Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

A fost păcălit de escroci să „susţină financiar ţara”. Un vârstnic din Alba a rămas fără 94.000 de lei

A fost păcălit de escroci să „susţină financiar ţara”. Un vârstnic din Alba a rămas fără 94.000 de lei

Un bărbat de 74 de ani din Alba a fost prejudiciat cu 94.000 de lei, după ce persoane care au pretins că sunt reprezentanţi ai "platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare" l-au convins să instaleze pe telefon o aplicaţie cu ajutorul căreia au obţinut controlul asupra dispozitivului, informează IPJ Alba.

"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba prezintă un nou caz de fraudă informatică, ce a avut drept consecinţă prejudicierea unei persoane în vârstă de 74 de ani cu suma de 94.000 de lei. Aceasta s-a adresat poliţiei la data de 12 februarie 2024 şi a sesizat faptul că, în perioada 21 ianuarie - 9 februarie 2024, persoane necunoscute, pretinzând că sunt reprezentanţi ai platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare, l-au contactat telefonic şi l-au îndemnat să trimită o sumă de bani, la alegere, pentru susţinerea financiară a ţării, urmând ca în urma acestui demers să obţină şi beneficii financiare, sub forma unor dividende", potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.

Pentru a avea posibilitatea să încaseze aşa-zisele dividende, vârstnicul a fost convins să-şi instaleze pe telefon o aplicaţie cu ajutorul căreia escrocii au obţinut controlul asupra dispozitivului său.

"Următorul pas făcut de escroci a fost efectuarea a două tranzacţii, în valoare totală de 94.000 de lei, din contul de economii al vârstnicului către alte două conturi necunoscute acestuia", se precizează în comunicat.

Poliţiştii au deschis o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Săptămâna trecută, IPJ Alba anunţa că o femeie din Alba Iulia a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phishing, rămânând, printre altele, fără un depozit bancar de 10.000 de lei.

"La data de 6 februarie 2024, la Serviciul de Investigaţii Criminale a fost înregistrată plângerea unei femei de 61 de ani, din Alba Iulia, care a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phsihing. Aceasta a primit un mesaj pe telefonul mobil de la un expeditor care s-a dat drept reprezentant al băncii la care deţine un cont, prin care i-a fost comunicat faptul că datele contului bancar trebuie actualizate, pentru a evita blocarea acestuia. Femeia a accesat link-ul din mesaj şi a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum şi codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicaţia bancară", arăta IPJ Alba.

Astfel, escrocii au obţinut control asupra banilor femeii, au efectuat tranzacţii frauduloase, în valoare de 5.964 de lei şi au lichidat un depozit de 10.000 de lei. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Xxx

Acum 2 luni

Ne spuneti ce etnie aveau escrocii??? Sau nu i politic corect?
Raspunde

AndreiM

Acum 2 luni

Nu ne spun, ca o fi fost vreunul cu trotineta care salveaza Romania :)
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Chiar conteaza? Nici macar nu au fost prinsi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus