 angajați pentru care se plătesc taxe și impozite.

Revenind la oi, aici sunt 17 angajați în societățile cu acest cod CAEN, în timp ce profitul înregistrat de aceste societăți este de 346.262 de lei (78.696 euro), 0,015 din profitul net realizat în județul Sibiu. Ca o paranteză, profitul la comerțul cu flori este tot de aproape 300 de mii, dar de euro.

După cifra de afaceri, cele mai importante societăți din județ cu acest domeniu de activitate, creșterea ovinelor și caprinelor, sunt Racovisib Agro SRL (2,6 mil. lei), Ovisib 2019 Cooperativă Agricolă Rășinari (2,6 mil. lei), Rom Ovis Cooperativă Agricolă Rășinari (1,4 mil. lei), LGN Zooinvest 2020 SRL Sibiu 1,1 mil. lei și Bio Invest Sufana SRL Miercurea Sibiului (987 mii lei).

După profit, cel mai bine stă Oasi di Castello SRL Brădeni (101.051 lei), Ovisib 2019 Cooperativă Agricolă Rășinari (97.051 lei) și Damed Total Expert SRL (40.800 lei).

La nivel național, Sibiul se află pe locul 2 cu acest cod CAEN, după Constanța, ca și număr de agenți economici. În Constanța sunt înregistrate 22 de societăți.

După cifra de afaceri suntem pe locul 14 la nivel național, pe primul loc fiind Brașov (135,7 mil. lei).

Citește și:

Cifrele dezvoltatorilor imobiliari din Sibiu. Firmele din Top 5 au un profit total de peste 6 milioane de euro cu 30 de angajați

Regiunea Centru conduce la numărul de oi

La numărul de ovine județul Sibiu se află pe locul 2 la nivel național, după județul Timiș. Creșteau, conform datelor INS, în județul Sibiu, în 2022 557.432 de ovine. Pe primul loc la nivel național este județul Timiș, cu 646.779 de ovine.

Conform acestor date, județul Sibiu are 5,5% din totalul oilor aflate în România, la sfârșitul anul trecut. În total, sunt în țară 10,2 milioane de oi.

Clasamentul oilor e continuat de Cluj (485 de mii), Arad (446 de mii), Alba (445 de mii), Brașov (425 de mii) și Mureș (401 mii). Interesant este că din primele șapte județe, după numărul de ovine, patru sunt din Regiunea Centru, din care face parte și Sibiul. Sunt aici 2,2 milioane de oi.

Citește și:

Topul celor mai profitabile restaurante din Sibiu. Grupul „Super Mama” e pe locul 5 la nivel național, în funcție de profit

”Preferăm pe persoană fizică”

Gheorghe Dănulețiu, unul din cei mai celebri ciobani din România, în urma apariției lui în mai multe reclame ale unor firme de telefonie mobilă, susține că activitatea de creștere a animalelor poate fi susținută din punct de vedere al gestionării taxelor și impozitelor și pe persoană fizică. Iar mulți crescători preferă asta, în dauna creării unei firme.

”Ciobanii sunt pe persoană fizică, acesta este motivul pentru care sunt atât de puține firme care se ocupă de creșterea oilor. S-a lucrat pe persoane fizică dintotdeauna, așa se lucrează și acum”, spune Dănulețiu.

El spune că prin această formă se pot lua în continuare subvenții de la APIA, iar cine vrea fonduri europene sau credit pentru utilaje agricole, atunci își face firmă.

”Subvenția de poate lua și pe persoană fizică. Fonduri europene nu se pot lua, într-adevăr. La fonduri europene trebuie să ai un număr de puncte, iar oile au foarte puține puncte, acesta ar fi motivul. Eu am firmă, am făcut-o recent pentru a face un credit”, explică Gheorghe Dănulețiu.

Oierul Ghiță SRL, societatea lui, este una din cele 19.

În 2022 a avut o cifră de afaceri de 36 de mii de lei și pierderi de 25.800 de lei. Nu are niciun angajat și datorii de 261 de mii de lei.

Întrebat dacă l-ar afecta creșterea sau scăderea TVA-ului pentru alimente, el spune că nu poate spune nimic, deoarece pe persoană fizică nu se plătește TVA.

”Noi nu cumpărăm cu TVA și nici nu vindem cu TVA, deci nu avem de unde să ne reducă TVA-ul. Problema e ca mai sigur ca  cineva să lucreze pe persoană fizică, inslusiv pentru stat”, explică el. ”CNP-ul există și va exista, nu ai unde să dispari, pe de altă parte, dacă ai firmă, faci datorii, o bagi în insolvență și ai terminat. Și la nivel național oierii sunt tot pe persoană fizică”, spune el.

Cum sunt impozitați ciobanii

Conform datelor ANAF, ”veniturile obținute obținute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală fac parte din categoria veniturilor din activități agricole.

Venitul dintr-o activitate agricolă se stabilește pe bază de norme de venit. În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, contribuabilul stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități”.

În traducere liberă, cine crește până la 2 vaci, 50 de oi, 25 de capre, 6 porci sau 75 de familii de albine nu plătește impozit.

Pentru numărul de animale/familiile de albine care depăşesc limitele neimpozabile, veniturile obținute sunt impozitate pe baza normelor de venit, indiferent de forma de organizare a activității (persoană fizică, PFA, Intreprindere individuală).

Ca să fie și mai simplu, e dat exemplul unui cioban care are 100 de oi. Dintre acestea, se scad 50 de oi pentru care nu se achită impozit. Pentru cele 50 de oi se calculează că se poate obține într-un an un profit de 856 de lei, care vine din lapte, lână și miei. Din acești 856 de lei se plătește un impozit de 10%, respectiv 85,6 lei pe an.

Totul se face în baza declarațiilor proprietarilor, însă interesul lor este să nu mintă, pentru că datele sunt încrucișate între instituții. Astfel, dacă declari că ai 100 de oi la APIA, pentru că vrei subvenția de 4,89 de euro pentru fiecare animal, același număr trebuie să-l declari și la ANAF.

”În ceea ce privește verificarea realității celor declarate de contribuabili, precizăm că impozitul pe venit generează provocări deosebite de gestionare a problemelor de conformare. Inspectorii ANAF interacționează cu un număr mare de contribuabili, cu diferite niveluri de educație fiscală și cu situații economice și sociale diferite, în care aceștia sunt sau nu dispuși să se conformeze în mod voluntar”, explică ANAF Sibiu.

Subvenție de 4,89 de euro pe cap de animal, considerată prea mică

În 2023, crescătorii de oi au beneficiat de Ajutorul Național Tranzitoriu, subvenția APIA cea mai accesată din zootehnie. Astfel, crescătorii de oi care au avut minim 50 de animale în fermă au putut depune cereri la APIA pentru acordarea subvenției mici, așa cum este denumit acest tip de sprijin. Subvenția pentru oi are un cuantum de 4,89 de euro pe cap de animal, iar achitarea ei se face din bugetul anului următor celui de cerere, adică pentru cererea depusă la APIA în 2023 sumele vor fi virate în conturi în 2024.

Pentru a beneficia de acest tip de subvenție, crescătorii de oi trebuie să dețină minim 50 de femele ovine care au împlinit vârsta de minim un an, iar animalele trebuie să fie înscrise în baza națională de date.

Crescătorii de ovine s-au declarat însă nemulțumiți de valoarea sprijinului acordat despre care spun că este prea mică.

Cum se plătesc contribuțiile sociale și de sănătate

Potrivit Codului Fiscal, pentru veniturile din activități agricole nu se datorează contribuția de asigurări sociale (CAS).

Veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fânețelor naturale sunt, de asemenea, venituri neimpozabile.

În privința asigurărilor sociale de sănătate (CASS) ”se datorează dacă persoana realizează, din venituri din activităţi agricole (norma de venit, în cazul veniturilor impuse la normă de venit, sau venitul net anual, în cazul veniturilor impuse în sistem real) cumulate, după caz, cu alte venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, investiţii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi alte surse, cel puţin egale cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la 25 mai a anului de realizare a veniturilor. Începând cu 01.01.2024 la calculul plafonului nu se cumulează venituri din activităţi independente”.

Astfel, baza de calcul a CASS este reprezentată de:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Deci zero impozit la stat!

Acum 3 săptămâni

Adica zero impozite la stat ! Unii sunt smecheri si altii sunt luati de prosti in tara asta! No, duca-se pe ... ! Oricum doar numele a ramas din ea ! Sa nu va asteptati sa iesim in strada cand va fi si mai greu ! NU, nici in media nu ma uit la protestele voastre !
Raspunde

AndreiM

Acum 3 săptămâni

Las' ca nu de aici pierde statul banii grei. Multinationalele isi sifoneaza veniturile si nu platesc nici un impozit si au mii de angajati si cifre de afaceri de mii de ori mai mari decat ciobanii. V-ati gasit cine este de vina pentru evaziune fiscala: babele cu patrunjel in piata si branza de la ciobani. Sa va pun lista cu multinationale care au declarat ZERO profit?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jan cioban

Acum 2 săptămâni

Multinationalele poate platesc sau nu impozit, dar cel putin nu PRIMESC bani de la stat. Din articol reiese ca pt fiecare oaie, statul, deci noi restul, va dam niste bani. Si penteu ce? Dupa cum ai spus si tu, multinationalele dau de mancare la mii de oameni. Voi, aveti 20 de angajati in acte.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 3 săptămâni

Cred ca cei 4,89 euro/oaie se dau dupa ce propreitarul transmite seriile crotaliilor la APIA si nu pe baza de declaratie.Daca se face dupa declaratia numarului de animale atunci clar se fura bani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unsibian

Acum 3 săptămâni

Modelul "pă persoană fizică" a produs milionarii din mărginime care nu au plătit în viața lor un impozit,CAS etc.
Raspunde

Jana

Acum 3 săptămâni

Unsbian,poftim la stana sa stai cu oile și caprele casa nu te plictisești acasă și apoi să vi să-mi spui cat CAs și CASs dorești să plătești la stat.Cata survenite primești și cât alergi după o oaie sa o crești casa producă un kg de brânză.Nu vezi că statul îți ia și pielea de pe tine daca ar putea
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pe bune?

Acum 2 săptămâni

Cu oile si caprele nu stati voi, ci amaratii aia pe care ii platiti la negru.... si care oricum nu au cas si pensie Voi sunteti ocupati, dupa cum s-a vazut zilele astea, sa faceti curse de masini si sa bateti oamenii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unjinars

Acum 2 săptămâni

Rupe-te Jană că a luat mică-ta pensia.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pintilie

Acum 2 săptămâni

Asta e un exemplu de activitate cu un grad mare de evaziune fiscala. De pe vremea Comunismului ciobanii erau lasati in pace. Zici ca suntem in evul mediu... toti lucreaza cu ciobani fara nici un fel de acte, asigurari, etc TOTUL LA NEGRU
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Mā alātur si eu opiniilor justificate prin care cresterea ovinelor la Sibiu a fost si este o ultra-mega-giga MAFIE de fācut averi colosale. " Sā ne deie suventiiiiiiiiiii, sā ne deieeeeeeee hotiiiiii āia deb la Bucureeeeeesti!!! " Āsta a fost sloganul totdeauna. Ei doar sā adune zâduri si bani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Scufitza Galbină

Acum 2 săptămâni

Așa este si in societatea de azi , multe oi dar si ciobanii cu câini lor de pază sunt mai mulți !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un Roman

Acum 2 săptămâni

Asa au facut niste imperii financiare animalele mele pasc pe terenul tau gratis ,munca la negru , pasunat pe terenurile agricole si in padure , chiar daca e interzis ,peste tot si tot anul sunt pe cimp. Dacā sa incercat scoaterea oilor de pe cimp iarna din Decembrie pina in Martie au guițat la Bucuresti au facut miting , daca ai 3000 de oi si trebuie sa le hranesti 3 luni si sa cureti dupa ele e o problema , cere bani si oameni . E gratis sa pasunezi non stop orin terenurile altora si sa platesti un amarãt cu nimic, doar mincare, bautura si tigari si citeva sute de lei si o ciurda de cïini vai mama lor, rupti de foame , jigariti plini de rïie si alte boli . Da Bos -ul are gipan de douajdemii de euroi si viloaie e acoperit ca primarul si militianul papā si ei un mielut si neste cas moca .Sa nu te puie dracu sa re iei de sluga ca iei bote pe spinare si ceva ameninrari de la militian .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gurdiș

Acum 2 săptămâni

Degeaba aveți atâtea oi dacă nu am mâncat o bucată de brânză gustoasă, dacă te duci în piață (cică ei de la producător) este" telemea de oaie " doar cu denumirea căci în rest are un gust de sare și săpun
Raspunde

AndreiM

Acum 2 săptămâni

Ce de pesedei, ce de ciume rosii care iau partea statului esuat si a ciolacilor. Ce aveti cu ciobanii? Ce aveti cu fermierii? Vreti sa ii omorati pe toti care mai lucreaza si produc hrana in tara asta? Vreti sa va aduca Ciolacu faina de gandaci din UE si carne printata la imprimanta 3D de la bilgheit? Asta e problema ca fac bani? Asta va doare pe voi. De ce altii au si voi nu aveti? Vreti sa fiti egali cu ei, ca in comunism? Sau mai bine zis sa fie ei egali cu voi, cu ciorapii carpiti si fericiti ca nu detin nimic? Cine lucra manca, cine nu se uita, cam asa era regula in vremuri normale. Acum vreti sa ii nenorociti pe cei care lucra si sa asteptati sa va dea statul de-a moaca. Ce puslamale cu mentalitati comuniste...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Saf

Acum 2 săptămâni

stai linisti ca nu ar avea nimeni nimic cu ei daca ar fi cinstiti si ar plati darile corect. ei nici nu platesc darile, primesc si subventie si lucreaza numai cu bani la negru... ai vazut vreodata vreunul sa plateasca undeva cu cardul? dar sa plateasca asigurari de sanatate si pensie pentru vreun cioban? sa abia pe bune verificari la ceea ce vand ( nu hartii facute pe genunchi pe bani negri si mita) si sa plateasca corect pentru cat vand (ai primit bon de fiecare data cand ai cumparat de la ei sau din piata?). nu are deci nimeni nimic cu ei ci are cu nesimtirea cu care se p... pe noi toti ceilalti care lucram la privat fie in multinationale sau in firme 100% romanesti care platim la stat mai mult de 40% din salar...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fgh

Acum 2 săptămâni

asa s-au imbogatit unii si se plang acum pe strazi ca vai ce greu o duc dar banii la negru nu ii mai spun nici unul... mergeti oricare doriti sa faceti un imprumut de peste 100000 euro la banca pentru un tractor nou sau ceva in domeniul agriculturii/cresterea animalelor sa vedeti ce va da (prin...) daca nu mergeti cu dovezi ca aveti o mare parte din bani (care bineinteles sunt de pe la saltea). Abia astept ziua in care se vor scoate banii fizic sa vedem atunci cum mai faci bani la negru (toti cei care fac asta de la vanzator in piata pana la domeniul constructiilor si nu numai)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Foarte bine ca nu ramane statul cu mult de pe urma oilor. Daca statul vrea sa castige mai mult, sa aduca investitori mai multi si sa stimuleze antreprenoriatul la romani, nu sa jupoaie firmele si oamenii existenti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 2 săptămâni

Io ma intreb daca astia iau "suventie" si pe caini, la cati au.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrid

Acum 2 săptămâni

Crotalile oilor le au in punga de plastic. Cand vin cei de la APIA le scot din dulap. Este jignitor pentru toata societatea felul in care lucreaza ciobanii. Este ceva care sare izbitor in ochi: SEFII DSV SI APIA SUNT isi trag radacinile din marginime

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Salisean Jinaru

Acum 2 săptămâni

Curios cati ciobani au acces la internet !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pol-Pot

Acum 2 săptămâni

Si ce mobilizare exemplara au! Cum voteaza ei cu doua mâini...
Raspunde

Loli

Acum 2 săptămâni

Nici nu mai mananc branza de la ciobani de cand am auzit ca nu mai folosesc cheag natural ci cumpara chimicale din magazin si grasimea din lapte o extrag cu clorura de calciu din aia ce se arunca pe sosea pentru gheata
Raspunde

@loli

Acum 2 săptămâni

Loli draga, te-au prostit ăștia, cea mai buna branza e de la oi, tu zici ca ai mâncat de la ciobani…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus