Cu ocazia împlinirii a trei ani de când există Poliția Animalelor la Sibiu, am stat de vorbă cu Daniel Cernucan, comisar șef de Poliție. În mod ciudat, deși am discutat despre animale maltratate, cu urechile tăiate, sau dosare penale, am plecat de la întâlnire cu un gând optimist. În acest domeniu, al protecției animalelor, lucruri par să se îndrepte într-o direcție mai bună, de la an la an.
Au început sibienii să aibă încredere în Poliția Animalelor? Sunt trei ani de când funcționați și intrați în contact zilnic cu oamenii.
După trei ani de zile pot să spun că sibienii au tot mai mare încredere în noi. Dacă până acum înregistram foarte multe sesizări care veneau în mod oficial, tradițional, prin căile de comunicare oficiale al IPJ Sibiu, la secțiunea petiționare, în anul 2023 am constatat că cetățenii ni se adresează tot mai direct. Atât pe numerele de telefon ale structurii cât și personal, pe numerele de telefon puse la dispoziție. Eu mă gândesc că mulți fac asta și în urma recomandărilor primite de la diverse ONG-uri și fundații cu care avem diferite colaborări.
Altfel spus, au învățat cu ce vă ocupați și știu exact cu ce să vă sune.
Cred că s-au obișnuit și cu faptul că suntem destul de fermi prin măsurile luate. În momentul în care ne deplasăm la fața locului, dacă este să constatăm măsuri de natură penală, luăm deciziile care se impun fără nicio problemă. Și, la fel, în situația în care constatăm contravenții, aplicăm sancțiunile de rigoare.
Referitor la sancțiuni, sunt oameni care spun că ei nu știau de dvs. sau se miră că pot fi amendați pentru fapte asupra animalelor?
Aceste motivări și justificări le-am întâlnit în primii ani de activitate. Dar, în anul 2023, am constat cu stupoare că până și în cele mai îndepărtate stâne au auzit de noi și s-au pus în regulă. Avem un feedback primit inclusiv de la medicii veterinari concesionari zonali care au înregistrat foarte multe solicitări ale ciobanilor sau cetățenilor din diferite sate îndepărtate să li se identifice câinii și să sterilizeze aceste animale. Justificarea lor era: să nu vină Poliția Animalelor (n. r. râde).
Asta e foarte bine, semn că v-ați făcut treaba până acum și că le este teamă.
Da, este foarte bine, însă noi nu ne dorim să le fie teamă. În ultima perioadă oamenii au început să se îndrepte către noi și pentru alte solicitări, care nu țin de bunăstarea animalelor ci de confortul cetățenilor.
Cum ar fi?
Foarte mulți cetățeni sunt deranjați de lătratul cățeilor, prezența unor vaci, cai, ori alte animale care fac zgomote... și noi încercăm să le explicăm nu că nu ține de noi, dar legea spune că fapta de zgomot produs de un animal nu este sancționată. Legea prevede că fapta de larmă, zgomot, este produsă de o persoană, nu de către un animal. În toată legislația, pe linia protejării animalelor, nu există nicio sancțiune pentru zgomotul produs de animale.
O lacună în legislație. Că nu putem nega că există câini care latră și deranjează.
Da, dar noi ne preocupăm ca acele animale să aibă niște condiții de bunăstare corespunzătoare și nu este problema noastră că fac sau nu zgomot. Noi protejăm animalul.
Bun, acestea sunt totuși excepții. Haideți să vedem pentru ce vă sună lumea mai des, în mod obișnuit?
De cele mai multe ori noi suntem sesizați pentru faptul că oamenii observă animale care nu arată cum trebuie. Deduc de aici că poate nu sunt îngrijite, poate au un adăpost și persoana din afară nu-l observă din prima, dar noi încurajăm oamenii să ia inițiativă. Preferăm să verificăm două, trei, zece petiții care nu se confirmă, decât să ratăm un caz grav. Deci majoritatea sesizărilor pe care noi le primim sunt cele referitoare la animale prost întreținute, fără adăpost, cum sunt ținute legate în lanț...
Care este proporția, dați mai multe amenzi sau mai multe sfaturi? Mă gândesc că dacă se confirmă o faptă din zece, mai mult oferiți sfaturi.
Ca să dau un exemplu, noi în anul 2023 am organizat 63 de acțiuni și 184 de controale, ocazie cu care am aplicat un număr de 217 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 67.780 de lei. Dintre acestea o proporție foarte, foarte mare sunt sancțiunile aplicate cu avertisment, respectiv 177, față de numai 40 cu amendă. Omul trebuie să fie conștient de faptul că a greșit și dacă își însușește ceea ce a făcut și remediază, noi îi aducem la cunoștință contravenția printr-un proces verbal de sancțiune cu avertisment. În situația în care constatăm că este ceva cu rea credință atunci aplicăm cuantumul maxim al amenzii. În situația în care aplicăm o sancțiune aplicăm maximul. Dacă omul este de bună credință, aplicăm avertisment. Dacă nu...
Care este sancțiunea maximă? Dați-mi câteva exemple, care sunt cele mai mari amenzi aplicate în 2023?
Cea mai mare amendă dată în 2023 este o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru neînregistrarea și nesterilizarea animalelor.
Ce fel de animale?
La câini ne referim. În anul 2023 am avut un număr de trei acțiuni de la nivel național și două acțiuni pe care le-am organizat noi privind modul de deținere și înregistrare a câinilor. O problemă foarte, foarte mare este cu acei câini care nu sunt înregistrați, nu sunt sterilizați și sunt lăsați pe domeniul public. Sunt câini care prezintă un pericol, există exemple inclusiv mediatizate. În această situație, dacă acel câine nu este înregistrat devine foarte greu de identificat proprietarul, proprietar care ulterior nu-l recunoaște, nu și-l asumă. De aceea supuneam că dacă vedem o situație de genul, săvârșită cu rea credință, aplicăm sancțiunea maximă.
Deci 10.000 de lei amendă pentru cineva care avea un câine și nu-l înregistrase.
Prin înregistrare mă refer la microcipare.
Mai aveți și alte exemple de genul acesta, fapte cu amenzi mari?
Acestea sunt cele mai mari amenzi, cam toate sunt la fel. În general, oamenii de la oraș care dețin animale au animale de companie, pe care poate au achitat bani și atunci au grijă de sănătatea lor, le duc la medicii veterinari... În general toate animalele de companie de la oraș sunt identificate și sterilizate.
Așadar problemele sunt în mediul rural.
Marea majoritate a problemelor sunt în mediul rural unde cetățenii poate că au mai greu acces la medicul veterinar, poate nu au o informare corespunzătoare. De aceea marea majoritate a acestor situații de neînregistrate și nesterilizare a exemplarelor canine le-am înregistrat în mediul rural.
Aici deduc faptul că vă referiți și la stâne.
Da, o mare parte din sancțiunile la care făceam referite au fost aplicate la stână.
Sunt noutăți legislative majore în 2024 față de anul 2023 pe care oamenii ar trebui să le cunoască?
Nu sunt modificări, legislația a rămas aceeași și este foarte eficientă. După doi ani de zile în care am avut mai multe acțiuni de informare a cetățenilor – majoritatea acțiunilor au fost campanii de informare – în 2023 ne-am axat pe acțiuni preventive pe care le-am făcut în cooperare cu Direcția Sanitar-Veterinară Sibiu, cu care avem o colaborare foarte bună.
Există zone ale Sibiului de unde să primiți mai multe sesizări? Eu mă gândesc la Gușterița, Turnișor...
Nu, cele mai multe sesizări vin din zonele parcurilor, zonele limitrofe, zonele mai noi ale Sibiului unde cetățenii se deplasează în aer liber. Dacă în interiorul orașului, al parcului sub Arini – ca să dau un exemplu, deși de aici nu am avut în 2023 nicio sesizare – în zonele adiacente orașului se plimbă atât cetățeni pe jos, cât și bicicliști, oameni ieșiți la drumeție, dar și persoane cu animale. Datorită spațiilor deschise marea majoritate a persoanelor care au un câine de companie îl lasă liber.
Un alt exemplu care-mi vine acum în minte este noua pistă de biciclete de pe malul Cibinului.
Exact. Noua pistă, troița din Șelimbăr, câmpurile din zona Arhitecților... și pe lângă acestea avem foarte multe sesizări cu stânele. Dar, țin să precizez că, în cazul stânelor este o problemă comună, vina este relativ la mijloc, să zic. Pe de o parte cetățenii este foarte clar că au tot dreptul să se plimbe în aer liber, să se relaxeze în drumeții pe trasee montane, dar trebuie să înțeleagă foarte bine că turmele de oi sunt însoțite de câini. Câini care sunt de două categorii. Sunt câinii pentru paza stânelor, conform legii fondului cinegetic, și ei sunt ținuți în țarc sau legați în stână. Și mai sunt acei câini care sunt pentru paza și însoțirea turmelor. Turme care se deplasează pe un teren luat în concesiune, deci au dreptul legal de a se afla cu turma acolo. Câinele însoțește turma fără să fie legat, conform legii. Noi le recomandăm cetățenilor, turiștilor, când văd o turmă să nu se apropie de ea. Acei câini sunt deținuți legal, sunt legal lăsați liberi, fără botniță. Legea nu mai prevede nici obligativitatea purtării acelui jujău. În momentul în care te apropii de o turmă îți asumi faptul că reacția poate fi cea a atacului canin, determinată de paza turmei.
Pe românește, rolul câinelui este să apere turma, dar nu de turiști ci de urși, că avem atâtea cazuri prin județ. În acest context, tu dacă te apropii, îți asumi riscul să fii atacat.
Exact. Ca o precizare, că ați amintit de urși. A fost anul trecut acel caz de la Loamneș cu doi copii atacați de urs. Acei doi copii au fost atacați la marginea localității și au fost salvați de câinii care au atacat ursoaica. Deci, au rolul lor foarte important.
În 2023 aveți vreun caz pe care să-l considerați deosebit? Poate ați dat peste animale chinuite, maltratate...
Cazurile grave și extrem de grave în județul Sibiu, față de alte județe, spre fericirea noastră sunt foarte, foarte rare. Practic în 2023 nu am înregistrat cazuri de schingiuire, maltratare... Sesizările mai speciale pe care le-am avut au fost pentru cupări de urechi și tăierea cozilor. Unii cetățeni încă nu înțeleg că un animal este frumos așa cum arată, cu urechi, coadă și chiar unii proprietari au declarat asta. Mai sunt unele reticențe la capitolul acesta și noi încercăm să le sancționăm când luăm contact cu ele. Inclusiv monitorizăm în mediul online, spre exemplu dacă sunt animale expuse spre vânzare.
Ați avut momente când v-ați autosesizat după postări pe internet?
Da, cum să nu. Am observat poze cu animal cu urechile cupate. Și atunci am identificat proprietarul și am întocmit dosarul penal.
Apropo de mediul online, am avut recent o știre cu niște cățeluși abandonați pe marginea drumului și cei care au văzut imaginile pe camerele de supraveghere le-au postat pe internet cerând intervenția Poliției Animalelor. Aveți cazuri asemănătoare?
Am avut în 2023 sesizări cu animale abandonate, din nefericire pentru noi nu am avut de fiecare dată și mijloace video care să ne ajute. Reamintim cetățenilor ca legea a fost modificată și a fost introdus un articol care ajută foarte bine Poliția, în sensul că orice înregistrare, fotografie, poate fi folosită ca probă. Recomandăm cetățenilor să filmeze cazurile de maltratare sau îngrijire necorespunzătoare, să efectueze fotografii. Și la fel, cu ocazia controalelor pe care le efectuăm alături de colegii de la ordine publică, facem recomandări către consiliile locale pentru a asigura siguranța localităților prin instalarea de sisteme TVCI, în special la ieșirile din localități. Cetățenii care abandonează animale poate nu fac așa un rău mare dacă o fac în localitate și alți cetățeni preiau acele animale. Dar cine abandonează niște pui de animale, căței sau pisicuțe la marginea localității, în tot felul de boscheți sau văgăuni, este foarte greu să mai fie găsiți. De aceea le spunem oamenilor, dacă vedeți astfel de fapte, fotografiați, filmați, iar autoritățile să monteze cu sisteme TCVI unde pot, inclusiv în zonele în care aruncă gunoaie.
Există și un revers al medaliei, adică oameni care poate din prea multă dragoste față de animale pot ajunge să facă rău? Mă gândesc la oameni care poate țin zece pisici într-o garsonieră, sau câini hrăniți în fața scării, la bloc.
Da, sunt și cazuri de genul acesta. Cred că ați văzut, dacă vă deplasați prin oraș când mergeți prin spatele blocurilor puteți observa destul de frecvent porumbei morți. Mă refer în special la străduțele care șerpuiesc prin spatele blocurilor, un exemplu familiar mie fiind zona bulevardului Mihai Viteazu. Acei porumbei sunt hrăniți de diferite persoane, se învață să vină tot mai aproape de oameni, zi de zi. Mașinile care circulă printre blocuri îi observă târziu, iar ei nu se mai feresc la fel de mult. Așa ajung să fie călcați. Acele animale care știu că există anumite locuri unde în fiecare zi primesc mâncare, poate chiar de mai multe ori pe zi, nici nu mai o reacție instinctivă rapidă de a se proteja. Întâlnim des persoane care hrănesc pisici în jurul blocurilor. Acele pisici depind un comportament nou, se strâng în grupuri după mâncare. Ele nu mai au o reacție rapidă și ajung, din păcate, să fie călcate de autovehicule. Eu le recomand întotdeauna oamenilor să nu mai hrănească animalele pe domeniul public, în special porumbeii și pisicile.
Dar dacă îl iei în casă trebuie să ți-l asumi.
Bineînțeles. Știți ce se întâmplă? Pisicile au un comportament semi-sălbatic și pot supraviețui în zonele urbane fără nicio problemă. Iar câinii decât să fie hrăniți pe domeniul public mai bine pot fi plasați într-un adăpost, chiar și adăpostul public, în ultimă instanță. Cel mai bine este să fie asumat de un cetățean. Părerea mea este că mai bine și-l asumă, îl ia în locuință, decât să îl crească la scara blocului. Deși în principiu intenția lor este bună, oamenii trebuie să înțeleagă că animalele au totuși un comportament specific și hrănindu-i pot să le facă rău.
Dar din punct de vedere legal, dacă eu dau de mâncare la porumbei nu încalc legea.
Nu este nicio încălcare a legii, nu este prevăzută nicio sancțiune. Aceste situații pot fi reglementate de Consiliul Local prin hotărâri de CL.
Cazuri de animale furate ați avut în Sibiu?
Noi ne ocupăm de bunăstarea animalelor, tot ce înseamnă infracțiuni asupra animalelor. Cazurile de furt a animalelor, deci de furt, sunt în competența structurilor de ordine publică. Nu sunt de competența noastră.
Dosare penale ați avut multe în 2023?
Da, dar la fel, am constat o scădere. Pot să spun că am avut sesizate un număr de 39 sesizări pentru infracțiuni la legea 205/2004, 12 infracțiuni la legea 55/2002 privind regimul câinilor periculoși și un număr de 3 sesizări la OUG 155 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpâni. În total, în lucru, în 2023 am avut 42 de dosare penale, iar în perioada analizată am soluționat un număr de 52 dosare penale. Acestea fiind și din anii anteriori. Acum avem în evidență, în lucru, 62 de dosare penale.
Un număr mare. Care este cea mai comună faptă?
Cuparea urechilor și tăierea cozilor.
De ce fac oamenii asta? Li se pare lor că sunt mai frumoși? Sau devin mai agresivi?
Nu știu exact legislația din alte țări, dar este posibil să fie mai permisivă. Până să se înființeze Poliția Animalelor, cetățenii dețineau animale din categoria întâi, a câinilor periculoși, și aveau ei împresia că arată mult mai bine fără urechi și fără coadă. Și mai există o proporție destul de mare a cetățenilor de țară care dețin acei câini pe raza gospodăriilor și cred că dacă le taie coada câinii de vin mai răi, apără mai bine curtea sau turma.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: daniel cernucan , caini fara stapan , politia animalelor sibiu , câini sibiu , interviu , Poliția Animalelor
Vizualizari: 4603
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Marko
Acum 1 oră
Adybady
Acum 1 oră
M
Acum 2 ore
Noi noi
Acum 2 ore
Flo