Marţi,
20.02.2024
Innorat
Acum
4°C

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak , a demisionat

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak , a demisionat

Preşedinta Ungariei Katalin Novak şi-a anunţat sâmbătă demisia, după o presiune crescută pentru graţierea unui bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii, relatează Reuters, preluat de Agerpres. 

„Am făcut o greşeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte", a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

„Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit şi tuturor victimelor care au avut impresia că nu le-am susţinut. Sunt, am fost şi voi rămâne în favoarea protecţiei copiilor şi a familiilor", a adăugat fostul ministru al Familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.În martie 2022, Katalin Novak, 46 de ani, a devenit prima femeie care a ocupat această funcţie în principal protocolară.

La câteva minute după discursul preşedintei Novak, o altă aliată a lui Viktor Orban, Judit Varga, şi-a anunţat, de asemenea, "retragerea din viaţa publică" pentru că şi-a dat aprobarea ca ministru al Justiţiei - un post la care a renunţat în această vară pentru a conduce campania alegerilor europene.

"Renunţ la mandatul meu de deputat şi de şef de listă în Parlamentul European", a declarat ea pe Facebook.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

Sursa foto: Facebook  Katalin Novak

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Unsibian

Acum 1 săptămână

Era doar de formă oricum, Victoraș e miezul.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Oricum, premierul Orban a promis modificarea Constitutiei pentru a elimina complicitatile statului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Ungaria nu este stat esuat precum Romania unde presedintele Iohannis are ,,coaje groiera" si n-a demisionat dupa linsajul organizat in stil mafiot comis asupra sefei DNA si dupa ce a cerut premierului Orban curatarea bubelor infractorilor afiliati pentru a fi inscaunati in functii publice. Acum isi cauta cu disperare imunitate prin structurile NATO si UE. https://www.declic.ro/savonea-a-lasat-liber-un-violator/ https://emerging-europe.com/news/jobs-for-the-boys-from-the-east/

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Urmeaza dulapul nost !

Acum 1 săptămână

a mai ramas dulapul nalt cat sa ajunga la slana ! demisia tradatorule, tu cu tot statul major, cu toata sleata tradatorilor din servicii !! traficantii de copii nu si dau demisia ? masonii si traficantii de copii, nu au cohones sa demisioneze ! va vine nota de plata, tradatori si vanzatori de tara !

Raspunde

Bibian

Acum 1 săptămână

Cand am vazut "a demisionat" în titlu m-au cuprins emoțiile. Am crezut ca a demisionat Lupes, directorul de la Filarmonica. Totusi nu cred ca se pot alatura aceste cuvinte: onoare, Lupes si demisie.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus