Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Primarul din comuna unde se află școala în care s-a prăbușit tavanul: „Clădirea nu a mai fost reabilitată din 2004”. Poliția a deschis dosar penal

Primarul din comuna unde se află școala în care s-a prăbușit tavanul: „Clădirea nu a mai fost reabilitată din 2004”. Poliția a deschis dosar penal

Patru elevi, doi băieți și două fete, au fost răniți ușor după ce tavanul din rigips al unei clase din Școala Gimnazială Alămor s-a desprins. La fața locului au ajuns pompierii sibieni cu două echipaje SMURD pentru a evalua copiii. Corpul de clădire în care s-a produs incidentul datează din anul 1936 și a fost renovat ultima oară în anul 2004, potrivit primarului comunei Loamneș. De asemenea, directorul școlii spune că acest corp face parte dintr-o clădire care datează din anul 1936 și nu a putut fi autorizat ISU. 

Actualizare ora 15 Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă

În cazul incidentului de la școala din Alămor, polițiștii orașului Ocna Sibiului au deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă, urmând a fi propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă, în speță Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu.

La data de 7 februarie a.c., în jurul orei 12.00, prin apel 112, I.P.J. Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că plafonul din rigips al unei clase din Școala Gimnazială cu Clasele I - VIII Alămor ar fi căzut peste mai mulți elevi. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiști și echipaje medicale, constatându-se că cele sesizate se confirmă, transmite Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Incidentul s-ar fi produs imediat după terminarea pauzei. În sala de clasă învățau 12 elevi de clasele a V-a și a VIII-a, clase comasate, efectuându-se cercetări pentru stabilirea numărului de persoane aflate în clasă în momentul producerii evenimentului.  4 dintre elevi, 2 fete și 2 băieți, au necesitat transport la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare, prezentând traumatisme minore.

Citește și Unul dintre copiii răniţi după ce tavanul clasei s-a prăbușit a rămas internat

Știre inițială

Gheorghe Banciu, directorul școlii din Alămor povestește că incidentul s-a petrecut în pauză și asigură că, din fericire, nu s-a întâmplat nimic grav.

„Tavanul de rigips a căzut într-o sală de clasă unde se învăța simultan: erau elevi de-a V-a și de-a VIII-a. În total erau 13 elevi. Incidentul s-a petrecut în pauză când patru dintre elevi au intrat din nou în clasă. Geamurile erau deschise să se aerisească și din cauza curentului creat la deschiderea bruscă a ușii, tavanul s-a desprins. Vreau să subliniez că nu a căzut tot tavanul dintr-o dată și așa a fost evitată o nenorocire. Copiii au fost răniți ușor”, spune directorul școlii.

Potrivit lui, clădirea în care se află clasa datează din anul 1936 și nu putea fi încadrată pentru obținerea autorizației ISU de funcționare. 

Primarul spune că școala va fi reabilitată cu 500 de mii de euro, bani europeni

La fața locului a ajuns și primarul comunei Loamneș, Maria Greavu. La fel ca directorul, primarul a asigurat că elevii nu sunt răniți grav. De asemenea a precizat că, din anul 2004 corpul de clădire în care se afla școala nu a mai fost reabilitat, însă a fost prins de curând într-un proiect de reabilitare a școlii pe fonduri europene în valoare de 500 de mii de euro. 

„Sala de clasă a fost renovată ultima dată în anul 2004, iar la deschiderea ușii s-a produs curent și s-a desprins tavanul din rigips. Copiii nu erau în clasă, atunci intrau în clasă și câțiva au fost răniți ușor. Au lovituri minore. Corpul acesta de clădire a fost renovată ultima dată în anul 2004. Acum chiar suntem în procedură de reabilitare a întregii școli, printr-un proiect de fonduri europene în valoare de 500 de mii de euro. Avea toate avizele de funcționare, mai puțin cel de la ISU, care era cuprins în reabilitarea despre care v-am vorbit”, a spus pentru Turnul Sfatului primarul Maria Greavu.

ISJ a mers în inspecție tehnică

La fața locului au ajuns și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Aceștia au realizat o inspecție tematică și au constat că tavanul fals al clasei s-a prăbușit pe o suprafață de aproximativ 70 m pătrați.
„Au fost surprinși patru elevi, două fete și doi băieți, aceștia fiind în spatele clasei, tavanul prăbușindu-se dinspre ușă către spatele clasei. S-a hotărât ca clasele de la etajul 1 din corpul afectat sa fie mutate, de mâine, în corpul de clădire alăturat. Școla este cuprinsă în PNRR, iar clădirea este în administrarea Primăriei Loamneș. Școala este din 1936 și are în total 82 de copii, de la grădiniță la clasa a VIII-a.

Citește și: S-a prăbușit tavanul unei clase de la școala din Alămor. 4 elevi sunt răniți ușor. Director: n-a căzut dintr-o dată, ca să se întâmple o nenorocire

foto ISJ Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Ger

Acum 2 luni

STIMATÁ DOAMNA MARIA GREAVU CU TOATÁ STIMA, CU TOT RESPECTUL, DAR CÁSILE CONSTRUITE DE SASI NU S-AU PRÁPÁDIT DUPÁ 20 DE ANI !!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Asa se intimpla cind lucrari de constructii sint realizate de frizeri sau pochi ! Daca aveau un minim de cunostinte montau prima data niste ''vincluri'' in lateralele grinzilor de lemn de care apoi ancorau structura de aluminiu.De: la fotbal,politica,medicina si constructii se pricep toti !Atentie: nu-i nici primul nici ultimul tavan de Rigips care a picat !
Raspunde

Ciufulet

Acum 2 luni

Fiti sigur ca oamenii tot pe primarita de la PSD o vor vota. Dovada ca efectiv nu-i intereseaza siguranta copiilor lor.
Raspunde

Ionescu

Acum 2 luni

Toate lucrarile se fac de mantuiala...nu raspunde nimeni pentru nimic. Acolo a fost muncitor,sef de santier,diriginte,rte,manger de proiect,antreprenor,beneficiar,proiectant! Oamenii astia trebuie sa dea socoteala! O lucrare care aigur a costat cat nu a facut, a carei rezultat se vede astazi!
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

N-ar fi primul dosar penal deschis de MAI pentru acte teroriste de distrugere cu proiecte OAR false, expertize MLPAT false, avize/autorizatii ISC/ISU false si musamalizate de tentaculele Stan Gheorghe, Mateescu, Nicolaescu, etc, pentru a fi promovati in reteaua de crima organizata din Justitie, CCR, MAI, etc. dupa interventia personala a presedintelui Iohannis catre premierul Orban pentru ,,curatarea totala a bubelor'' infractorilor apropiati si promovarea lor in varful statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus