Duminică,
20.04.2025
Partial Noros
Acum
13°C

„Primăria nu poate, iar investitorul nu face”. Consilierul Pleșciuc și-a invitat colegii să dezbată dacă dezvoltatorii pot fi obligați să traseze o trecere de pietoni, dar nimeni nu i-a răspuns

„Primăria nu poate, iar investitorul nu face”. Consilierul Pleșciuc și-a invitat colegii să dezbată dacă dezvoltatorii pot fi obligați să traseze o trecere de pietoni, dar nimeni nu i-a răspuns

„Primăria nu poate, iar investitorul nu face” este afirmația făcută de consilierul Ioan Pleșciuc în ședința Consiliului local Sibiu. Acesta a atras atenția că în oraș există zone în care au loc investiții, imobiliare sau în domeniul comerțului, dar care prezintă pericol pentru pietoni sau șoferi din cauza lipsei unor indicatoare rutiere sau a trecerilor de pietoni. Acesta a adus problema în discuție în forul local „în primul rând pentru a crea o dezbatere între noi”, numai că nimeni nu i-a răspuns.

Ioan Pleșciuc a vorbit despre două astfel de zone care ar avea probleme din acest punct de vedere.

„În cartierul Turnișor există zona de blocuri noi, dezvoltate pe strada Frunzei. La intersecția străzii Frunzei cu una din străzile laterale este necesară montarea a două indicatoare de circulație și trasarea unei treceri de pietoni. În lipsa lor, oamenii și copiii care locuiesc în zonă traversează la întâmplare, iar conducătorii auto riscă să producă accidente, pentru că nu este definită nicio prioritate. În fața magazinului Hornbach din zona comercială de nord a orașului oamenii traversează la risc o stradă cu patru benzi, intens circulată de mașini, pentru că nu e trasată o trecere de pietoni. Riscul de accidentare a unui pieton e foarte mare, mai ales că numărul de mașini și de pietoni care trec prin același loc este mare”, a atras atenția consilierul.

Pleșciuc a dat de înțeles că a sesizat reprezentanții Primăriei asupra acestor situații, dar că i s-a răspuns că nu sunt suprafețe care aparțin domeniului public și că municipalitatea nu poate executa lucrări acolo.

„Ne aflăm deci într-o zonă gri, fără reglementare, în care locuitorii orașului sunt afectați, dar nimeni nu are răspunderea rezolvării problemelor. Acestea sunt două exemple, dar în municipiul Sibiu mai există și alte situații în care Primăria nu poate, iar investitorul nu face și cetățenii sunt descoperiți în fața riscurilor”, a constatat acesta.

Pleșciuc i-a invitat indirect pe colegii săi să se expună asupra celor sesizate, dar discuția asupra subiectului s-a încheiat subit. „Am adus problema asta în Consiliul local în primul rând pentru a crea o dezbatere între noi. Ce facem cu astfel de situații? Lăsăm cetățenii la mâna investitorilor, ne oprim la bariera „nu-i proprietate publică, nu ne putem amesteca” sau încercăm să găsim soluții împreună cu investitorii, dacă se poate?”, a întrebat consilierul USR, mai mult retoric. 

„Noi credem că situația nu poate fi lăsată așa; cetățenii așteaptă ca administrația orașului să administreze și rezolvarea problemelor care țin de siguranța publică. Chiar dacă se situează pe suprafețe private, dar să nu uităm destinate publicului

Nu ne așteptăm ca lucrările necesare să fie realizate din bani publici, dar rugăm reprezentanții Primăriei Sibiu să intre în dialog cu investitorii și să discute remedierea problemelor pe cheltuiala acestora. La nevoie, acolo unde poliția rutieră sau comisia de circulație dispun realizarea unor lucrări, iar proprietarul nu se conformează, putem căuta soluții de constrângere, așa cum am avut astăzi – majorări de impozite pentru proprietarii care nu-și curăță propriile terenuri, private și acelea”, a mai completat Ioan Pleșciuc.

În ședința de azi, Consiliul local a aprobat două hotărâri prin care a decis majorarea impozitului pe teren cu 500% în cazul unei persoane fizice și a unei juridice, pentru că nu le-ar fi îngrijit, fiind vorba de proprietăți private.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Kokos

Acum 1 an

Ce nu inteleg eu : trecerea de pietoni unde se traseaza , pe terenul investitorului sau pe strazile Calea Surii Mari/Frunzei care apartin primariei? Ce legatura are trecerea de pietoni de pe strada cu terenul privat?

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Prin comparatie blocurile ceausiste dezvoltate in Hipodrom si V Aaron sint vile fata de cele dezvoltate pe Frunzei.Ceausescu n-a reusit sa implementeze ''Confort IV '',dezvoltatorii moderni,da!Cine ar fi crezut ca vom trai clipele in care un apropitar din Vasile Aaron il va privi de sus pe unul de pe Frunzei? Dar stati! Asta nu e tot! Dezvoltatorii si Primaria Sibiu mai au oferte de nerefuzat!Pregatiti banutii !

Raspunde

Emma

Acum 1 an

Plesciuc face nefrecventabil USR Sibiu. El are doar interese imobiliare date de agentia lui, Edilcon.
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Plesciuc nu a fost ales in Consiliul Local Sibiu. Cel care a fost ales, Laurentiu Theodoru- un evaluator de bunuri imobile, a demisionat si in locul lui a venit Ioan Plesciuc- care detine o agentie imobiliara. Faptul ca un evaluator de bunuri imobile lasa locul unui operator imobiliar poate fi subiect de analiza si cercetare de catre autoritati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus